Το μεγάλο στοίχημα της χώρας είναι αναμφισβήτητα ο τουρισμός. Αδιαμφισβήτητη είναι και η «χασούρα» που θα έχουν τόσο όσοι βιοπορίζονται από τον τουρισμό, όσο και το κράτος, που θα δει μειωμένα έσοδα στα δημόσια ταμεία.
Γι αυτό το λόγο κυβέρνηση και φορείς εργάζονται πυρετωδώς για να εκπονήσουν ένα βιώσιμο πλάνο και να διασωθεί η σεζόν. Σύμμαχος θα είναι για άλλη μια φορά ο καιρός με τις προβλέψεις για ένα εκ των θερμότερων καλοκαιριών των τελευταίων πολλών ετών να διευρύνει τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τους ειδικούς, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό το 80% του τζίρου τους, το «καθαρίζουν» Ιούλιο και Αύγουστο και για εκείνο το διάστημα προσανατολίζονται άπαντες στο να δουλέψουν στο φουλ οι μηχανές της τουριστικής μηχανής.
Όπως αναφέρει το ethnos.gr, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης έδωσε το στίγμα με τις δηλώσεις του και μίλησε γα τριπλό σχέδιο στον τουρισμό. «Ετσι όπως είναι τα πράγματα, επαναξιολογούμε την υπερτοπική κίνηση, δηλαδή την κίνηση προς τα νησιά στις 18 Μαΐου και αν όλα πάνε καλά, την 1η Ιουλίου θα ανοίξουμε για τον εξωτερικό τουρισμό, δηλαδή με τα εποχικά ξενοδοχεία» δήλωσε σχετικά ο υπουργός.
Ανακοίνωσε δε, ότι στις 15 Μαΐου θα υπάρχει ένα πλήρες σχέδιο για τον τουρισμό το οποίο θα περιλαμβάνει πρώτον, όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα πρέπει να τηρούνται από όσους προσέρχονται σε τουριστικούς προορισμούς, δεύτερον την ενίσχυση των υγειονομικών δομών, όπου απαιτείται, και τρίτον, τα πρωτόκολλα σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος. «Είναι μια στρατηγική επιχειρησιακού σχεδίου από άκρη σε άκρη», τόνισε και συμπλήρωσε: «Για μας είναι κρίσιμη η περίοδος 15-20 Μαΐου», καθώς την εβδομάδα εκείνη θα καταγραφούν οι συνέπειες από το μερικό άνοιγμα.
Ο διεθνής Τύπος «στέλνει» τουρίστες στην ασφαλή Ελλάδα
Ελλάδα, όπως και η Κύπρος, η Βουλγαρία και η Πορτογαλία, έχουν «καλές πιθανότητες» να ανοίξουν σύντομα για τον τουρισμό, εκτιμά ο επικεφαλής του γερμανικού τουριστικού ομίλου TUI, Φριτς Γιούσεν.
Αρθρο του BBC κάνει ειδική αναφορά στο πόσο γρήγορα ενήργησε η Ελλάδα – και η Κροατία- στη μάχη κατά του κορονοϊού, ωστόσο θέτει το ερώτημα αν οι δύο χώρες θα μπορέσουν να σώσουν τον τουρισμό τους ενόψει του καλοκαιριού.
«Κορονοϊός: Η Ελλάδα και η Κροατία ενήργησαν γρήγορα, τώρα πρέπει να σώσουν το καλοκαίρι», αναφέρει ο τίτλος του άρθρου, το οποίο αρχικά σημειώνει: «Η Ελλάδα πάντα ήταν περήφανη για τον ηλιόλουστο καιρό, τις παραλίες και τα νησιά της». Στη συνέχεια παρουσιάζεται αναλυτικά πώς αντέδρασε η χώρα μας στο ξέσπασμα της πανδημίας.
«Στην Ελλάδα η κυβέρνηση έκανε ενέργειες πολύ πριν φτάσει ο ιός, καθώς τον κορονοϊό να εξαπλώνονται στην Ιταλία. Συγκροτήθηκε μία επιστημονική επιτροπή με κορυφαίους επιδημιολόγους, ιολόγους και ειδικούς σε μολυσματικές ασθένειες. Ορισμένοι κατηγόρησαν την κυβέρνηση στην Αθήνα ότι όχι μόνο ανέθεσαν τη διαχείριση της πανδημίας στους επιστήμονες, αλλά και ότι παρέδωσαν την ευθύνη».
«Οι Eλληνες χρειάζονται τον τουρισμό. Αν ανοίξουν τα ξενοδοχεία τους και τα εστιατόριά τους, θα είναι για μας ο ιδανικός οιωνός ότι μπορούμε να κάνουμε (σ.σ.: οι Γερμανοί) διακοπές εκεί», αναφέρει η Bild.
Το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας ασφαλούς ζώνης για τον τουρισμό εξετάζουν, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Jerusalem Post» η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ. Το δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται πηγές του ισραηλινού υπουργείου Τουρισμού, αναφέρει ότι αξιωματούχοι των τριών χωρών βρίσκονται σε συζητήσεις προκειμένου να βρεθεί η βέλτιστη λύση για τον τουρισμό υπό τη σκιά της πανδημίας του κορoνοϊού. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, το Ισραήλ εξετάζει προσεκτικά την ελληνική πρωτοβουλία σχετικά με τη δημιουργία της ασφαλούς ζώνης, η οποία ωστόσο δεν αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Ιουνίου.
«Η λογική πίσω από τη δημιουργία ζώνης Ισραήλ-Ελλάδας-Κύπρου είναι ότι οι άνθρωποι δείχνουν λιγότερο πρόθυμοι να ταξιδέψουν πολύ τους επόμενους μήνες σε μακρινούς προορισμούς, αλλά μπορεί να είναι πιο ανοιχτοί σε επισκέψεις γειτονικών χωρών», επισημαίνεται στο δημοσίευμα της «Jerusalem Post».
Τι ζητούν οι ξενοδόχοι
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που εκπονήθηκε για την άρση των μέτρων περιορισμού, τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας θα ανοίξουν την 1η Ιουνίου όμως πολλά εποχικά βρίσκονται σε αναμμένα κάρβουνα, αναμένοντας τις εξελίξεις μέρα με τη μέρα. Σύμφωνα με το Open, οι ξενοδόχοι αναμένουν τους υγειονομικούς κανόνες, αλλά και τα νέα μέτρα οικονομικής στήριξης που θα θέσει η πολιτεία για τη λειτουργία του τουρισμού για να αποφασίσουν αν είναι συμφέρον οικονομικά να ανοίξουν τις επιχειρήσεις του ή να πουν… και του χρόνου.
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος, δήλωσε στο Open πως «ρεαλιστικά υγειονομικά κριτήρια-πρωτόκολλα, χωρίς να είναι κλινικές και, το δεύτερο, διαμόρφωση, έτσι όπως πρέπει, έναν διαμοιρασμό όλου του οικονομικού σκέλους για τις εργασιακές σχέσεις και στη συνέχεια να δούμε πώς με αυτά τα δεδομένα μπορούμε να προχωρήσουμε σε άνοιγμα των ξενοδοχειακών καταλυμάτων». Τα μέλη του ΣΕΤΕ ζήτησαν με επιστολή που απέστειλαν στον πρωθυπουργό, υγειονομικά πρωτόκολλα λειτουργίας. Στην επιστολή ζητήθηκαν μεταξύ άλλων και προγράμματα επιδότησης εργασίας και εργαζομένων, τουλάχιστον για όλο το 2020, αλλά και μείωση του ΦΠΑ από την 1η Ιουνίου και για όσο χρόνο χρειαστεί να ανακτηθεί το χαμένο έδαφος: της διαμονής στο 6%, όλης της εστίασης στο 13%, της υπηρεσίας του τουριστικού πακέτου στο 13%, των εγχώριων μεταφορών στο 13% και του θαλάσσιου τουρισμού στο 13%.
Τι προτείνουν οι επιστήμονες
Οι επιστήμονες εισηγούνται να χωριστεί η χώρα σε τρεις ζώνες, με βάση τις υγειονομικές υποδομές, να προβλεφθεί ένα ειδικό κατάλυμα για κάποιο κρούσμα που θα παρουσιαστεί, αλλά και μια σειρά αλλαγών στα ξενοδοχεία για να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού.
Ετσι, λοιπόν, στην πρώτη ζώνη θα υπάρχουν πλήρεις υγειονομικές υποδομές. Στη δεύτερη, εκείνες με περιορισμένες υγειονομικές υποδομές. Στην τρίτη ζώνη θα υπάρχουν εκείνες που δεν έχουν καθόλου υγειονομικές υποδομές. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων σημειώνει ότι θα συνεχίσει να επικρατεί αβεβαιότητα αν δεν οριστικοποιηθούν τα υγειονομικά κριτήρια.
Σε σχετικό ρεπορτάζ του Open TV καταγράφηκαν οι οδηγίες για τις απολυμάνσεις και τα κλιματιστικά -να μην ανακυκλώνεται ο αέρας, πότε πρέπει να πλένονται τα φίλτρα τους- ενώ και το πρωινό θα γίνεται με… δόσεις για τους πελάτες, σε εξωτερικούς χώρους και σε τρεις φάσεις.
Αυστηρές προϋποθέσεις και για τις πισίνες θέτουν οι επιστήμονες, αν και δεν υπάρχουν ακόμα ασφαλή συμπεράσματα, ενώ ρόλο θα παίξει και η ποσότητα του χλωρίου. Το σχέδιο της κυβέρνησης που βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων περιλαμβάνει στήριξη στον κοινωνικό τουρισμό, και μείωση του ΦΠΑ.