Κατηγορίες
Διάφορα

Το οδοιπορικό μου στη Βέροια, ένα 24ωρο μετά τα νέα μέτρα (του Αργύρη Τσιγγενόπουλου)

Του Αργύρη Τσιγγενόπουλου, αρχισυντάκτης στο www.sportsup.gr

Η ελληνική επικράτεια (και όχι μόνο βεβαίως) βιώνει πρωτόγνωρες καταστάσεις τις τελευταίες ημέρες.

Οι επιπτώσεις της εξάπλωσης του κορονοϊού, ιδιαίτερα σημαντικές τις τελευταίες ώρες, κυρίως μετά την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει τα καταστήματα καφεστίασης, τα πρακτορεία ΠΡΟΠΟ, τα κομμωτήρια και γενικότερα επιχειρήσεις όπου συνωστίζονται πελάτες.

Το σημερινό μου οδοιπορικό σε κεντρικά σημεία της Βέροιας και η συνομιλία μου με επιχειρηματίες και εμπόρους που λειτουργούν τα καταστήματα τους (κυρίως τα εμπορικά αλλά και όσες καταστήματα καφεστίασης διαθέτουν την υπηρεσία take away), φανερώνει δύο πολύ κύρια χαρακτηριστικά.

Η οδός Βενιζέλου, στις 11.00 το πρωί

Αρχικά, την απορία τους για ποιο λόγο έμειναν οι ίδιοι ανοιχτοί (κυρίως για τα εμπορικά καταστήματα) καθώς κυκλοφορεί ελάχιστος κόσμος και κατά δεύτερον τον προβληματισμό τους για το πως θα καλύψουν το χαμένο έδαφος καθώς (όντας σε λειτουργία) ο τζίρος θα μειωθεί αισθητά και παράλληλα δεν θα μπορούν να τύχουν των παροχών που θα λάβουν όσοι ανήκουν στην κατηγορία των επιχειρήσεων που έκλεισαν οριστικά.

Πεποίθηση μου είναι πως όλη αυτή η κατάσταση θα είναι προσωρινή και σύντομα θα υπάρξει η γενικευμένη παύση της λειτουργίας των καταστημάτων, εκτός βεβαίως των super market και των φαρμακείων, όπως στη γειτονική Ιταλία.

Η κίνηση στους δρόμους ελάχιστη (όπως θα δείτε και στις φωτογραφίες από κεντρικά σημεία της πόλης), ωστόσο αυτό που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση είναι ότι οι περισσότεροι απ όσους συνάντησα κατά το σημερινό πρωινό είναι μεγαλύτερης ηλικίας!

Αυτό έχει μια σημαντική εξήγηση, καθώς έχουν κλείσει οι καφετέριες όπου (ειδικά Σάββατο) συγκεντρώνεται η νεολαία, ωστόσο δεν δικαιολογείται σε καμία περίπτωση μετά τη δεδομένη οδηγία του ΕΟΔΥ για περιορισμό των μετακινήσεων αυτών, εκτός των απολύτως αναγκαίων!

Συμφωνώ να επισκεφτείς ένα φαρμακείο (σήμερα Σάββατο όμως όσα εφημερεύουν), ωστόσο δεν νοείται να επισκέπτεσαι έναν χώρο (επαναλαμβάνω για τους ανθρώπους μιας μεγαλύτερης ηλικίας) όπου σημειώνεται συνωστισμός, όπως ένα κατάστημα που παρατήρησα σήμερα (δεν θα αναφερθώ σε ποιο, για ευνόητους λόγους) όπου περίμεναν στην ουρά πάνω από 15 άτομα ηλικίας 50+!

Λυπάμαι πολύ για τους φίλους ταξιτζήδες, που είναι φανερό πως με την ελαχιστοποίηση της κίνησης, χάνουν σημαντικό μέρος του τζίρου τους, όπως βεβαίως και για τους εργαζόμενους με ημερομίσθιο, που είδαν τις επιχειρήσεις να κλείνουν λόγω των νέων μέτρων.

Πάνω απ όλα όμως η υγεία και θεωρώ πως σύντομα θα μιλάμε για όλα αυτά ως παρελθόν, επιστρέφοντας σε κανονικούς ρυθμούς ενόψει και του καλοκαιριού, που κατά πάσα πιθανότητα (όπως αναφέρουν αρκετοί ειδικοί) θα λειτουργήσει ως ανάχωμα (λόγω των υψηλών θερμοκρασιών) για την περαιτέρω εξάπλωση του κορονοϊού.

Να δίνετε προτεραιότητα στην ατομική σας υγιεινή και να κάνετε ότι είναι δυνατόν για να αποφύγετε την έκθεση σε μέρη όπου συνωστίζεται κόσμος, κυρίως τώρα που ο ιός βρίσκεται σε έξαρση.

Σκεφτείτε τους γύρω σας, τους ανθρώπους μιας μεγαλύτερης ηλικίας και επιμείνετε με κάθε τρόπο αν δεν συμμορφώνονται με τα μέτρα πρόληψης.

Καλή δύναμη σε όλους!

Ιδιαίτερα σπάνιο στις 11.00 το πρωί του Σαββάτου, να βρεις τόσες κενές θέσεις για parking στην οδό Δαβάκη!

Η οδός Ιπποκράτους μπροστά από το καφέ “Κοχλίας”

Οι οδηγοί ταξί στο πόστο τους αλλά…

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected