Διάφορα

«Εξοικονομώ – Αυτονομώ»: Πως θα λάβετε μέχρι και 80% επιδότηση – Πότε ξεκινά η υποβολή αιτήσεων

Από προχθές, Τρίτη, 20 Οκτωβρίου, βρίσκεται σε λειτουργία, η ειδική γραμμή εξυπηρέτησης πολιτών (helpdesk) σχετικά με το πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ», όπου κύριο στόχο έχει την καλύτερη ενημέρωση και προετοιμασία των ενδιαφερόμενων.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχώρησε στην προδημοσίευση του Οδηγού του Προγράμματος προκειμένου να διευκολύνει τους ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες κατοικιών να προετοιμάσουν την αίτησή τους.

Σημειώνεται πως το νέο πρόγραμμα περιλαμβάνει απλούστερη διαδικασία υπαγωγής για πολυκατοικίες αλλά και διευρυμένες σε σχέση με το παρελθόν προϋποθέσεις υπαγωγής, ως προς το εισόδημα και την ενεργειακή κατηγορία στην οποία κατατάσσεται το κτήριο.

Για πρώτη φορά στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» θεσπίζονται δυο καινούργια κίνητρα. Το πρώτο είναι λόγω κορωνοϊού και πρόκειται για ένα «έξτρα» ένα 10% που θα δίνεται σε όσους κάνουν αίτηση το 2020-21.

​Το δεύτερο κίνητρο είναι το «ενεργειακό premium». Σε αυτή τη περίπτωση ακόμα ένα 10% επιδότησης θα δίνεται εάν το ακίνητο ανήκει στην χαμηλότερη κατηγορία ενεργειακής κλάσης, που αφορά κυρίως τα παλιά σπίτια.

Για οικογενειακό εισόδημα έως 20.000 ευρώ (ατομικό εισόδημα 10.000 ευρώ), το βασικό ποσοστό επιδότησης είναι 60%. Αν προστεθεί και το 20% των δυο νέων κινήτρων τότε μιλάμε για μια συνολική επιδότησης που φτάνει έως το 85%.

Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο 210 6241829 (20 γραμμές), το οποίο θα λειτουργεί καθημερινά -εργάσιμες ημέρες- από τις 7.00 το πρωί έως τις 9.00 το βράδυ.

​Σημειώνεται ότι το helpdesk ξεκινά νωρίτερα και είναι πιο διευρυμένο σε σχέση με τους προηγούμενους κύκλους του «Εξοικονομώ», ώστε να ανταποκρίνεται στο αυξημένο μέγεθος του προγράμματος και να καλύπτει τις ανάγκες πληροφόρησης για τις αλλαγές που προβλέπονται.

Η τηλεφωνική εξυπηρέτηση θα καλύπτει όχι μόνο τα «βασικά» ερωτήματα (ποιοι είναι δικαιούχοι, οδηγίες για την υποβολή της αίτησης κ.λπ.) αλλά και εξειδικευμένα θέματα για τις επιλέξιμες παρεμβάσεις, τη χρήση της πλατφόρμας κ.ά. στα οποία θα απαντούν μηχανικοί και εξειδικευμένοι τεχνικοί σύμβουλοι.

Επίσης, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν ερωτήσεις μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση support.exoikonomo@prv.ypeka.gr.

Οι δικαιούχοι στο pronews.gr

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected