«Το διαδίκτυο είναι ό,τι καλύτερο έχουμε. Είναι ένα πολυεργαλείο. Θέλουμε να το αναδείξουμε. Δεν είναι παιχνίδι».
Μ’ αυτήν τη φράση ο άλλοτε επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στη χώρα μας, ένας άνθρωπος που έχει ταυτίσει το όνομά του με την πάταξη του εγκλήματος που συντελείται μέσα από την οθόνη ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή και με μόλις λίγα… κλικ, Μανώλης Σφακιανάκης, ανακοινώνει μέσω της «ΜτΚ» τη δημιουργία του CSI Institute στη Θεσσαλονίκη, σε χώρο του Λιμανιού.
Πρόκειται για την επέκταση του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας που δημιούργησε ο ίδιος τον Φεβρουάριο του 2017, όταν έκλεισε ο κύκλος του από την Ελληνική Αστυνομία και έδωσε σάρκα και οστά σε ένα όραμα χρόνων, όπως λέει ο ίδιος.
Το Ινστιτούτο που λειτουργεί ήδη για περισσότερο από τρία χρόνια και έχει πανελλαδική δράση, με παραρτήματα στους 52 νομούς της Ελλάδας προχωρά στη δημιουργία δομής στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, καθώς το απαιτούν οι ανάγκες. «Το CSI Institute ήταν μία σκέψη μου η οποία δημιουργήθηκε μέσα από τη δυναμική και βιωματική πορεία μου στην ΕΛΑΣ τα 23 χρόνια που υπηρετούσα και αφορούσε αρχικά την προσέγγιση των διαδικτυακών φαινομένων τα οποία ήταν επιζήμια στην ανθρώπινη οντότητα» λέει ο κ. Σφακιανάκης και μιλά για το «διαδίκτυο της καραντίνας» και τους κινδύνους του.
Ο πρώην αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας, ιδιαίτερα αγαπητός στον κόσμο υπηρέτησε την υπηρεσία για 23 ολόκληρα χρόνια και οδήγησε στη Δικαιοσύνη 12.000 υποθέσεις που αφορούσαν το κυβερνοέγκλημα. «Το εμπνεύστηκα όσο ήμουν ήδη στην ελληνική Αστυνομία. Σάββατο έφυγα από την Αστυνομία και την επόμενη Δεύτερα το ανακοίνωσα» λέει.
Το CSI Institute είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός, που έχει ως σκοπό, μεταξύ άλλων, την πρόληψη και ενημέρωση για το ηλεκτρονικό έγκλημα, ενώ χρηματοδοτείται αποκλειστικά από δωρεές. «Τα έσοδά μας είναι από την εταιρική κοινωνική ευθύνη των εταιρειών. Το Ινστιτούτο μας αποτελείται από 45 εθελοντές, οι οποίοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αφιλοκερδώς και διευθύνεται από την εγκληματολόγο-ψυχολόγο, Κέλλυ Ιωάννου» αναφέρει στη «ΜτΚ» ο κ. Σφακιανάκης. Σήμερα, το Ινστιτούτο έχει στο ενεργητικό του την πραγματοποίηση εκατοντάδων ημερίδων, δεκάδων live webinars, άρθρα, συνεντεύξεις και χιλιάδες συμβουλές, αν αναλογιστεί κανείς ότι καθημερινά οι υπεύθυνοι στα γραφεία απαντούν σε περίπου 400 κλήσεις.
Οι στόχοι
Όπως δηλώνει «το Ινστιτούτο έχει ως στόχο να εξειδικεύσει, να εκπαιδεύσει και να ενημερώσει τους πολίτες, τους μαθητές, τους γονείς για το διαδίκτυο. Η χώρα μας είναι ηλεκτρονικά αναλφάβητη. Μέσα από τομές και δομές προσπαθούμε καθημερινά να διδάξουμε το διαδίκτυο σε όλη την κοινωνία» σημειώνει.
«Θέλουμε να τους μάθουμε τους κανόνες και τις κακοτοπιές του διαδικτύου, που είναι κάτι τελείως διαφορετικό από την πληροφορική που διδάσκεται στα σχολεία. Δεύτερος σκοπός είναι η δημιουργία εφαρμογών για να τιθασεύσουμε τα φαινόμενα του διαδικτύου, δηλαδή το cyber bullying που το δέχονται τα παιδιά μας, τον εθισμό και τέλος, την κοινωνική δικτύωση (social media). Τρίτος σκοπός του Ινστιτούτου είναι η ανάδειξη του διαδικτύου που γίνεται μέσα από την τιθάσευση των φαινομένων αυτών» λέει ο κ. Σφακιανάκης.
περισσότερα ΕΔΩ