Λουκέτο σε 45 καταστήματά της, σε διάφορες περιοχές της χώρας, βάζει η Πειραιώς μέχρι το τέλος Νοεμβρίου και ενώ είναι σε ισχύ το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου εργαζομένων της τράπεζας.
Η νέα, δραστική συρρίκνωση του δικτύου της τράπεζας (ποσοστιαία είναι πάνω από το 8% του συνόλου) εκτιμάται ότι χρησιμοποιείται στην παρούσα φάση και ως μοχλός πίεσης για την αύξηση της συμμετοχής στην εθελούσια έξοδο, που ειδικά για τους εργαζόμενους των καταστημάτων τα οποία κλείνουν, τείνει να καταστεί υποχρεωτική.
Όπως αναφέρει το sofokleousin.gr, οι συγκεκριμένοι τραπεζοϋπάλληλοι, χάνοντας την οργανική θέση τους, τίθενται στη διάθεση της διεύθυνσης προσωπικού, διατρέχοντας τον κίνδυνο μετακίνησης ακόμα και εκτός της περιοχής κατοικίας τους, με τις επακόλουθες δυσχέρειες στη καθημερινότητά τους.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι στο πρόγραμμα εθελούσιας αποχώρησης περιλαμβάνεται ειδικό κίνητρο δύο επιπλέον μηνιαίων μισθών για τους εργαζόμενους των καταστημάτων που κλείνουν. Γενικά το προσωπικό της Πειραιώς που εργάζεται στο δίκτυο καταστημάτων πριμοδοτείται με 20% επιπλέον του βασικού ποσού-κινήτρου, για να αποχωρήσει.
Το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου τραπεζοϋπαλλήλων της Πειραιώς είναι σε ισχύ μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη 18 Νοεμβρίου, ενώ σήμερα (13/11) λήγει η προθεσμία συμμετοχής με ειδικό bonus 5%, η οποία παρατάθηκε για δύο μέρες. Στόχος της διοίκησης είναι η οικειοθελής αποχώρηση 1.000 εργαζομένων, από τους 10.734 που αριθμούσε το προσωπικό της Πειραιώς στα τέλη του 2019.
Αντιδράσεις από την περιφέρεια
Η πλειονότητα των καταστημάτων της Πειραιώς που κλείνουν βρίσκονται στην περιφέρεια, με την απόφαση να έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από την αυτοδιοίκηση και τις θιγόμενες τοπικές κοινωνίες.
Οι επιστολές διαμαρτυρίας για τα επικείμενα λουκέτα στα τραπεζικά καταστήματα, πέφτουν «βροχή» στη διοίκηση από διάφορες περιοχές της χώρας (Πάτρα, Άνδρος, Ορεστιάδα κλπ). Χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης αναφέρει σε επιστολή του για το κλείσιμο υποκαταστήματος της τράπεζας Πειραιώς στα Δίκαια Έβρου:
«Στο κατάστημα της συγκεκριμένης αμιγώς αγροτικής περιοχής, εξυπηρετούνται κατά κύριο λόγο αγρότες, καθώς αποτελεί υποκατάστημα της πρώην Αγροτικής Τράπεζας, επαγγελματίες της περιοχής και σημαντικός αριθμός ατόμων τρίτης ηλικίας για τους οποίους η εξυπηρέτηση μέσω διαδικτυακών συναλλαγών όχι μόνο δεν είναι ιδιαίτερα προσφιλής αλλά καθίσταται σχεδόν αδύνατη.
Οι πελάτες της Τράπεζας που κατοικούν στην περιοχή θα αναγκάζονται να διανύουν μεγάλες αποστάσεις και να δαπανούν σημαντικά χρηματικά ποσά προκειμένου να εξυπηρετηθούν από το πλησιέστερο κατάστημα της τράπεζας στην Ορεστιάδα.
Τη συγκεκριμένη μάλιστα περίοδο, δεδομένων των συνθηκών που επιβάλλουν την τήρηση αυστηρών υγειονομικών πρωτοκόλλων, θα παρατηρείται μεγάλος συνωστισμός και ατελείωτες ουρές στο μοναδικό υποκατάστημα της Ορεστιάδας, με αποτέλεσμα να δημιουργείται έντονη δυσλειτουργία και σοβαρός κίνδυνος για την υγεία των πολιτών, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού».
Σημειώνεται, ότι η Πειραιώς έχει «κληρονομήσει» το δίκτυο της πρώην Αγροτικής, το οποίο εξυπηρετούσε το μεγαλύτερο τμήμα των ημιαστικών και αγροτικών περιοχών της χώρας. Χρόνο με τον χρόνο, με το κλείσιμο καταστημάτων, μένοντας ακόμα και χωρίς ATM, οι κάτοικοι οδηγούνται σε τραπεζικό αποκλεισμό, ενώ επιδεινώνονται οι συνθήκες μαρασμού των περιοχών.