Κατηγορίες
Basket

Ερχονται μπασκετικές πτωχεύσεις…. (του Σωτήρη Γεωργίου)

Γράφει ο Σωτήρης Γεωργίου, basketblog.gr

Τα μηνύματα που έρχονται για την επόμενη μέρα του αθλήματος όχι μόνο στην προβληματική οικονομικά Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη είναι ανησυχητικά για το αθλημα του μπάσκετ και όχι μόνο. Στην Ελλάδα που δεν υπήρχε η δυνατότητα καλά καλά στις ομάδες μετά την οριακή σε πολλές περιπτώσεις Α1 για συνεχόμενα τεστ,η επόμενη μέρα έιναι άγνωστο τι θα φέρει.

Κακά τα ψέματα η χρονιά είναι αν και δεν θέλουμε να το πιστέψουμε τελειωμένη σε μεγάλο βαθμό από πλευράς θεατών αλλά και χορηγών. Στην καλύτερη περίπτωση θα αρχίσουμε να μπαίνουμε σε μια μίνι κανονικότητα από Μάρτη και μετά. Μέχρι τότε σε όλη την Ευρώπη και ειδικά στην πατρίδα μας που έχουμε αυστηρά πρωτόκολλα είναι απίθανο να δούμε θεατές και αν να,θα είναι με ελάχιστο αριθμό. Συνεπώς η σεζόν καληνυχτά από αυτή την άποψη μιας και μιλάμε και για κλειστά γήπεδα.

Το ευχάριστο είναι ότι κουτσά στραβά θα πάιξουν οι επαγγελματικές ομάδες και θα συνεχίσουν τις Ευρωπαϊκές τους υποχρεώσεις. Ομως πως θα βγει η σεζόν; Είχαν υπολογίσει μηδέν έσοδα από εισιτήρια που παλιά δεν έπαιζαν ρόλο μιας και οι περισσότερες δεν είχαν κόσμο αλλά πλέον είναι ένα σημαντικό μέρος του προυπολογισμού ακόμα και τα 500-1000 εισιτήρια; Πως θα βγει η σεζόν που δεν αναμένονται άλλοι χορηγοί και οι τρέχοντες έριξαν πολύ τα ποσά τους;Πόσες ομάδες έχουν πράγματι μειώσει τόσο πολύ τα μπάτζετ τους για να είναι εγγυημένα τα ποσά; Βασικά δεν είδαμε σοβαρές μειώσεις στα μεγάλα ονόματα και στα μικρά δεν πάει πιο κάτω από συμβόλαια ακόμα και των 30χιλ!

Η ΕΡΤ θα σώσει ουσιαστικά τις ομάδες αυτές αλλά ολο και κάτι θα μείνει πιθανότατα απλήρωτο και στο τέλος της σεζόν θα έχουμε κλάματα….Εδώ είχαμε στις καλές εποχές με τις παχιές αγελάδες,δεν θα έχουμε λέτε τώρα; Τα μεγάλα ονόματα με την συμμετοχή στην Ευρωλίγκα έχουν παραπάνω έσοδα και ότι μπουν μέσα γιατί και εκεί θα έχουμε απώλειες εσόδων σημαντικές,έχουν και οικογένειες από πίσω που θα σώσουν την κατάσταση. Στο εξωτερικό έχουν μεγάλα κλαμπς που από ενιαία ταμεία γίνονται οι πληρωμές (μαζί δηλ με το ποδόσφαιρο) και πάει λέγοντας….Και παίζουν και άλλα στις μεγάλες ομάδες.

Τι γίνεται όμως στις άλλες;Στην Γαλλία ήδη η Γαλλική λίγκα που διέκοψε την δράση της έβγαλε μια ανακοίνωση περί επικείμενης οικονομικής καταστροφης ακόμα και πτώχευσης ομάδων αν πάει έτσι η χρονιά στα χαμένα. Μάλιστα έγινε λόγος και για δανεισμό των ομάδων για να μην διαλυθούν μιας και μην ξεχνάμε ότι και αυτές είναι κανονικές Α.Ε και έχουν υποχρεώσεις και διεκδικήσεις. Ακόμα και ο μεγαλομέτοχος της Βιλερμπάν ο πρώην ΝΒΑερ και με μεγάλη περιουσία Τόνι Πάρκερ, εξέφρασε τους φόβους για τη βιωσημότητα των ομάδων, αν συνεχίζουν να παίζουν κεκλεισμένων των θυρών λόγω κορονοϊού. Οπως χαρακτηριστικά τόνισε “Για πρώτη φορά άρχισα να ανησυχώ για το ίδιο το άθλημα. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, θα… πεθάνουμε ως ομάδες. Δεν μπορούμε να παίζουμε χωρίς φιλάθλους για όλη τη σεζόν. Δεν γίνεται απλά”!

Αυτή η συζήτηση που άρχισε στο “Σαμπιονά” είναι βέβαιο ότι θα αρχίσει να επηρρεάζει και άλλες λίγκες και φυσικά και την δική μας. Από την μια στην Ελλάδα και την Α1 οι “αιώνιοι” έχουν μεγάλες οικογένειες ή brands να αντέξουν και κάπου κοντά είναι και η ΑΕΚ. Και λιγότερο ο Προμηθέας. Οι άλλες ομάδες σώζουν έχοντας φτωχούς προυπολογισμούς και μπάτζετ ,την κατάσταση με το συμβόλαιο της ΕΡΤ αλλά αυτό δεν επαρκεί μιας και μια ομάδα έχει και ένα σημαντικό ποσό σε έξοδα λειτουργίας που δεν συνυπολογίζονται όταν ακούμε συνήθως το πόσο μπάτζετ έχει.

Συνεπώς κινδυνεύει το Ευρωπαίκό μπάσκετ να πάει σε μια νέα εποχή με οικονομική καταστροφή,με διάλυση ομάδων και δανεισμό για κάποιες άλλες προκειμένου να μην καταρρέυσουν. Συνεπακόλουθα έχω την αίσθηση θα πάμε σε γενναία μείωση των απολαβών πλην ίσως των μεγάλων κλαμπς και της Ευρωλίγκα,που δεν είχαμε φέτος υπό την ελπίδα της επιστροφής στην πραγματικότητα από την φρούδα αισιόδοξη σχετικά κατάσταση του καλοκαιριού.

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected