Κατηγορίες
Διάφορα - Οικονομία

Με νομοθετική ρύθμιση η ανώτατη τιμή στα τεστ ανίχνευσης του Covid-19, όπως είχε ζητήσει ο Τάσος Μπαρτζώκας

Ο καθορισμός ανώτατης τιμής στα τεστ ανίχνευσης Covid-19, ζήτημα το οποίο είχε θέσει εδώ και αρκετό καιρό με κοινοβουλευτική παρέμβαση ο Τάσος Μπαρτζώκας, αποτελεί και επίσημα νόμο του κράτους, καθώς ενσωματώθηκε ως διάταξη στο πρόσφατα ψηφισθέν νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών.

Ειδικότερα, στο νομοσχέδιο, η δημοσίευση του οποίου στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης αναμένεται εντός ολίγων ημερών, προβλέπεται ρητά ότι δίδεται η δυνατότητα καθορισµού ανώτατης τιµής πώλησης στους καταναλωτές για τα αγαθά και τις υπηρεσίες που είναι απαραίτητα για την υγεία, τη διατροφή, τη διαβίωση, τη µετακίνηση και την ασφάλεια του καταναλωτή, ιδίως δε φαρµακευτικών προϊόντων, τεστ ανίχνευσης ιού ή οποιαδήποτε άλλου ισοδύναµου µέτρου, µέσων ατοµικής προστασίας και προσωπικής υγιεινής, όπως χειρουργικών µασκών, αντισηπτικών υγρών και άλλων υλικών απολύµανσης. Επιπρόσθετα, προβλέπεται ότι το μικτό περιθώριο κέρδους για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που προαναφέρθηκαν, δεν μπορεί να υπερβαίνει το αντίστοιχο περιθώριο που ίσχυε προ της 1ης Σεπτεµβρίου 2020.

Αναφορικά με την ανώτατη τιμή στα τεστ ανίχνευσης Covid-19, υφίστανται ήδη εξαγγελίες ως προς την λεπτομέρειες για τα λοιπά προϊόντα θα ανακοινωθούν τις προσεχείς μέρες, κατόπιν έκδοσης της Υπουργικής Απόφασης. Όπως προκύπτει από την ανάγνωση και ερμηνεία της διάταξης, είναι πολύ πιθανό να υπάρξει καθορισμός ανώτατης τιμής και στα ισοδύναμα μέσα προστασίας του Covid-19, όπως πχ μάσκες και υλικά απολύμανσης, γεγονός που θα μειώσει και την απώλεια εισοδήματος από τα εργαστήρια μικροβιολογικού ελέγχου. Αντίστοιχα, η ρύθμιση για το μικτό περιθώριο κέρδους, το οποίο δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το επίπεδο που ίσχυε μέχρι τον προηγούμενο Σεπτέμβρη, θα επαναφέρει σε κατώτερες τιμές πολλά προϊόντα, η τιμή των οποίων έχει αυξηθεί, λόγω υπέρμετρης ζήτησης.

Η θέσπιση ανώτατης τιμής είναι μια εξέλιξη που ικανοποιεί το βουλευτή Τάσο Μπαρτζώκα, καθώς θα ωφελήσει πολλούς πολίτες. Όπως ο ίδιος δηλώνει «εν όψει του επικείμενου ανοίγματος της οικονομίας και μέχρι την οριστική αντιμετώπιση της πανδημίας, οι πολίτες μάχονται με τα όπλα της πρόληψης. Είδαμε την ορμητικότητα του δεύτερου κύματος, και είναι πολύ πιθανόν να είχαμε περιορίσει την εκτεταμένη διασπορά, αν είχαμε περισσότερα τεστ. Με τις τιμές που ίσχυαν ωστόσο, πολλοί πολίτες δεν μπορούσαν να εξεταστούν. Η μείωση στις διαμορφωμένες τιμές θα ωφελήσει σημαντικά τόσο το σύνολο των πολιτών, όσο και τις επιχειρήσεις, προκειμένου να αναχαιτίσουμε έγκαιρα ένα νέο τρίτο κύμα, τώρα που έχουμε φτάσει σχεδόν στην έξοδο αυτής της περιπέτειας.»

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected