Μόλις βγήκε από την κοιλιά της μητέρας του ο Θωμάς, σκόνταψε σε κλαδιά που βρέθηκαν στο δρόμο του, μέσα στο δάσος και έσπασε το ποδαράκι του. Δίπλα του η μητέρα του απαρηγόρητη προσπαθούσε να το βοηθήσει.
Δύο κυνηγοί που περνούσαν από το σημείο, μια δεντρόφυτη πλαγιά στο όρος Πάικο, όπου εκπαίδευαν τα σκυλιά τους είδαν την σκηνή και στάθηκαν σαστισμένοι. Το θηλυκό ζαρκάδι είχε σκύψει με στοργή πάνω στο μικρό του που δεν μπορούσε να κουνήσει το πόδι του και την κοίταγε σπαρακτικά στα μάτια. Όταν η μητέρα βεβαιώθηκε πως οι κυνηγοί δεν ήθελαν να τους κάνουν κακό, απομακρύνθηκε και οι δύο άντρες πήραν το νεογέννητο ζαρκάδι, που είχε ακόμη πάνω του κομμάτια του ομφάλιου λώρου και το μετέφεραν στο κτηνιατρείο του Γιάννη Ρίντη στα Γιαννιτσά. Του έδωσαν το όνομα «Θωμάς», επειδή βρέθηκε ανήμερα της Κυριακής του Θωμά.
Σε επικοινωνία του γιατρού με την αναπληρώτρια καθηγήτρια της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, Νατάσα Κομνηνού, παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες στο μικρό ζαρκάδι και του τοποθετήθηκε νάρθηκας στο πόδι. Από τις ακτινογραφίες διαπιστώθηκε ότι είχε υποστεί υπερκονδύλιο κάταγμα κνήμης στο πίσω δεξί άκρο. Στη συνέχεια ενημερώθηκε ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ και η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης (ΟΑΕ) το μετέφερε στο Κτηνιατρείο στον Αετό Φλώρινας.
Όπως είπε στο ethnos.gr ο υπεύθυνος επικοινωνίας του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, Πάνος Στεφάνου, ο Θωμάς είναι περίπου μιας εβδομάδας και ακόμη δεν μπορεί να ισορροπήσει, αφενός γιατί είναι πολύ μικρός κι αφετέρου γιατί το ποδαράκι του είναι σπασμένο. Είναι όμως ζωηρός, ήρεμος και δείχνει να έχει προσαρμοστεί στο νέο του περιβάλλον, από το οποίο δεν θα μπορέσει να φύγει πριν περάσει τουλάχιστον ένας χρόνος. Το ζαρκάδι φιλοξενείται σε έναν μικρό και περιορισμένο χώρο του Κτηνιατρείου, ώστε να αποφεύγει τις μετακινήσεις. Πρέπει να περνά τον περισσότερο χρόνο της ημέρας σε ακινησία για να δέσει το κάταγμα. Στο ιατρείο θα μείνει περίπου έναν μήνα και αν το κάταγμα έχει δέσει, θα μεταφερθεί σε περιφραγμένο χώρο δάσους. Εκεί θα ξεκινήσουν…μαθήματα επανένταξης, καθώς ο Θωμάς μαθαίνει από μικρός σε προστατευμένο περιβάλλον. Ο πληθυσμός του ζαρκαδιού επανακάμπτει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, κυρίως στις ορεινές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας. Το είδος πάντως θεωρείται τρωτό, γεγονός που σημαίνει ότι αν συνεχίζει η εξόντωσή του, θα απειλείται με εξαφάνιση.
Τα ατυχήματα με ζαρκάδια δεν είναι σπάνια, όπως και το κυνήγι τους, αν και στην περίπτωση του Θωμά οι κυνηγοί του έσωσαν τη ζωή. Και αν ο Θωμάς στάθηκε τυχερός, δεν είχε την ίδια τύχη ένα άλλο νεαρό ζαρκάδι, το οποίο βρέθηκε νεκρό στον εσωτερικό παραλίμνιο δρόμο της Καστοριάς, στην περιοχή της Αγίας Σωτήρας. Σύμφωνα με πληροφορίες που συνέλεξαν μέλη της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, της Εταιρείας Εταιρίας Προστασίας Περιβάλλοντος και του Δασαρχείου Καστοριάς, το άτυχο ζαρκάδι τραυματίστηκε θανάσιμα από διερχόμενο όχημα τις βραδινές ώρες του περασμένου Σαββάτου και στη συνέχεια διαμελίστηκε από σαρκοφάγα ζώα, πιθανόν μινκ που ζουν στην περιοχή.