Κατηγορίες
Διάφορα

Η νέα λίστα των δικαιούχων για τα 800 ευρώ

Διεύρυνση του επιδόματος των 800 ευρώ και σε εργαζομένους επιχειρήσεων που θα αναστείλουν προσωρινά μόνο συμβάσεις εργασίας εξαιτίας της καθίζησης της οικονομικής δραστηριότητας προβλέπουν οι νέες παρεμβάσεις ενώ όπως ανακοινώθηκε το Δώρο Πάσχα θα μπορεί να καταβληθεί εφόσον είναι αναγκαίο μέχρι τον Ιούνιο για επιχειρήσεις που πλήττονται.

Το σύνολο των μέτρων που έχουν ανακοινωθεί τις τελευταίες μέρες αφορά σε 1,4 εκατομμύρια εργαζομένους, μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες με συνολικό δημοσιονομικό κόστος άνω των 2 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση κάνει λόγο για παρεμβάσεις με δυναμικό χαρακτήρα που μπορεί να τροποποιηθούν ανάλογα με την πορεία της πανδημίας.

Η εξειδίκευση των μέτρων έγινε πριν λίγη ώρα στο υπουργείο Οικονομικών από το Χρήστο Σταϊκούρα, το Γιάννη Βρούτση, τον Άδωνι Γεωργιάδη και το Θεόδωρο Σκυλακάκη σε συνέχεια του χθεσινού διαγγέλματος του Πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών:

Οι τράπεζες και οι διαχειριστές δανείων, σε συνέχεια στενής συνεργασίας και σχετικών συσκέψεων με τους αρμόδιους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αποφάσισαν να στηρίξουν, εκτός από τις επιχειρήσεις, και τα φυσικά πρόσωπα που πλήττονται από την κρίση, προσφέροντας διευκολύνσεις στην πληρωμή των δόσεων των ενήμερων δανείων τους.

ργαζόμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις που λαμβάνουν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ, θα έχουν τη δυνατότητα αναστολής δόσεων για διάστημα τριών μηνών. Με αυτό τον τρόπο, μαζί με την προηγούμενη δέσμη μέτρων, καλύπτεται με αναστολές όλο το ιδιωτικό χρέος νοικοκυριών και επιχειρήσεων που πλήττονται, σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες.

Έχοντας διασφαλίσει τον απαραίτητο χρηματοδοτικό και δημοσιονομικό χώρο, με σύνεση και ασφάλεια στηρίζονται άμεσα 1.400.000 εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και επιτηδευματίες, επεκτείνοντας την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ. Η ενίσχυση είναι ακατάσχετη. Συγκεκριμένα οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων που πλήττονται και τελούν σε καθεστώς αναστολής των συμβάσεων εργασίας τους, θα είναι δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης.

Το ίδιο θα ισχύσει για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και επιτηδευματίες που πλήττονται. Για όλο αυτό το εργατικό δυναμικό της χώρας, που θα είναι δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, λαμβάνονται μέτρα κάλυψης όλης της ασφαλιστικής δαπάνης, κρατώντας ανεπηρέαστα τα ασφαλιστικά δικαιώματα όλων των δικαιούχων. Το συνολικό κόστος αυτής της παρέμβασης, για 1,4 εκατ. μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και επιτηδευματίες, ξεπερνά πλέον, για τον Απρίλιο, τα 2 δισ. ευρώ.

Σήμερα, θα δοθούν στη δημοσιότητα οι Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας (ΚΑΔ) των κλάδων που πλήττονται. Η λίστα είναι δυναμική και θα μεταβάλλεται με τις ανάλογες Υπουργικές αποφάσεις κατά την εξέλιξη της κρίσης. Υπολογίζεται ότι περιλαμβάνονται περίπου 440.000 ιδιωτικές επιχειρήσεις, με 1 εκατομμύριο εργαζομένους, και μηνιαίο τζίρο περίπου στα 6,5 δισ. ευρώ.
Θα λάβουν 800 ευρώ, όπως είπε ο Πρωθυπουργός, και όσοι απολύθηκαν ή εξαναγκάσθηκαν σε παραίτηση από 1η μέχρι και 17 Μαρτίου.

Το Δώρο Πάσχα θα καταβληθεί στο σύνολό του, από όλες τις επιχειρήσεις, προς όλους τους εργαζόμενους. Δίνεται η δυνατότητα στους εργοδότες, η καταβολή του Δώρου Πάσχα να πραγματοποιηθεί μεταγενέστερα, χωρίς κυρώσεις, ώστε να ανακουφιστούν οι επιχειρήσεις από τις δυσμενείς συνέπειες του φαινομένου του κορονοϊού στη ρευστότητά τους, και να επιτευχθεί η διασπορά του Δώρου Πάσχα στο σύνολο της οικονομίας και όχι μόνο σε κάποιες λίγες επιχειρήσεις και κλάδους που σήμερα δεν βρίσκονται σε αναγκαστικά περιοριστικά μέτρα λειτουργίας τους. Επιπλέον, 108.000 εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της χώρας, ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ, οι εργαζόμενοι στο ΕΟΔΥ, καθώς και όσοι υπηρετούν στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, θα λάβουν Δώρο Πάσχα, το οποίο έχει καταργηθεί στο Δημόσιο.

Θα κατατεθεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός, με την αύξηση του τακτικού αποθεματικού του Υπουργείου Οικονομικών κατά 4 δισ. ευρώ. Χωρίς να χρειαστεί, ταμειακά, οποιαδήποτε παρέμβαση στο «μαξιλάρι ασφαλείας». Όπως ανέφερε χθες και ο Πρωθυπουργός, το σύνολο των μέτρων, από τον κρατικό προϋπολογισμό και ευρωπαϊκούς πόρους, διαμορφώνεται πλέον, μέχρι σήμερα, στα 10 δισ. ευρώ.

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected