Κατηγορίες
Διάφορα

Δώρα ζωής από 39χρονο που έχασε τη ζωή του στη Βουλγαρία : Επιτυχής μεταμόσχευση οργάνων σε έναν 51χρονο και μία 18χρονη

H πανδημία δεν μπόρεσε να σταθεί εμπόδιο στην «Ανάσταση» που φέτος έφτασε νωρίς για δυο ασθενείς στο Ιπποκράτειο.

Τους την «δώρισε» με τον θάνατό του ένας 39χρονος από τη Βουλγαρία, το νήμα της ζωής του οποίου κόπηκε από βαριά εγκεφαλική αιμορραγία.

Όπως αναφέρει το iefimerida.gr, χάρη στη δωρεά των οργάνων του πρόωρα χαμένου Βούλγαρου ένας 51χρονος από τη Θεσσαλονίκη και μια 18χρονη μουσουλμάνα από την Καβάλα υποβλήθηκαν χτες σε μεταμόσχευση ήπατος και νεφρού αντίστοιχα, στην Χειρουργική Κλινική Μεταμοσχεύσεων του ΑΠΘ στο Ιπποκράτειο. Ο 51χρονος νοσηλεύεται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας όπου θα παραμείνει μια έως δύο ημέρες ενώ η 18χρονη νοσηλεύεται σε θάλαμο.

Τα όργανα ήρθαν στο Ιπποκράτειο από Βουλγαρία

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής Μεταμοσχεύσεων του ΑΠΘ, επίκουρος καθηγητής Νικόλαος Αντωνιάδης, χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να «έρθουν» τα όργανα του 39χρονου από τη Βουλγαρία.

Υπό τον συντονισμό του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων και με ειδική άδεια από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας η ομάδα λήψης οργάνων της Χειρουργικής Κλινικής Μεταμοσχεύσεων του ΑΠΘ, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Γεώργιο Κατσάνο, μετέβη χτες με στρατιωτικό αεροπλάνο στη Σόφια και από κει οδικώς σε πόλη βόρεια της βουλγαρικής πρωτεύουσας από όπου παρέλαβε το ήπαρ και τους δύο νεφρούς του εκλιπόντος. Η μεταμόσχευση ήπατος έγινε μετά από επέμβαση διάρκειας 8 ωρών από τον κ. Αντωνιάδη και την ομάδα του, σε 51χρονο με ηπατική ανεπάρκεια, ενώ η μεταμόσχευση νεφρού στην 18χρονη που έπασχε από νεφρική ανεπάρκεια πραγματοποιήθηκε από τον χειρουργό μεταμοσχεύσεων Ανδρέα Παπαγιάννη και την ομάδα του μετά από επέμβαση διάρκειας 4 ωρών. Ο δεύτερος νεφρός επρόκειτο να μεταμοσχευθεί σε ασθενή στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο των Ιωαννίνων αλλά τελικά το μόσχευμα κρίθηκε ακατάλληλο και δεν έγινε η μεταμόσχευση.

«Λόγω της πανδημίας Covid-19, στη Βουλγαρία δεν γίνονται πλέον μεταμοσχεύσεις και τα μοσχεύματα τα στέλνουν στο εξωτερικό. Είναι η δεύτερη φορά που, στη διάρκεια της πανδημίας, κάναμε μεταμόσχευση με μοσχεύματα από τη Βουλγαρία.

Στις 13 Μαρτίου είχαμε κάνει μεταμόσχευση νεφρού, με μόσχευμα από δωρεά οργάνων προερχόμενη από τη Βουλγαρία, με 67χρονο που έπασχε από νεφρική ανεπάρκεια και έκανε αιμοκάθαρση 11 χρόνια. Χτες μετά από μια πολύ δύσκολη διαδικασία και με ειδική άδεια μπορέσαμε να φέρουμε στην Ελλάδα του νεφρούς και το ήπαρ του Βούλγαρου δότη και έτσι δυο άνθρωποι που ήταν κοντά στο θάνατο κέρδισαν τη ζωή. Λόγω των ημερών μπορεί να το πει κανείς και Ανάσταση.

Εμείς οι χειρουργοί μεταμοσχεύσεων θυμόμαστε ένα προς ένα όλα τα περιστατικά και όλες τις μεταμοσχεύσεις που κάνουμε, δεν τα βλέπουμε ως ρουτίνα και η χαρά μας πάντα είναι μεγάλη» σημείωσε ο κ. Αντωνιάδης μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Χειρουργική Κλινική Μεταμοσχεύσεων του ΑΠΘ, έχει επιδείξει από την ίδρυσή της πλούσιο κλινικό και ερευνητικό έργο στη νεφρική μεταμόσχευση των ενηλίκων (1.660 μεταμοσχεύσεις), ενώ παραμένει το πιο ενεργό κέντρο στη μεταμόσχευση ήπατος (607 μεταμοσχεύσεις), στην παιδική νεφρική μεταμόσχευση (190 μεταμοσχεύσεις) και στη μεταμόσχευση παγκρέατος, στον ελληνικό χώρο. Έως τώρα για το 2020, στη μεταμοσχευτική δραστηριότητα της Χειρουργικής Κλινικής Μεταμοσχεύσεων του ΑΠΘ, συμπεριλαμβάνονται έξι μεταμοσχεύσεις ήπατος, οκτώ μεταμοσχεύσεις νεφρού από πτωματικό δότη και δυο μεταμοσχεύσεις από ζώντα δότη, οι οποίες καθιστούν το Ιπποκράτειο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, αλλά και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, βασικό πυλώνα των μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα.

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected
P