Κατηγορίες
Διάφορα

Κώστας Καλαϊτζίδης : «Ζητώ από τον Υπουργό να δοθεί λύση στην έλλειψη ιατροδικαστή». Τι αναφέρει στο sportsup.gr γνωστός ιατροδικαστής

Θέση πήρε ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας, Κώστας Καλαϊτζίδης σχετικά με την έλλειψη ιατροδικαστού στην περιοχή της Ημαθίας.

Το πρόβλημα αναδείχτηκε ξανά με το πρόσφατο περιστατικό και τον αδόκητο χαμό 14χρονου στην Επισκοπή Νάουσας, όπου κλήθηκε ιατροδικαστής από τη γειτονική Κοζάνη.

Αναλυτικά η τοποθέτηση του κ. Καλαϊτζίδη :

«Τη σύσταση θέσης ιατροδικαστή αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας, στο Νοσοκομείο Βέροιας και την άμεση προκήρυξη διαγωνισμού για την πλήρωσή της, έστω και μέσω επικουρικού, στο πλαίσιο των διαδικασιών του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ζήτησα σήμερα -μέσω επιστολής μου- από τον αρμόδιο Υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια.

Πρόκειται για αίτημα που έχω διατυπώσει ήδη, σε προηγούμενο χρόνο, προς τη Διοίκηση του Νοσοκομείου Βέροιας και προς την αρμόδια Υγειονομική Περιφέρεια της περιοχής μας (3η ΥΠΕ) όμως η πρόσφατη απώλεια ενός ακόμη νέου συμπολίτη μας, εξαιτίας τροχαίου δυστυχήματος, με τα όσα τραγικά όσο και προσβλητικά για την ανθρώπινη υπόσταση, που ακολούθησαν μέχρι να ολοκληρωθεί η ανεύρεση ιατροδικαστή για την απαιτούμενη ιατροδικαστική εξέταση (που τελικά πραγματοποιήθηκε στη γειτονική Κοζάνη λόγω «αδυναμίας» να εξυπηρετηθεί χρονικά από την αντίστοιχη υπηρεσία της Θεσσαλονίκης όπου υπαγόμαστε ως Ημαθία) ήταν η αιτία που με ανάγκασε να απευθυνθώ και στον Υπουργό Υγείας (κοινοποιώντας την επιστολή και στον αρμόδιο θεματικό Αντιπεριφερειάρχη Υγείας, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Χρήστο Μήττα). Ελπίζω ότι οι εξελίξεις θα είναι θετικές ώστε να έχουμε σύντομα κι εξίσου θετικά νέα.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ

Στην επιστολή που έστειλα σήμερα (29 Ιουνίου 2020) προς τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, αναφέρω τα εξής:

«Κύριε Υπουργέ,

Την περασμένη Παρασκευή θρηνήσαμε στην Ημαθία την απώλεια ενός ακόμη νέου συμπολίτη εξαιτίας τροχαίου δυστυχήματος. Επιπλέον, ήταν τραγικά όσο και προσβλητικά για την ανθρώπινη υπόσταση, τα όσα ακολούθησαν μέχρι να ολοκληρωθεί η ανεύρεση ιατροδικαστή για την απαιτούμενη ιατροδικαστική εξέταση που τελικά πραγματοποιήθηκε στη γειτονική Κοζάνη λόγω «αδυναμίας» να εξυπηρετηθεί χρονικά από την αντίστοιχη υπηρεσία της Θεσσαλονίκης όπου υπαγόμαστε ως Ημαθία. Ήταν στιγμές και διαδικασίες απαράδεκτες, που υποχρεώθηκε να υποστεί η οικογένεια του θύματος και είμαι σίγουρος ότι ως άνθρωπο και ως οικογενειάρχη θα σας εξόργιζαν το ίδιο με εμάς, εάν έπρεπε να σας τις περιγράψω.

Δυστυχώς, τέτοιες δυσάρεστες καταστάσεις δεν συμβαίνουν για πρώτη φορά στην Ημαθία. Κάθε φορά που υπάρχει ανάγκη έκτακτης παρουσίας ιατροδικαστή (κι αυτό συμβαίνει συχνά), συνάνθρωποί μας αναγκάζονται να υποστούν μια άνευ προηγουμένου περιπέτεια, με αμέτρητο συναισθηματικό κόστος και άλλα πολλά που δεν αρμόζουν στη λειτουργία ενός σύγχρονου και πολιτισμένου κράτους.

Αυτός είναι ο λόγος που σήμερα απευθύνομαι σε εσάς, ως αρμόδιο Υπουργό για να ζητήσω την άμεση εκκίνηση των διαδικασιών για τη δημιουργία θέσης επικουρικού ιατροδικαστή του Υπουργείου Υγείας, στο Γενικό Νοσοκομείο Βέροιας και την πλήρωσή της μέσω αντίστοιχης προκήρυξης θέσης που προβλέπεται από το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα για την ευρύτερη περιοχή μας, που το έχω θέσει από καιρό τόσο προς τη διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Βέροιας όσο και προς τη διοίκηση της 3ης ΥΠΕ όμως η επείγουσα ανάγκη για την επίλυσή του, με αναγκάζει να απευθυνθώ και σε εσάς, ζητώντας την άμεση παρέμβασή σας.

Όπως γνωρίζεται, με αρμοδιότητα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, λειτουργούν ιατροδικαστικές υπηρεσίες σε πόλεις- έδρες Εφετείων. Παράλληλα όμως, με αρμοδιότητα του Υπουργείου Υγείας, προβλέπονται θέσεις ιατροδικαστών, μονίμων ή επικουρικών και σε νοσοκομεία του ΕΣΥ όπως συμβαίνει ήδη σε δέκα επτά (17) νοσοκομεία της χώρας κυρίως σε περιοχές της περιφέρειας που δεν είναι έδρες Εφετείων (π.χ. Καλαμάτα, Σπάρτη, Άρτα κ.α.) και σε ένα τέτοιο πλαίσιο ζητώ να υπάρξει άμεση μέριμνα και για τη σύσταση θέσης επικουρικού ιατροδικαστή και στο Γενικό Νοσοκομείο Βέροιας που θα πληρωθεί μέσω της αδιάβλητης διαδικασίας προκήρυξης του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Το έντονο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε ως περιοχή, συνηγορεί από πολλές απόψεις στην ικανοποίηση του αιτήματός μας (λόγοι κοινωνικοί, ψυχολογικοί, λόγοι άμεσης εξυπηρέτησης υποθέσεων δικαιοσύνης όπως επίσης λόγοι οικονομικοί και περιορισμού χρονοβόρων διαδικασιών), ενώ μια τέτοια στελέχωση θα μπορεί να εξυπηρετήσει επικουρικά και σε έκτακτες περιπτώσεις, όμορες περιοχές που επίσης δεν διαθέτουν ιατροδικαστή (όπως π.χ. η Πιερία και η Πέλλα) αλλά και για άλλες περιπτώσεις που επίσης χρίζουν ιατροδικαστικής εξέτασης (σωματικές βλάβες, εργατικά ατυχήματα, περιστατικά βίας κλπ).

Για όλα τα παραπάνω, ζητώ και παρακαλώ να συναινέσετε στην άμεση εκκίνηση της διαδικασίας για σύσταση θέσης επικουρικού ιατροδικαστή στο Γενικό Νοσοκομείο Βέροιας, αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας και είμαι στη διάθεσή σας εφόσον χρειάζονται περισσότερα στοιχεία ή άλλες λεπτομέρειες σχετικά με το θέμα.

Βέροια, 29 Ιουνίου 2020
Με εκτίμηση
Κώστας Καλαϊτζίδης
Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ημαθίας».

Ιατροδικαστής στο sportsup.gr : «Πολλά τα προταιρήματα της παρουσίας ιατροδικαστή στην Ημαθία»

Στο sportsup.gr και στον Αργύρη Τσιγγενόπουλο μίλησε λίγο νωρίτερα ιατροδικαστής που κατάγεται από τη Νάουσα.

Στις δηλώσεις του αναφέρει ξεκάθαρα το πόσο αναγκαίο είναι να τοποθετηθεί ιατροδικαστής στην περιοχή και αναλύει εν συντομία τα θετικά μιας τέτοιας εξέλιξης.

Αναλυτικά :

«Πέρα από όλα όσα γνωρίζει ο κόσμος περί θανάτου και την άμεση αντιμετώπιση του περιστατικού, υπάρχουν τα κυρίαρχα στοιχεία όπως είναι η απαλλαγή της οικογένειας από τη ψυχοφθόρο διαδικασία αλλά και το μεγάλο οικονομικό βάρος. Σημειώνουμε πως η έλλειψη ιατροδικαστή στην περιοχή επιφέρει τη μεταφορά τη σορού, με αποτέλεσμα τη μεγάλη χρονική διάρκεια μεταξύ θανάτου και ταφής (χρειάζονται μερικές φορές ημέρες για την διενέργεια νεκροτομής), ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε πως υπάρχουν και άλλα περιστατικά που αντιμετωπίζει ο ιατροδικαστής, όπως σωματικές βλάβες απο διάφορα αιτία, ενδοοικογενειακή βία, ξυλοδαρμοί, εργατικά ατυχήματα.

Χαρακτηριστικό είναι πως σε περιπτώσεις βιασμών, το φερόμενο ως θύμα πρέπει να ταξιδέψει χωρίς να πλυθεί και να αλλάξει ρούχα…

Είναι επίσης σημαντική η βοήθεια που προσφέρει ο ιατροδικαστής στο έργο της αστυνομίας τόσο για ύποπτα περιστατικά, όσο και πιθανά ιατρικά λάθη (που δεν είναι απαραίτητα θανατηφόρα) για τα οποία υπάρχουν αμφιβολίες από την οικογένεια.»