Η ακύρωση της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης συνεπάγεται τεράστιο οικονομικό κόστος για την διοργανώτρια αρχή ΔΕΘ-Helexpo, αλλά κυρίως για την οικονομία της πόλης και τις επιχειρήσεις που παραδοσιακά υποστηρίζουν την έκθεση.
Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς το κόστος της ακύρωσης της έκθεσης υπολογίζεται σε πάνω από 150 εκατομμύρια ευρώ. Υπολογίζεται ότι την τελευταία χρονιά, το 2019 τις πύλες της ΔΕΘ πέρασαν 263.737 επισκέπτες ενώ στα ταμεία της πόλης της Θεσσαλονίκης μπήκαν περίπου 80 εκατομμύρια ευρώ. Το πρωτογενές γεγονός δημιούργησε πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα που οδήγησαν σε αύξηση της παραγωγής όλων των υπόλοιπων κλάδων – προμηθευτών με σταθερό πολλαπλασιαστή, έτσι εκτιμάται πως η 84η ΔΕΘ δημιούργησε δευτερογενές όφελος πάνω των 45 εκατομμυρίων ευρώ.
Αν προστεθούν τα 13,2 εκατομμύρια ευρώ του Ομίλου ΔΕΘ-Helexpo που προήλθε από υπηρεσίες διοργάνωσης εκθέσεων, συνεδρίων, εκδηλώσεων υπηρεσιών και τα έσοδα από την εκμετάλλευση χώρων στάθμευσης, το συνολικό κέρδος ξεπέρασε τα 150 εκατομμύρια ευρώ. Αυτή θα είναι και η απώλεια για την οικονομία από την ακύρωση της φετινής διεξαγωγής.
Η προγραμματισμένη για το διάστημα 5-13 Σεπτεμβρίου 2020, 85η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, δεν θα πραγματοποιηθεί φέτος όπως ανακοίνωσε χθες τη Δευτέρα 10 Αυγούστου η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελεία Πελώνη.
«Ο πρωθυπουργός θα παραβρεθεί στη Θεσσαλονίκη με την καθιερωμένη ομιλία, που θα εκφωνήσει στις 5 Σεπτεμβρίου, σε περιορισμένο ακροατήριο» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Πελώνη.
Μιχάλης Ζορπίδης: «Πλήγμα για τη Θεσσαλονίκη η ματαίωση της ΔΕΘ»
Την απογοήτευση του κλάδου των επαγγελματιών για τη ματαίωση της φετινής Έκθεσης εκφράζει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης. Όπως τονίζει ο πρόεδρος του, Μιχάλης Ζορπίδης, με αφορμή την σημερινή ανακοίνωση της κυβέρνησης, «η ματαίωση αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα στην Οικονομία της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας γενικότερα, πλήγμα από το οποίο πολύ δύσκολα να συνέλθει η περιοχή μας. Από τη στιγμή που οι υπεύθυνοι επιστήμονες το κρίνουν επιβεβλημένο θα πρέπει να το αποδεχθούμε αδιαμαρτύρητα, όπως άλλωστε και όλα τα περιοριστικά μέτρα», τονίζει ο κ. Ζορπίδης,