Κατηγορίες
Football League

Χουάν Ραμόν Ρότσα για όλους και για όλα στην ΕΡΑ ΣΠΟΡ (audio)

Ως μονόδρομο θεωρεί την αναδιάρθρωση με τη δημιουργία μιας ενιαίας Β εθνικής κατηγορίας των δύο ομίλων ο Χουάν Ραμόν Ρότσα.

Ο μεγάλος άσος των Ελληνικών γηπέδων και νυν προπονητής του Θεσπρωτού μίλησε στην αθλητική εκπομπή της ΕΡΤ Σερρών για το αύριο του ποδοσφαίρου στη χώρα μας και ήταν… απολαυστικός.

Αναρωτήθηκε αν υπάρχουν ειδικοί στο ποδόσφαιρο, υπερασπίστηκε την άποψη ότι με μια ενιαία Β εθνική δύο ομίλων θα γίνει ένα συναρπαστικό πρωτάθλημα, μίλησε για τις προϋποθέσεις που πρέπει να έχουν οι ομάδες κάνοντας αναφορά σε παρατράγουδα που παρατήρησε φέτος όπως συνέντευξη τύπου με… σουβλάκια, είπε ότι ο νόμος Μποσμάν ήταν η ταφόπλακα του Ελληνικού ποδοσφαίρου και μίλησε για την εκπληκτική οργάνωση που έχει η ομάδα του, ο Θεσπρωτός που με τις βάσεις που βάζει κοιτάζει το αύριο με αισιοδοξία.

Εντύπωση προκάλεσε η αναφορά του έμπειρου προπονητή στο ματς Καλαμάτα – Βέροια που οι φιλοξενούμενοι το έχασαν στα χαρτιά καθώς χρησιμοποίησαν παίκτη που ήταν τιμωρημένος…

Αναλυτικά ο Χουάν Ραμόν Ρότσα μίλησε στην αθλητική εκπομπή της ΕΡΤ Σερρών για:

-Για το αν πιστεύει ότι πρέπει να ξεκινήσουν μέσα στο καλοκαίρι τη λειτουργία τους οι ακαδημίες ποδοσφαίρου:
«Εγώ πρέπει να είμαι πολύ προσεχτικός σε αυτό που θα πω γιατί εγώ είμαι προπονητής ποδοσφαίρου και πρέπει στη ζωή να δεχτούμε ότι υπάρχουν άνθρωποι που σπουδάζουν πολλά χρόνια και είναι οι ειδικοί, αυτούς πρέπει να ακούμε. Όπως δεν θα ήθελα εγώ να μου λέει κάποιος το γιατί παίζω 4-4-2 ή 4-3-3 το ίδιο ισχύει στο «καυτό» θέμα που υπάρχει τώρα με την πανδημία. Έχω την εντύπωση, επειδή έρχεται και καλοκαίρι πια, πρέπει να οι ακαδημίες, των ομάδων ή οι ιδιωτικές, να οργανωθούν για την επόμενη σεζόν που θα ξεκινήσει αρχές Σεπτεμβρίου. Πιστεύω θα είναι ρίσκο να ανοίξουν οι ακαδημίες, όπως η γνώμη μου είναι ότι και το άνοιγμα των σχολείων είναι περιττό να λειτουργήσουν για ένα μήνα, τουλάχιστον για τα παιδιά μικρότερων ηλικιών».

-Για τα πρωταθλήματα ποδοσφαίρου:
«Στο ποδόσφαιρο δεν ξέρω αν υπάρχουν πάρα πολλοί ειδικοί. Εδώ και τόσο καιρό, από τότε που σταμάτησαν τα πρωταθλήματα γίνονται συζητήσεις επί συζητήσεων για το τι θα γίνει από την επόμενη σεζόν. Ο χρόνος περνάει τόσο γρήγορα. Πρέπει να πάρουν μια απόφαση επιτέλους γιατί υπάρχουν διάφορες προτάσεις, μέχρι που άκουσα μια πρόταση του προέδρου των Τρικάλων να γίνει ερασιτεχνική η Football league αλλά ο Θεσπρωτός είχε κερδίσει άνοδο στη Super League 2 κι όμως με την προηγούμενη αναδιάρθρωση έμεινε στην ίδια κατηγορία. Δεν ξέρω αν υπάρχουν ειδικοί του ποδοσφαίρου εδώ. Αλλά πάντα υπάρχει εδώ ένας φόβος τι και πόσο κοστίζει μια απόφαση. Εγώ ως άνθρωπος του ποδοσφαίρου, που πιστεύω ότι είμαι αγνός άνθρωπος του ποδοσφαίρου, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί θέλουν να διορθώσουν ένα λάθος, που έγινε πέρυσι με μια νέα κατηγορία σαν τη Football league, που ήταν η καλύτερη κατηγορία, με ένα μεγαλύτερο λάθος. Γιατί συνήθως διορθώνουν ένα λάθος με ένα μεγαλύτερο λάθος. Επιτέλους πρέπει να κάνουν αυτό με όποιο κόστος κι αν υπάρξει»

-Για την πρόταση του Πανσερραϊκού και των πρωταθλητών της Γ εθνικής που υιοθετήθηκε από τη Football league για τη δημιουργία μιας νέας ενιαίας Β εθνικής δύο ομίλων:
«Εγώ πιστεύω πως ναι. Ανέλαβα φέτος την τεχνική ηγεσία του Θεσπρωτού και μπήκα σε ένα χώρο εντελώς καινούργιο για μένα. Πάντα δούλευα σε υψηλότερη κατηγορία και συνάντησα φέτος, κατά τη διάρκειας της χρονιάς, αξιόλογους προπονητές στη Football league, όπως ο Παύλος Δερμιτζάκης, ο Ρουτζιέρης, ο Αμανατίδης κι όλοι αυτό έλεγαν από την αρχή της χρονιάς, ότι είναι μια τόσο όμορφη κατηγορία που μέχρι την τελευταία στιγμή είδαμε την Τρίγλια να κερδίζει τον δεύτερο Ιωνικό. Παιζόταν το πρωτάθλημα με ίσους όρους και ήταν πολύ όμορφο αυτό. Αυτό που πιστεύω είναι ότι οι οχτώ ομάδες που ανεβαίνουν από τη Γ εθνική να έχουν τις προϋποθέσεις να αγωνιστούν σε αυτήν την επαγγελματική κατηγορία. Αν δεν κάνω λάθος πέρυσι δύο ομάδες δεν είχαν τις προϋποθέσεις και δεν αγωνίστηκαν. Για να γίνει καλύτερη η αναδιάρθρωση με δύο ομίλους και για να υπάρχει καλύτερο μέλλον στο Ελληνικό ποδόσφαιρο πρέπει να υπάρχουν προδιαγραφές, να υπάρχουν γήπεδα, αποδυτήρια, αίθουσες τύπου. Να φανταστείς εγώ έκανα μια μεγάλη «φασαρία» με τη Νίκη Βόλου στο πρώτο παιχνίδι στο Βόλο, όταν κάναμε τη συνέντευξη τύπου σε μια… αυλή, σε ένα χώρο που δίπλα τρώγανε σουβλάκια, όποιος ήθελε περνούσε από εκεί και τους είπα αν είναι δυνατόν να γίνεται κάτι τέτοιο. Η διοργανώτρια αρχή πρέπει να τα ελέγχει αυτά. Να έχουν βοηθητικά γήπεδα. Παίξαμε με το Αιγάλεω, που έχει βλέψεις για Α εθνική και το γήπεδο ήταν χωράφι γιατί εκεί έκανε προπονήσεις η ομάδα. Οι ομάδες πρέπει να έχουν βοηθητικά γήπεδα και το κεντρικό γήπεδο να είναι πολύ ωραίο. Για αυτά δεν μιλάει κανένας. Όλοι μιλάνε για τα τηλεοπτικά, για το ένα και το άλλο. Για αυτό σου λέω δεν ξέρω αν υπάρχουν κάποιοι ειδικοί γιατί κι αν υπάρχουν δεν τους αφήνουν να πούνε την άποψη τους».

-Γιατί τους λόγους που πρέπει να δημιουργηθεί μια ενιαία Β εθνική:
«Να γίνει μια σούπερ επαγγελματική κατηγορία με όλες τις προϋποθέσεις που αναφέραμε με δύο ομίλους γιατί εμείς που είμαστε στο βόρειο όμιλο, εδώ στην Ηγουμενίτσα, πήγαμε τρεις φορές στα νησιά, δύο φορές στη Ρόδο και μία στην Κρήτη. Και τις τρεις φορές κάναμε πέντε μέρες. Αυτό το έκαναν κι άλλες ομάδες. Ενώ τα μεγαλύτερα έξοδα τα κάνουν ομάδες του Βορρά όταν παίζουν με ομάδες του Νότου και αντίστροφα. Και πέρα από αυτό όμως θα είναι πολύ ωραίο πρωτάθλημα έτσι όπως είναι οι ομάδες. Θα είναι ένα συναρπαστικό πρωτάθλημα, πάντα όμως με προϋποθέσεις, όχι αυτό που έγινε φέτος με την Καλαμαριά και την Κέρκυρα και να δέχονται πέντε κι έξι και επτά γκολ. Δεν ήταν καθόλου ωραίο αυτό. Εμείς δεν είχαμε στην κατηγορία μας τέτοιες ομάδες. Εμένα μου άρεσε η Τρίγλια και περισσότερο το σκεπτικό των ανθρώπων της. Συγχαρητήρια στη διοίκηση της Τρίγλιας και το μετέφερα αυτό στον ιδιοκτήτη και στον πρόεδρο. Ήταν πολύ ωραίο αυτό που είδα σε ένα μικρό μέρος. Η ομάδα αυτή το πάλεψε μέχρι τελευταία στιγμή».

Αν είναι μονόδρομος η αναδιάρθρωση με τη δημιουργία μια ενιαίας Β εθνικής με δύο ομίλους:
«Ναι, πιστεύω ότι είναι μονόδρομος και θα δούμε ότι θα υπάρξει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον κι ένα ωραίο πρωτάθλημα αλλά να τηρηθούν οι προϋποθέσεις που είπα, αδειοδότηση, βοηθητικά γήπεδα και μετά ποινές που πρέπει να υπάρχουν. Στο φετινό πρωτάθλημα υπήρχαν παρατράγουδα και με στεναχώρησε πάρα πολύ αυτό. Να σου πω ένα παρατράγουδο. Το τελευταίο παιχνίδι Καλαμάτα-Βέροια.
Με στεναχώρησε πάρα πολύ που η Βέροια έβαλε έναν ποδοσφαιριστή που όλοι το ξέραμε ότι ήταν τιμωρημένος με δύο αγωνιστικές. Προσπαθούσε ο ένας να δώσει το μπαλάκι της ευθύνης στον άλλο. Εγώ μίλησα με τους προπονητές, γιατί εγώ ως προπονητής ελέγχω τα πάντα στην ομάδα μου. Μου είπαν δικαιολογίες που όλοι όταν κάνουμε κάτι, δικαιολογούμε τα αδικαιολόγητα. Και τους είπα αν συνεχιστεί το πρωτάθλημα, εσείς, η Βέροια δηλαδή, θα είστε υπεύθυνοι αν πάμε στην Καλαμάτα και «σκοτωθούμε» γιατί και οι δύο θέλαμε την παραμονή μας».

-Για το αν πρέπει οι ομάδες να χρησιμοποιούν Έλληνες παίκτες, παιδιά από τις ακαδημίες:
«Αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα. Δεν ξέρω αν μπορούν πολλές ομάδες να το κάνουν αυτό. Η Θεσπρωτία είναι σχεδόν ανύπαρκτη ποδοσφαιρικά, εδώ έχει μόνο μια κατηγορία στο τοπικό στην οποία ξεκίνησαν έντεκα ομάδες και τελείωσαν εννέα. Δεν μπορούμε να μιλάμε το ίδιο με τις Σέρρες. Αν είναι να βάλουν όριο για τις ηλικίες αυτό θέλει συζήτηση αλλά από τους ειδικούς. Να μην μπούνε οι όροι του ισχυρού, να μπούνε όροι καλοί για το ποδόσφαιρο»

-Για τους ξένους παίκτες που έρχονται στην Ελλάδα:
«Μπορείς να βάλεις όριο ηλικίας για τους ξένους ποδοσφαιριστές. Γιατί υπάρχουν ξένοι που έρχονται 32 και 33 ετών. Αυτό που σκέφτομαι είναι ότι πρέπει να υπάρχει ένα όριο για τους ξένους και τους Έλληνες που πρέπει να χρησιμοποιείς στο παιχνίδι. Εμείς είχαμε τρεις ξένους αλλά σε κάποια στιγμή παίξαμε χωρίς ξένο παίκτη, μόνο με ντόπιους. Να σου πω κάτι. Εγώ ακόμα επιμένω ότι το 1997 με τον νόμο Μποσμάν ήταν η ταφόπλακα του Ελληνικού ποδοσφαίρου. Η ομοσπονδία τότε έπρεπε να βάλει όριο. Δείτε πόσες ομάδες έφτασαν μέχρι τη διάλυση από χρέη σε ξένους παίκτες. Πρέπει να εξεταστεί κι αυτό. Βέβαια έτσι όπως είναι η ζωή μας με την ελεύθερη μετακίνηση, την Ευρωπαϊκή ένωση κι αυτά που είναι μια ωραία «καραμελίτσα» και οι πιο δυνατοί θα είναι πάντα οι πιο δυνατοί, πρέπει να υπάρχει όμως ένας έλεγχος σε όλα αυτά. Ο Έλληνας έχει πολύ μεγάλο ταλέντο».

-Για την οργάνωση που υπάρχει στο Θεσπρωτό:
«Ο Δήμαρχος μας παραχώρησε ένα πανέμορφο αθλητικό κέντρο με δύο γήπεδα Ευρωπαϊκών προδιαγραφών, έχουμε ένα κτήριο με εστιατόριο, αποδυτήρια, αίθουσα διδασκαλίας, έχουμε τα πάντα και τώρα προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα γυμναστήριο σύγχρονο χωρίς όργανα, τα γυμναστήρια με όργανα και βάρη είναι ξεπερασμένα, κι άλλα έργα υποδομής για να βοηθήσουμε τα παιδιά να εξελιχθούν και να γίνουν καλύτεροι επαγγελματίες. Για αυτό το λόγο πήγα και μένω στον Θεσπρωτό γιατί γίνεται πολύ καλή δουλειά. Έχω μια πολύ καλή συνεργασία με τον ιδιοκτήτη τον Γιώργο Αραμπατζάκη που ζει στην Ολλανδία. Προστατεύω την επένδυση αυτού του ανθρώπου και αν γίνει το νέο πρωτάθλημα με την ενιαία Β εθνική δεν θα ζητήσω μεταγραφές, εγώ ζητάω να γίνουν έργα υποδομής και να καλυτερεύσουμε τη λειτουργία μας. Θα δείτε ότι εμείς θα κάνουμε άλλα πράγματα στο ποδόσφαιρο και θα δείτε και την Παρασκευή που θα κάνουμε μια κίνηση κοινωνικού περιεχομένου. Σε έναν σύλλογο πρέπει να υπάρχει υπομονή. Αν παρακολουθούσατε την πορεία του Θεσπρωτού, με μια άλλη διοίκηση κι άλλον πρόεδρο κι άλλον ιδιοκτήτη, στην 4η αγωνιστική που είχαμε μηδέν βαθμούς έπρεπε να με διώξουν. Να φανταστείτε όταν έγραψαν σε ένα σάιτ ότι μάλλον αποχωρώ από την ομάδα, στα γραφεία του Θεσπρωτού 22 μάνατζερ τηλεφώνησαν για να φέρουν προπονητή! Σαν να ήταν… οργανωμένο το «έγκλημα» (γέλια). Είχαμε υπομονή και μετά φτάσαμε στο σημείο να κάνουμε τέσσερις νίκες και να κερδίζουμε τους πρωτοπόρους. Εδώ κερδίσαμε την Καβάλα, ίσως την καλύτερη ομάδα της κατηγορίας, και της στερήσαμε την πρώτη θέση».

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected