Μεγαλύτερο ποσό, που φθάνει τα 750 δισ. ευρώ, θέλει να ρίξει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη μάχη για την οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης μετά την κρίση που έχει προκαλέσει ο κορονοϊός.
Η Κομισιόν προσβλέπει σε ένα συνδυαστικό μίγμα επιχορηγήσεων και δανείων, ώστε να γεφυρώσει τις διαφωνίες μεταξύ των χωρών-μελών της Ε.Ε.
Σύμφωνα με διαρροές στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τα 500 δισ. ευρώ θα αφορούν επιχορηγήσεις, τα 250 δισ. ευρώ δάνεια. Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, η Ελλάδα προτείνεται να λάβει 22,5 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 9,4 δισ. ευρώ σε δάνεια. Αντιστοίχως η Ιταλία θα λάβει 81,8 δισ. ευρώ και 90,9 δισ. ευρώ σε δάνεια, ενώ η Ισπανία 77,3 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 63,1 δισ. σε δάνεια.
Την πρότασή της θα παρουσιάσει στις 2.30 ώρα Ελλάδας η Πρόεδρος της Κομισιόν ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου.
Σύμφωνα με πηγές των Βρυξελλών, το Ταμείο Ανάκαμψης θα είναι άμεσα συνδεδεμένο με ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Θα δανειστεί η Κομισιόν από τις αγορές και μετά θα διαθέσει τα χρήματα σε προγράμματα στα οποία θα συμμετέχουν τα κράτη-μέλη. Κάποια θα είναι επιχορηγήσεις, κάποια όμως δάνεια, με βάση το αίτημα κάθε κράτους-μέλους.
Πέρα όμως από το δανεισμό της Κομισιόν, θα υπάρξει και η αύξηση των ίδιων πόρων. Πώς; Με την επιβολή «πράσινων» θα λέγαμε φόρων, όπως η διανομή των ρύπων, αλλά και ένα ψηφιακός φόρος για μεγάλες εταιρίες του διαδικτύου όπως η Γκουκλ για παράδειγμα.
Για να εγκριθεί τελικά θα πρέπει να υπάρξει ομοφωνία στο Συμβούλιο δηλαδή στη Σύνοδο Κορυφής αλλά και έγκριση του Ευρωκοινοβουλίου και κάποιων εθνικών κοινοβουλίων.
Με άλλα λόγια, μια ακόμη ευρωπαϊκή μάχη αρχίζει…
*με στοιχεία από το ΕΘΝΟΣ