Ο Βασίλης Αμανατίδης, παλαίμαχος τερματοφύλακας της Νάουσας, της Βέροιας και του Ολυμπιακού Βόλου, μάνατζερ και πρώην τεχνικός διευθυντής της Δόξας Δράμας και του Πλατανιά εκτιμά σε άρθρο του στο magnesianews, ότι οι προπονήσεις για τις επαγγελματικές ποδοσφαιρικές ομάδες θα αρχίσουν στις αρχές Μαΐου.
Παράλληλα τονίζει πως οι προκηρύξεις των πρωταθλημάτων θα εφαρμοστούν, οπότε θα έχουμε επανέναρξη των πρωταθλημάτων. Ωστόσο, αναλύει τους προβληματισμούς του για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την επανεκκίνηση μετά τη μεγάλη αποχή για τους ποδοσφαιριστές, αν δεν παρθούν από τα τεχνικά και ιατρικά επιτελεία των ομάδων τα σωστά μέτρα.
Αναλυτικά το άρθρο του Βασίλη Αμανατίδη:
«Βαδίζουμε, πλέον, στην τέταρτη εβδομάδα που έχουν σταματήσει πλήρως οι δραστηριότητες στον χώρο μας, στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Έχουν εξαφανιστεί ποδοσφαιριστές και προπονητές και γυμναστές.
Οι περισσότεροι παράγοντες και κυρίως οι χρηματοδότες, όπως και όλη ανθρωπότητα, είναι βυθισμένη στην αβεβαιότητα που επικρατεί, αγωνιώντας για το αύριο στις επιχειρήσεις τους που φυσικά νοιάζονται και για τους εργαζόμενους τους. Μα και η ομάδα τους δεν είναι μια επιχείρηση με εργαζόμενους και μάλιστα με εργασιακές ιδιαιτερότητες που το 50% της εργασίας τους εξαρτάται από την προετοιμασία της φυσικής τους κατάστασης και την επιστημονική τους κατάρτιση;
Το καλοκαίρι φεύγουν οι ποδοσφαιριστές για ένα μήνα ή και 40 ημέρες και όταν επιστρέφουν χρειάζονται τουλάχιστον δύο- τρεις μήνες, για να επανέλθουν σε πλήρη αγωνιστική ετοιμότητα. Πριν από τρεις εβδομάδες, ερωτηθείς είχα πει ότι θα μεταφερθούν όλες οι διοργανώσεις τουλάχιστον κατά δύο μήνες, δηλαδή ότι τα πρωταθλήματα και διεθνείς διοργανώσεις θα τελειώσουν προς το τέλος Ιουλίου. Οι λήξεις συμβολαίων θα μεταφερθούν για 30-07-2020 και η μεταγραφική περίοδος θα μετατοπιστεί για Αύγουστο και μέχρι τέλος Σεπτέμβρη ίσως και αρχάς Οκτώβρη, όπου θα γίνει και η έναρξη της σεζόν 2020-21. Και όλο αυτό για ευνόητους λόγους, προκειμένου να επανέλθουν υγιείς οι Ποδοσφαιρικές Ανώνυμες Εταιρίες σύμφωνα με τις συμβάσεις που έχουν υπογράψει.
Και φυσικά όλα αυτά, διότι προέκυψε η Θεομηνία με τον κορονοϊό.
Επανέρχομαι στα αγωνιστικά, και για να γίνω σαφής στα Προπονητικά Προγράμματα που δόθηκαν στους ποδοσφαιριστές από τα τεχνικά επιτελεία των περισσοτέρων ομάδων όλων των κατηγοριών.
Υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα και σε τι βασίζεται επιστημονικά, προκειμένου, όταν και εφόσον λάβουν εντολή συνέχισης των υποχρεώσεών τους, να είναι πανέτοιμοι; Προσέξτε, για συνέχιση πρωταθλημάτων μιλάω, για τα προγράμματα των ποδοσφαιριστών που έδωσαν οι προπονητές, και όχι για έναρξη ποδοσφαιρικής περιόδου.
Προβλέπω ότι αυτό, δηλαδή η έναρξη προπονήσεων θα γίνει στις αρχές Μαΐου. Και οι αγωνιστικές υποχρεώσεις θα ξεκινήσουν προς το τέλος Μάη με αρχές Ιούνη, για να φτάσουμε στα τέλη Ιούλη και να ολοκληρωθούν τα πρωταθλήματα.
Η Προκήρυξη των πρωταθλημάτων δεν γίνεται να μην εφαρμοστεί. Ερωτώ: έχουν γίνει μετρήσεις των ποδοσφαιριστών και αναλύσεις αίματος; Επίσης, έχουν γίνει εργαστηριακές εξετάσεις συγκεκριμένες για να δοθούν προγράμματα ολοκληρωμένα και ελεγχόμενα και ποιος έλεγχος θα υπάρξει για τη σωστή τήρηση των προγραμμάτων και με ποιον τρόπο; Δεν φημιζόμαστε και για την καλύτερη επαγγελματική νοοτροπία.
Επομένως επιβάλλεται ο προπονητικός έλεγχος. Τον τρόπο όμως και την επιστημονική κατάρτιση και γνώση την έχουν τα τεχνικά επιτελεία; Διότι μια ομάδα Σούπερ Λιγκ 2 έχει έναν προϋπολογισμό κοντά στο 1,3 εκατ. ευρώ.
Και στη μεγαλύτερη κατηγορία – και ειδικά για τις μεγαλύτερες ομάδες να μην πω μεγέθη οικονομικά- η ευθύνη για τις προσλήψεις των Προπονητών και γυμναστών και για τα αποτελέσματα που θα επακολουθήσουν ανήκουν στους ίδιους τους προπονητές και γυμναστές; Οι παράγοντες και ιδιοκτήτες έχουν εξειδικευμένους τεχνικούς Διευθυντές που γνωρίζουν το αντικείμενο για να κάνουν τις προσλήψεις υπεύθυνα για εκπαιδευτές-προπονητές-γυμναστές και συνεργάτες; Γνωρίζουν να προστατεύουν την επένδυση που έχει ήδη κάνει ο ιδιοκτήτης; Γνωρίζουν τον τρόπο να επιλέγουν ικανά και καταρτισμένα στελέχη να μπορούν να παντρέψουν την επιστημονική κατάρτιση με την εμπειρία;
Μέχρι τις 10 Μαΐου λοιπόν θ’ έχουν συμπληρωθεί 55 ημέρες αποχής από τους αγωνιστικούς χώρους. Οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές θα γυρίσουν ανέτοιμοι, πολλοί ίσως και παρατημένοι. Αν γίνει επανεκκίνηση των πρωταθλημάτων, όπως όλα δείχνουν ή μάλλον σκέφτονται οι αξιωματούχοι της ΟΥΕΦΑ στην πρώτη εβδομάδα του Ιούνη, πώς θα έχουν απαίτηση από τους ποδοσφαιριστές να είναι έτοιμοι για τη σέντρα; Έχουν αναλογισθεί οι τεχνικοί των ομάδων αλλά και οι παράγοντες τις επιπτώσεις σε τραυματισμούς των αθλητών, από τις συνθήκες επιβάρυνσης των παιχνιδιών; Μήπως πρέπει να προβληματιστούν για το τι μέτρα πρέπει να πάρουν, προκειμένου να επανέλθουν ομαλά και να είναι με λιγότερο ρίσκο κοντά στους στόχους που έχουν θέσει στην αρχή της περιόδου αλλά και κατά τη διάρκειά της;
Και όλα αυτά τα παιδιά που έχουν φύγει με άδεια για τα σπίτια τους, όταν γυρίσουν, θα υποβληθούν σε εξετάσεις πρόληψης και προστασίας για τον κορονοιό; Για όλα τα παραπάνω είχα επισημάνει ότι οι ποδοσφαιριστές έπρεπε με ευθύνη των Τεχνικών επιτελείων να πάρουν όλα τα μέτρα πρόληψης και προστασίας σε συνεργασία με το ιατρικό τους επιτελείο, για να επανέλθουν προπονητικά έτοιμοι και υγιείς.
Υ.Γ. Φυσικά υπάρχουν τρόποι να αντιμετωπιστούν τα παραπάνω, χρειάζονται γνώσεις, τρόπος και μεράκι…»