Το Δώρο Πάσχα για το 2020 πρέπει να καταβληθεί κανονικά μέχρι την Μεγάλη Τετάρτη 15 Απριλίου και δεν έχει καμία σχέση με τα 800 ευρώ έκτακτη οικονομική ενίσχυση που θα δοθεί λόγω των επιχειρήσεων που έκλεισαν με κυβερνητική απόφαση για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορονοϊου.
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην ΕΡΤ δήλωσε ότι θα εξεταστεί το θέμα του δώρου Πάσχα χωρίς να ξεκαθαρίσει τι ακριβώς θα γίνει. Σύμφωνα με πληροφορίες του Dikaiologitika News το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξετάζει την υποχρεωτική καταβολή απο τις επιχειρήσεις, συνδιαστικά με την δυνατότητα ενίσχυσης των επιχειρήσεων σε σχέση με την μισθοδοσία.
Σύμφωνα πάντως με τα μέχρι τώρα δεδομένα οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν κατ’ αναλογία το δώρο Πάσχα στους εργαζόμενους για όσο διάστημα εργάστηκαν μέχρι να κλείσει υποχρεωτικά η επιχείρηση που δούλευαν. Για όλους τους άλλους που είναι ανοιχτή η επιχείρηση θα καταβληθεί κανονικά. Εξάλλου το δώρο Πάσχα είναι αναλογία ημερομισθίων από την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους μέχρι 30 Απριλίου επίσης του τρέχοντος έτους. Το διάστημα αυτό ο εργαζόμενος πληρώνεται τον μισό μισθό ή 15 ημερομίσθια αν πληρώνεται με ημερομίσθιο.
Ουσιαστικά λοιπόν οι εργαζόμενοι που έκλεισαν οι επιχειρήσεις τους θα πάρουν αντί για μισθό μισθό για 4 μήνες θα πάρουν αναλογία του μισού μισθού για περίπου 2,5 μήνες.
Τι ισχύει για το Δώρο Πάσχα
Όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου δικαιούνται να λάβουν από τον εργοδότη τους Δώρο Πάσχα.
Για τον υπολογισμό του ποσού του Δώρου Πάσχα λαμβάνεται υπ’ όψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό.
Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το Δώρο αρχίζει από την 1 Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου κάθε έτους. Συνεπώς αν κάποιος εργαστεί ολόκληρο το ανωτέρω χρονικό διάστημα που αναφέραμε δικαιούται να λάβει μισό μηνιαίο μισθό αν αμείβεται με μισθό και 15 ημερομίσθια αν αμείβεται με ημερομίσθιο.
Σε περίπτωση όμως που η σχέση εργασίας κάποιου μισθωτού με τον εργοδότη του, δεν είχε διάρκεια ολόκληρο το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα που αναφέραμε είτε γιατί αποχώρησε οικιοθελώς από την εργασία του, είτε γιατί απολύθηκε, δικαιούται να λάβει αναλογία Δώρου η οποία υπολογίζεται ως εξής: Προκειμένου για αμειβόμενο με μισθό, ποσό ίσο με 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού ή ένα ημερομίσθιο ανάλογα με το συμφωνημένο τρόπο αμοιβής, για κάθε 8 ημερολογιακές ημέρες. Σε περίπτωση που κάποιος εργαστεί λιγότερο από οκτώ ημέρες δικαιούται ανάλογο κλάσμα για Δώρο Πάσχα.
Το δώρο Πάσχα καταβάλλεται τη Μεγάλη Τετάρτη, εννοείται βέβαια ότι ο εργοδότης μπορεί να καταβάλει το δώρο και νωρίτερα από την παραπάνω ημερομηνία. Για το Δώρο Πάσχα αποδίδονται εισφορές υπέρ ΕΦΚΑ (ΙΚΑ) και Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών. Το Δώρο Πάσχα σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταβληθεί σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα.