Κατηγορίες
Διάφορα

Οι αιτίες που η Ελλάδα δεν έχει λάβει ακόμη το ρωσικό εμβόλιο

Την άδεια εισαγωγής 50.000 δόσεων του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V κατά του Covid-19 εξασφάλισε η φαρμακευτική εταιρεία ΚΑΖΗΣ ΕΛΛΑΣ Α.Ε.

Ωστόσο δεν είναι ακόμη σε θέση να αποκτήσει την ειδική άδεια από τον Ελληνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), καθώς, κατά τον ελληνικό οργανισμό, αναγκαστική συνθήκη για την έγκριση κυκλοφορίας του εμβολίου αυτού είναι η έγκρισή του -κατ’ αρχάς- από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (European Medicines Agency-EMA).

Οι 50.000 δόσεις που έχουν εξασφαλιστεί δεν είναι βεβαίως αρκετές για να θωρακίσουν τη χώρα. Θα μπορούσαν ωστόσο να ανακουφίσουν κάποιες ομάδες πληθυσμού οι οποίες πρέπει επειγόντως να προστατευθούν από τον κορωνοϊό, όπως είναι, επί παραδείγματι, οι άμεσα εκτεθειμένοι γιατροί, νοσηλευτές και ειδικοί επιστήμονες που μάχονται στην πρώτη γραμμή.

Το zougla.gr ήρθε σε επαφή με τον επικεφαλής της φαρμακευτικής εταιρείας και φαρμακοποιό κ. Μιχάλη Κάζη, ο οποίος και μας απέστειλε τη σχετική αλληλογραφία που είχε με τον ΕΟΦ.

Σύμφωνα, λοιπόν, με στέλεχος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, το οποίο επικαλείται την ισχύουσα ευρωπαϊκή φαρμακευτική νομοθεσία, το εν λόγω εμβόλιο, ως προϊόν βιοτεχνολογίας, υπόκειται στο καθεστώς της κεντρικής άδειας κυκλοφορίας. Τα αιτήματα για έγκριση άδειας κυκλοφορίας μέσω της κεντρικής διαδικασίας εξετάζονται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (European Medicines Agency-EMA), επομένως εκεί θα πρέπει να γίνει κατάθεση του αιτήματος.

Μετά την παραπάνω απάντηση, η φαρμακευτική εταιρεία επικοινώνησε με την πρόεδρο του Δ.Σ. του ΕΜΑ, η οποία σημείωσε ότι, λόγω της έκτακτης κατάστασης που έχει προκύψει με τον κορωνοϊό, δεν είναι αρμόδιος για έγκριση ο ΕΜΑ αλλά ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων της Ελλάδας.

περισσότερα στο zougla.gr

moserlx-gif-1
coffee-banner
loading...
error: Protected