Το προσχέδιο του προϋπολογισμού αποκάλυψε πότε θα δοθεί το επίδομα θέρμανσης.
Όπως αναφέρουν τα dikaiologitika, το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης θα δοθεί τον Δεκέμβριο ενώ αρχικά είχε προβλεφθεί να καταβληθεί στις αρχές του 2021.
Συγκεκριμένα τονίζεται πως οι δαπάνες της κατηγορίας αυτής περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, το επίδομα θέρμανσης, τις συντάξεις που πληρώνονται απευθείας από το κράτος, καθώς και τις λοιπές παροχές κοινωνικής πρόνοιας σε είδος και σε χρήμα και εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στα 232 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 97 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου. Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στη σχεδιαζόμενη καταβολή του επιδόματος θέρμανσης της χειμερινής περιόδου 2020-2021, συνολικού ύψους 84 εκατ. ευρώ, εντός του 2020 προκειμένου να διευκολυνθούν τα ευάλωτα νοικοκυριά, ενώ αρχικά είχε προβλεφθεί να καταβληθεί στις αρχές του 2021.
Ενώ μέχρι σήμερα επιδοτούνταν -ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες στην περιοχή όπου βρίσκεται το κάθε ακίνητο, αλλά και την επιφάνειά του- στην αγορά του πετρελαίου θέρμανσης, φέτος σχεδιάζεται πλήρης μετασχηματισμός ώστε τα νοικοκυριά να εισπράττουν “ζεστό χρήμα” για θέρμανση ανεξάρτητα από το είδος της ενέργειας που καταναλώνουν: ηλεκτρικό ρεύμα (για ηλεκτρικά καλοριφέρ, κλιματιστικά ή αντλίες θερμότητας), πετρέλαιο, φυσικό αέριο ή ακόμη και καυσόξυλα.
Τα κριτήρια
Οι κλιματολογικές συνθήκες και το εισόδημα, θα παίζουν και πάλι ρόλο στον προσδιορισμό του ποσού για το επίδομα θέρμανσης καθώς ο στόχος είναι να καλυφθεί ένα σημαντικό μέρος της δαπάνης για τα φθηνά νοικοκυριά.
Το κυριότερο όμως είναι να μπορούν να επιδοτηθούν όλα τα νοικοκυριά και όχι μόνο αυτά που εξακολουθούν να έχουν εγκατεστημένες δεξαμενές και καυστήρες πετρελαίου θέρμανσης.
Το νέο επίδομα βρίσκεται, σύμφωνα πάντοτε με πληροφορίες, στο στάδιο του σχεδιασμού.
Δεδομένου ότι ο χειμώνας πλησιάζει -σε 10 ημέρες ξεκινάει και η φετινή σεζόν του πετρελαίου θέρμανσης- οι αποφάσεις θα πρέπει να έχουν ληφθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ενώ θα πρέπει να δεσμευτεί και το σχετικό κονδύλι στον κρατικό προϋπολογισμό.
Το οικονομικό βάρος θα πέσει στον προϋπολογισμό του 2020 καθώς η λογική της “προκαταβολής” θα παραμείνει.