Συνολικά 35 άτομα από χώρες της κεντρικής Ευρώπης, που ήταν με τα τροχόσπιτά τους σε διάφορες παραλίες της Ηπείρου, έχουν μεταφερθεί στο camping του Δρέπανου και παρακολουθείται η κατάσταση της υγείας τους.
Η επιχείρηση “σκούπα” για αλλοδαπούς που έχουν κατασκηνώσει με τα τροχόσπιτά τους σε παραλίες της Ηπείρου συνεχίζεται και την Πέμπτη (9/4), άλλα 17 άτομα από την Πάργα μεταφέρθηκαν για λόγους ασφάλειας στο camping του Δρέπανου Θεσπρωτίας.
Εκεί, μαζί με άλλα 18 άτομα, ανάμεσά τους και δύο παιδιά με τους γονείς τους από την Αγγλία, βρίσκονται υπό ιατρική παρακολούθηση. Τα περισσότερα από τα ζευγάρια των αλλοδαπών τουριστών, είναι ηλικιωμένοι που επιλέγουν την Ελλάδα και τις ακτές του Ιουνίου για να περάσουν το χειμώνα, ενώ ελάχιστοι έχουν έρθει το τελευταίο διάστημα και πάντως πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού.
Όπως είπε στο ethnos.gr ο δήμαρχος Πάργας Νίκος Ζαχαριάς, στις αρχές έφτασε τις τελευταίες μέρες η πληροφορία ότι στην παραλία Κερέντζα υπάρχουν τροχόσπιτα με αλλοδαπούς ενοίκους και η αστυνομία επενέβη και τους ζήτησε να μεταφερθούν για την δική τους ασφάλεια και την προστασία της δημόσιας υγείας στο camping του Δρέπανου, την κοντινότερη παραλία στην πόλη της Ηγουμενίτσας, μόλις 4 χιλιόμετρα από αυτήν.
Το camping είναι οργανωμένο, παρέχει χώρο για τα τροχόσπιτα και όλες τις ανέσεις, ενώ υπάρχει κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, που παρακολουθεί την πορεία της υγείας των 35 φιλοξενούμενων. Κανείς μέχρι σήμερα δεν έχει εμφανίσει κάποιο πρόβλημα και δεν χρειάστηκε να του παρασχεθεί ιατρική φροντίδα.
Στην παραλία της Κερέντζας-Αλωνάκι, σε έναν απάνεμο κολπίσκο κοντά στο χωριό Βαλανιδορράχη στην Πάργα, είχαν κατασκηνώσει με τα τροχόσπιτά τους 12 Γάλλοι, 2 Τσέχοι, 2 Άγγλοι και ένας Γερμανός. Η περιοχή είναι ένας κλειστός, μικρός όρμος, με καταπράσινη βλάστηση που φτάνει μέχρι τη θάλασσα και αποτελεί…παράδεισο για ελεύθερη κατασκήνωση με τροχόσπιτα και σκηνές. Το καλοκαίρι δεκάδες τροχόσπιτα σταθμεύουν εκεί και από μακριά δίνουν την αίσθηση πως πρόκειται για οργανωμένο οικισμό.
Η αστυνομία κάνει συχνά επιχειρήσεις “σκούπα” κατά τους καλοκαιρινούς μήνες για να απομακρύνει τους παραθεριστές που εγκαθίστανται στην συγκεκριμένη παραλία. Στο camping του Δρέπανου βρίσκονται άλλα 15 άτομα, που όταν ξέσπασε η πανδημία του κορονοϊού ήταν σε παραλίες του Ιονίου με τα τροχόσπιτά τους, ή βρέθηκαν στην περιοχή για δουλειές, όπως λ.χ. τα μέλη ενός τσίρκου. Πρόκειται για 8 Γάλλους, 2 Ελβετούς, 2 Γερμανούς και 6 Άγγλους, ανάμεσά τους και τα δύο παιδιά.
Σημειώνεται ότι το camping στο Δρέπανο λειτουργεί, -παρά τις απαγορεύσεις για παρόμοιους χώρους-, ως ειδικού σκοπού για την φιλοξενία ιδιοκτητών τροχόσπιτων από ξένες χώρες, που έχουν αποκλειστεί στην Ελλάδα και ειδικά στην ΄Ηπειρο. Έχει μισθωθεί από την Περιφέρεια Ηπείρου, στις υπηρεσίες της οποίας ανήκουν η φύλαξη του χώρου, η σίτιση των φιλοξενούμενων, καθώς η υγειονομική τους περίθαλψη.
Πληροφορίες του ethnos.gr, αναφέρουν ότι τις επόμενες μέρερς πιθανόν να μεταφερθούν εκεί και άλλοι αλλοδαποί που διαμένουν σε τροχόσπιτα σε διάφορες περιοχές της χώρας, όπως λ.χ. στην Εύβοια.