Κατηγορίες
Διάφορα - Συνεργάτες

“Τα λάθη δεν καθορίζουν τον χαρακτήρα σου. Το πως συμπεριφέρεσαι μετά, είναι που κάνει τη διαφορά” (της Νίκης Κελεσίδου)

Γράφει η συνεργάτιδα μας, Νίκη Κελεσίδου

Δύσκολη στιγμή όταν πληγώνεσαι.

Δεν έχει τόσο σημασία ποιος είναι αυτός που θα προκαλέσει πόνο (φίλος, συγγενής, εραστής), αλλά πόσο σημαντικός είναι για σένα και τι αξία έχει η παρουσία του στη ζωή σου. Το πως θα το χειριστείς βέβαια, είναι καθαρά προσωπικό θέμα.

Όπως επίσης και το κατά πόσο είσαι σε θέση να συγχωρήσεις και να προχωρήσεις παρακάτω. Καθώς όμως όλα είναι ένας φαύλος κύκλος κι έρχεται η στιγμή που ο τροχός γυρίζει, θα έρθει και κάποια στιγμή που ο θύτης θα είσαι εσύ. Και είτε συνειδητά είτε όχι θα πληγώσεις κι εσύ κάποιον που αγαπάς και για άλλη μια φ ορά καθοριστικό ρόλο θα παίξει το πως θα το χειριστείς.

Μια πραγματικά δύσκολη και άβολη κατάσταση είναι όταν προκαλείς κάποιο πρόβλημα ή γενικότερα ένα αρνητικό συναίσθημα και το συνειδητοποιείς όταν ο άλλος έχει εξαντλήσει πια την υπομονή του και βαδίζετε σε τεντωμένο σκοινί. Αρχικά, το πιο σημαντικό είναι να παραδεχτείς το λάθος σου. Να κατεβάσεις κεφάλι, να απομακρύνεις περηφάνια κι εγωισμούς και να ζητήσεις όμορφα κι ωραία την πολυπόθητη συγγνώμη. Πολύ απλά γιατί έφταιξες. Δώσε χώρο και χρόνο σε αυτόν που πληγώθηκε για να επεξεργαστεί τα νέα δεδομένα, αλλά και για να σκεφτεί το αν θα μπορέσει να επιστρέψει πίσω σε εσένα. Να θυμάσαι ότι ο άνθρωπος συγχωρεί ανάλογα με το πόσο αγαπάει. Οπότε αν η σχέση είναι δυνατή, μη φοβηθείς το κενό που λογικά θα υπάρξει. Θα επανέλθει.

Πολλές φορές βέβαια και η θέση του θύτη ισοδυναμεί με πόνο και θλίψη. Κανείς δε θέλει να προκαλεί αρνητικές σκέψεις σε αυτούς που αγαπάει. Και σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο σκέφτεται διάφορα σενάρια. Αγχώνεται. Ίσως και να φοβάται μη χάσει κάποιο σημαντικό άτομο από τη ζωή του. Η μαγκιά και τα κότσια όμως θα φανούν ακριβώς τη στιγμή που θα εντοπιστεί το λάθος. Γιατί δεν είναι τα λάθη που καθορίζουν, αλλά ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζονται. Εκεί φαίνεται η δια φορά. Εκεί φανερώνεται το μέγεθος της αγάπης.

Γιατί για να κάνεις λάθη σημαίνει ότι προσπαθείς και δεν είσαι παθητικός σε μια σχέση. Σημαίνει ότι παλεύεις, διεκδικείς και δεν επαναπαύεσαι σε δεδομένους ανθρώπους και καταστάσεις. Μπορεί να μην έχεις βρει το σωστό τρόπο, όμως σημασία έχει ακόμα και στο σφάλμα σου να παραμένεις εκεί και να μην το βάζεις στα πόδια. Να έχεις το θάρρος να το αποδεχτείς και να το διορθώσεις. Άλλωστε οι άνθρωποι που καταφέρνουν να χτίζουν ισχυρούς δεσμούς, έχουν μάθει να συγχωρούν ακριβώς γιατί αγαπιούνται πολύ και δε θέλουν να διακινδυνεύσουν την παρουσία ενός σημαντικού ατόμου. Ακόμα και πάνω στο θυμό και στα λόγια τα δύσκολα και τα πονεμένα, το μυαλό είναι που αντιδράει. Οι σκέψεις μιλούν και όχι η καρδιά. Γιατί τα συναισθήματα δεν αλλάζουν απλά και μόνο γιατί κάποιος έκανε λάθος. Η μεταμέλεια και η προσπάθεια για επανόρθωση δείχνει την αληθινή αγάπη. Και η συγχώρεση την επιβεβαιώνει.

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected