Κατηγορίες
Γ Εθνική / Τοπικά

Γιώργος Τυριακίδης : “Πανάξιος ο φετινός τίτλος, τα λέει όλα η παραδοχή των αντιπάλων μας”

Τα σχόλια για την αξία του είναι περιττά όταν γίνεται αναφορά για τον τεχνικό Γιώργο Τυριακίδη, που μ’ αυτά και μ’ αυτά συμπλήρωσε μια ολόκληρη πενταετία στον πάγκο του Αλμωπού Αριδαίας, κάτι πολύ σπάνιο για τα σημερινά δεδομένα του ποδοσφαίρου, όπου πάντα σε μια ομάδα, το μάρμαρο το πληρώνει ο προπονητής.

Όλοι θα θυμούνται ότι ο Σκυδραίος τεχνικός ανέλαβε τον Αλμωπό στο τοπικό της ΕΠΣ Πέλλας και σιγά-σιγά με δουλειά και σύνεση, ήρθε η ώρα να γευτεί την χαρά της κατάκτησης του πρωταθλήματος στον 2ο όμιλο της Γ’ Εθνικής και μάλιστα με χαρακτηριστική άνεση, κάτι που πιστώνεται στον σχεδιασμό που είχε γίνει στην αρχή της σεζόν από τον ίδιο και την διοίκηση φυσικά και μάλιστά από την στιγμή που είχαν μπει γερές βάσεις τα προηγούμενα χρόνια.

Όχι απλά ένας προπονητής, αλλά ένας άνθρωπος με ήθος που ποτέ δεν δημιούργησε προβλήματα, ήρεμος και πράος με σεβασμό σε όλους τους συνεργάτες του, με σεβασμό στους ποδοσφαιριστές του, αλλά και στους αντιπάλους του, όλα αυτά τον έχουν κάνει ιδιαίτερα αγαπητό στους κύκλους της εκάστοτε ομάδας που υπηρετεί.

Ο Γιώργος Τυριακίδης λοιπόν παραχώρησε μια συνέντευξη στο PellaSports, μιλώντας για όλους και για όλα.

Αναλυτικά :

– Το πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής έφτασε στο τέλος του έστω και με αυτόν τον παράξενο τρόπο, ο στόχος της κατάκτησης του τίτλου επιτεύχθηκε. Ποια ήταν τα κλειδιά της επιτυχίας;

Το μυστικό της επιτυχίας νομίζω δεν έχει συνταγές, είναι η κοινή προσπάθεια όλων των παραγόντων του τρίπτυχου διοίκησης, προπονητικού τιμ και παικτών, την αμοιβαία εμπιστοσύνη και υπομονή στην κοινή προσπάθεια, χωρίς επιρροή και με στόχο το πρωτάθλημα σιγά-σιγά ήρθε. Βέβαια αυτό ξεκινάει από την διοίκηση και ιδιαίτερα αυτών των συγκεκριμένων ανθρώπων, εδώ και χρόνια τους ξέρουμε όλοι ποιοι είναι αυτοί. Εκφραστές σε όλο αυτό το εγχείρημα οι ποδοσφαιριστές με την στήριξη του κόσμου, που πραγματικά αγαπάει την ομάδα και στηρίζει την όλη προσπάθεια. Φέτος ωρίμασε όλο αυτό υπήρχε πίστη στον στόχο, το ξεκίνημα ήταν επιτυχημένο δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει την πρωτιά της ομάδας μου, στατιστικά αλλά και μαθηματικά φαίνεται αυτό, με την κατάκτηση του τίτλου και πριν καλά-καλά τελειώσει το πρωτάθλημα. Από τα προηγούμενα χρόνια, κέρδισε τον σεβασμό αγωνιστικά και λειτουργικά, πλέον ατενίζει την επόμενη μέρα με μεγαλύτερη αισιοδοξία.

– Στους πάγκους συνήθως είσαι ήρεμη δύναμη και χωρίς πολλές φωνές καθοδηγείς τους ποδοσφαιριστές σου, θεωρείς ιδανικό αυτόν τον τρόπο;

Δε νομίζω ότι είναι μόνο ο δικός μου τρόπος, είναι γενικά αποδεκτός αυτός ο τρόπος λειτουργίας, σε όλο το σύγχρονο ποδόσφαιρο και σε υψηλό επίπεδο και όχι μόνο στο ποδόσφαιρο, οι εκρήξεις, οι εντάσεις, η έλλειψη ψυχραιμίας, οδηγούν αλλού δεν χρειάζεται να το αναλύσουμε.

– Ποιες ήταν οι ομάδες που ξεχώρισες και σου άρεσαν, ανεξάρτητα από την βαθμολογική τους θέση;

Ομάδες που ξεχώρισαν, νομίζω ότι η βαθμολογική θέση και η σταθερότητα που δείξαμε στο να διεκδικήσουν κάτι παραπάνω ήταν ο Μακεδονικός στον πρώτο γύρο και η Αναγέννηση Γιαννιτσών και περισσότερο ξεχώρισα από το καλοκαίρι τον Ποσειδώνα Μηχανιώνας και γενικά οι ομάδες που ήταν κατά διαστήματα ψηλά είχαν ενα πολύ καλό προφίλ, μαζί με Θερμαϊκό και Εδεσσαϊκό νεανική ομάδα με θράσος η μία και αδικημένη επιθετικά η άλλη.

– Θεωρείς δίκαια την διαδικασία των αγώνων μπαράζ για μια πρωταθλήτρια ομάδα για την άνοδο στην Football League, έστω κι αν αυτοί δεν πρόκειται να γίνουν ποτέ;

Πλέον έγινε το αυτονόητο, θα ήταν άδικο κατά την πλειονότητα η πρωταθλήτρια ομάδα να μπαίνει σ’ αυτή την διαδικασία, από τη στιγμή που όμως είχε καθοριστεί συνειδητά μπήκαμε και ετοιμαζόμασταν για τα μπαράζ, εξ άλλου και πριν χρόνια το είχε πετύχει ο Αλμωπος και προχώρησε σε μεγαλύτερη Κατηγορία.

– Η διοίκηση του Αλμωπού από την αρχή της σεζόν πίστεψε σε εσάς και στους παίκτες. Πόσο βοήθησε η συνέπεια της, στην επίτευξη του στόχου;

Αν δεν το πίστευαν οι άνθρωποι που διοικούν και αποφασίζουν δεν θα πετυχαίναμε τίποτα, αν δεν υπάρχει κοινό όραμα, πίστη και εμπιστοσύνη σ’ αυτό που κάνουμε δεν αγγίζεις τους στοχους που έχεις θέσει.

– Πόσο δύσκολο είναι για έναν προπονητή να κρατά σε εγρήγορση τους παίκτες του όταν η διαφορά στην βαθμολογία είναι μεγάλη από νωρίς στο πρωτάθλημα;

Το πιο δύσκολο κομμάτι όταν αρχίζουν οι αγωνιστικές υποχρεώσεις είναι να διατηρείται η ομάδα σε υψηλό ρυθμό, σε σταθερή κατάσταση και να επιδιώκει συνέχεια τη νίκη και την βαθμολογική συγκομιδή χωρίς να επαναπαύεται κανείς. Η ομάδα είχε την ωριμότητα και την εμπειρία συνολικά με παίκτες φιλόδοξους που να μην χαλαρώνουν, να νιώθουν πρωταθλητές μια διοίκηση ώριμη και υπομονετική και ο κόσμος που στήριξε την προσπάθεια βήμα-βήμα συνεχίζαμε, ακόμη και σε μια αποτυχία είμασταν έτοιμοι και ψύχραιμοι να την ξεπεράσουμε σε γενικές γραμμές είχαμε την ποιότητα και τον σεβασμό σαν ομάδα να πετύχουμε τον στόχο του πρωταθλητισμού και η παραδοχή των αντιπάλων ομάδων νομίζω τα λέει όλα.

– Ποιο είναι το μυστικό της συνεργασίας σου με τον Αλμωπό που αίσίως έκλεισες πέντε συναπτά έτη;

Νομίζω η αμοιβαία εμπιστοσύνη, ο σεβασμός και η πίστη σ´αυτό που κάνουμε, αλλά και η απόφαση κάποιων ανθρώπων που ασχολούνται ενεργά με τον Αλμωπό, όπως βέβαια και η υλοποίηση των στόχων.

– Πλέον στην ομάδα όλοι σκέφτονται την αλλαγή της Κατηγορίας, θεωρείς ότι ο Αλμωπός μπορεί να πετύχει και την ερχόμενη σεζόν;

Όπως τα κατάφερε μέχρι τώρα, μπορεί να συνεχίσει και στην επόμενη Κατηγορία, έχει καταξιωθεί γενικά η ομάδα από την λειτουργία της και αυτή η αναγνώριση φαίνεται κυρίως έξω από την ευρύτερη περιοχή της Αριδαίας. Υπάρχει σεβασμός και εμπιστοσύνη στην ομάδα, οι άνθρωποι που ασχολούνται με τον Αλμωπό έχουν όραμα, έχουν διάθεση η ομάδα ξέρει, που πρέπει να βελτιωθεί και συνεχιζει.

– Στον Αλμωπό πέρασες ευχάριστες και δυσάρεστες στιγμές, ποιες θα ξεχώριζες;

Οι ευχάριστες στιγμές είναι συντριπτικά περισσότερες, βασικά υπάρχει ένα κλίμα ρεαλιστικής λειτουργίας σ’ αυτό που κάνουμε νομίζω ότι η φετινή χρονιά συνολικά ήταν εξαιρετική με πολλές χαρούμενες στιγμές, με διάρκεια στις νίκες, με επίτευξη του στόχου αν και δεν χαρήκαμε λόγω κορωνοϊού τόσο όσο θα έπρεπε, όπως και η άνοδος με τα μπαράζ στην προηγούμενη Κατηγορία θεωρώ αν πω παιχνίδια θα αδικήσω κάποια άλλα. Δυσάρεστα σαν παιχνίδια γιατί στο ποδόσφαιρο είναι όλα μέσα και ποτέ δεν μπορείς να λες τίποτα, το περσινό παιχνίδι κυπέλλου στον ημιτελικό με τον Εδεσσαϊκό.

– Ο Αλμωπός είναι ένα μεγάλο ποδοσφαιρικό κλάμπ με ιστορία, αυτό είναι ικανό να προσελκύσει προπονητές και παίκτες;

Παρ’ όλα τα προβληματα που έχει δημιουργήσει ο κορωνοϊός σε όλη την κοινωνία γενικά, ήδη έχουν γίνει προσεγγίσεις στην ομάδα και κινήσεις προς την ομάδα, με ότι έχει επαφή άμεσα και έμμεσα. Υπάρχει εύλογο και έντονο ενδιαφέρον.

– Πόσο δύσκολο είναι για έναν προπονητή να έχει 25 ποδοσφαιριστές και να χρησιμοποιεί 11, συν τις όποιες αλλαγές;

Δεν είναι εύκολο να το διαχειριστείς, όσοι μπαίνουν σ’ αυτή τη διαδικασία προπονητικά μπορούν να το καταλάβουν δεν υπάρχει ποδοσφαιριστής σε όποια κατηγορία και να είναι, που να μη θέλει να παίξει σίγουρα δυσαρεστείς κάποιους, αλλά προέχει το καλό της ομάδας και ο στόχος είναι συνεχόμενη διαδικασία που αρχίζει απο το πρώτο μέχρι το τελευταίο παιχνίδι που θα τελειώσει το πρωτάθλημα. Αναγκαστικά κάποιοι ποδοσφαιριστές μένουν και εκτός αποστολής την μια αγωνιστική και μπορεί την άλλη να συμμετέχουν στον αγώνα, όλοι όσοι βρίσκονται σε ένα ποδοσφαιρικό κλαμπ υψηλού επιπέδου, καταλαβαίνουν και μπαίνουν σ’ αυτή την διαδικασία.

– Πως είδες και πως αξιολογείς γενικά το επίπεδο της Γ’ Εθνικής;

Καταρχήν ο 2ος όμιλος όπου ήταν η δική μας ομάδα μαζί με τις ομάδες του Ν. Πέλλας από τους πιο ανταγωνιστικούς για να μη πω ο πιο δύσκολος, με ποιοτικές ομάδες, ομάδες με ιστορία στις τοπ Κατηγορίες, υπάρχουν παιχνίδια ή πρωταθλήματα που κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον πολύ κόσμου που ασχολείται με το ποδόσφαιρο, σίγουρα η τελευταία αναδιάρθρωση και η οικονομική κρίση των τελευταίων χρόνων επηρέασε αρνητικά τη διάθεση για δημιουργία ομάδων με υψηλούς στόχους και καλύτερου επιπέδου.
Πάντα όμως με τα δεδομένα που επικρατούν σε κάθε περίοδο, είναι από τους πιο ενδιαφέροντες ομίλους.

– Ποιος είναι ο σωστός δρόμος που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος, για να γίνει προπονητής;

Ο δρόμος είναι γεμάτος εμπόδια τίποτα δεν είναι εύκολο και για πολλούς απλό, είναι ένας ρόλος πολύπλοκος δεν είναι μόνο το κοουτσάρισμα είναι και η καθοδήγηση, δύσκολη σε όλους τους τομείς παρεξηγημένος ρόλος, ιδίως εδώ στην χώρα μας. Πρέπει να αγαπάς πολύ το ποδόσφαιρο και να νιώθεις πραγματικά μέσα σου και να το πιστεύεις ότι μπορείς να τα καταφέρεις, είναι περίπου το ίδιο όταν είσαι μικρός και ονειρεύεσαι τι θα γίνεις όταν μεγαλώσεις. Και όπως έλεγε ο Bielsa είναι ένας ρόλος πολλές φορές μοναχικός, ιδίως όταν η ομάδα δεν νικάει αλλά όταν την αγαπάς την δουλειά αυτή προχωράς και γίνεται τρόπος ζωής, είναι μια συνεχής εξέλιξη αγωνίζεσαι και εσύ συνέχεια.

– Ποιο είναι το μήνυμα που θέλεις να στείλεις στους φιλάθλους της ομάδας ενόψει της νέας σεζόν και σε ανώτερη Κατηγορία;

Αφού πλέον η ομάδα έχει φτάσει μετά από πάρα πολλά χρόνια πάλι ψηλά όπως παλιά όταν μεσουρανούσε, ας στηρίξουν αυτή την προσπάθεια των ανθρώπων που εδώ και κάποια χρόνια είτε μέσα στην διοίκηση είτε κοντά σ’ αυτήν έχουν φέρει την ομάδα εδώ, γιατί όταν έχεις όραμα έχεις και διάθεση να συνεχίζεις.

– Έκλεισες πενταετία στον πάγκο της ομάδας που σίγουρα αποτελεί ρεκόρ για την χώρα μας, υπάρχει η επιθυμία να συνεχίσεις και τη νέα ποδοσφαιρική περίοδο;

Σίγουρα για τα δεδομένα τα δικά μας είναι κάτι σπάνιο και να μην αναλύουμε τους λόγους, αλλά προσωπικά αν δεν αγαπάς αυτό που κάνεις αν δε βάζεις στοχους δεν έχεις προσδοκίες μη συνεχίζεις, όσο υπάρχει κλίμα να προσπαθείς, αν προσπαθείς και έχεις ενέργεια κοιτάς την επόμενη μέρα και προχωράς.

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected