Τώρα που η κλήρωση των προκριματικών του Μουντιάλ ολοκληρώθηκε, ας δούμε στις γραμμές που ακολουθούν την προϊστορία της Εθνικής Ομάδας με Ισπανία, Σουηδία, Γεωργία και Κόσοβο, καθώς και μερικά ακόμη ενδιαφέροντα στοιχεία για τις αντιπάλους της στον 2ο προκριματικό όμιλο.
Η Ισπανία, 6η στο FIFA World Raniking, πρώην παγκόσμια πρωταθλήτρια και πρωταθλήτρια Ευρώπης, έχει συναντηθεί με την Εθνική μας 12 φορές έως τώρα. Οι Ίβηρες κατέχουν τη «μερίδα του λέοντος» σε νίκες, καθώς έχουν επικρατήσει 8 φορές, έναντι 2 της Ελλάδας, ενώ δύο από τους μεταξύ τους αγώνες έληξαν ισόπαλοι. Η μία νίκη της γαλανόλευκης επετεύχθη στο μακρινό 1957 για το «Κύπελλο Φιλίας Ανατολικής Μεσογείου», όμως η δεύτερη, στις 07/06/2002 για τα προκριματικά του EURO στο Ρομαρέδα της Σαραγόσα με το γκολ του Στέλιου Γιαννακόπουλου, εκτός του ότι ήταν μια από τις μεγαλύτερες νίκες της Εθνικής στην ιστορία της, άνοιξε διάπλατα τον δρόμο της πρόκρισης στα τελικά της Πορτογαλίας και τον θρίαμβο του 2004! Υπάρχει όμως κι άλλη μία αξέχαστη στιγμή σε ματς με τους Ισπανούς κι ας μην πρόκειται για νίκη: το γκολ του Άγγελου Χαριστέα από την μακρινή πάσα του Βασίλη Τσιάρτα, που έδωσε την ισοπαλία 1-1 στον όμιλο της Πορτογαλίας…
Στην τελευταία τους συμμετοχή σε επίσημη διοργάνωση, οι «Φούριας Ρόχας» ήταν πρώτοι και καλύτεροι στον 1ο όμιλο της League A του UEFA Nations League με 11 βαθμούς (3 νίκες, 2 ισοπαλίες, 1 ήττα) μπροστά από Γερμανία, Ελβετία και Ουκρανία. Στα αξιοσημείωτα όχι μόνον του ομίλου αλλά και ολόκληρης της διοργάνωσης, η εντυπωσιακή νίκη τους με 6-0 επί της Γερμανίας στις 17 Νοεμβρίου του 2020 στη Σεβίλλη.
Η Σουηδία βρίσκεται στην 20ή θέση της παγκόσμιας κατάταξης, ισόβαθμη με τη Σενεγάλη. Έχει αναμετρηθεί έξι συνολικά φορές με την Εθνική μας, η οποία υπερτερεί σε νίκες καθώς έχει επικρατήσει 2 φορές των αντιπάλων της που νίκησαν μία φορά, ενώ τρεις αγώνες έληξαν ισόπαλοι. Ωστόσο από τους έξι, οι πέντε αγώνες ήταν φιλικοί, ενώ η νίκη των Σκανδιναβών (2-0) σημειώθηκε στη μοναδική τους επίσημη αναμέτρηση, για τον 4ο όμιλο της τελικής φάσης του EURO 2008.
Στο πρόσφατο UEFA Nations League η Σουηδία συμμετείχε στη League A, όμως δεν τα πήγε καλά: ισοβάθμισε στους τρεις βαθμούς με την Κροατία και κατετάγη τελικά 4η και τελευταία στον 3ο όμιλο, έχοντας απολογισμό μία νίκη και πέντε ήττες.
Η εκπρόσωπος του 4ου γκρουπ δυναμικότητας, η Γεωργία, βρίσκεται στην 89η θέση του FIFA World Ranking. Η Εθνική μας την έχει αντιμετωπίσει σε εφτά αγώνες και έχει έξι νίκες και μία ισοπαλία απέναντι στους πρώην Σοβιετικούς. Από αυτούς τους εφτά αγώνες, τέσσερις ήταν για τα προκριματικά του EURO, δύο για τα προκριματικά του Μουντιάλ και ένας ήταν φιλικός.
Η Γεωργία, όπως και η Ελλάδα, αγωνίστηκε στη League C του Nations League, στον 2ο όμιλο και αποδείχθηκε δυσκολακατάβλητη αντίπαλος με έφεση στις ισοπαλίες. Τερμάτισε στην τρίτη θέση πίσω από Αρμενία και Β. Μακεδονία, με απολογισμό 7 βαθμούς (1 νίκη, 4 ισοπαλίες και 1 ήττα).
Η ομάδα που εκπροσωπεί το πέμπτο γκρουπ δυναμικότητας στον όμιλό μας είναι το Κόσοβο, το οποίο αντιμετωπίσαμε για πρώτη φορά στον όμιλο του Nations League που τελείωσε τον περασμένο Νοέμβριο και η τύχη το έφερε ξανά στον δρόμο μας. Νικήσαμε 2-1 στην Πρίστινα με τα γκολ των Λημνιού και Σιόβα, όμως «σκοντάψαμε» στο ΟΑΚΑ (0-0), αποτέλεσμα που έπαιξε ρόλο στο γεγονός ότι δεν κατακτήσαμε την πρώτη θέση.
Σε αυτή τη διαδικασία η νεοσύστατη Εθνική Ομάδα τερμάτισε τρίτη πίσω από Σλοβενία και Ελλάδα με 5 βαθμούς, τους οποίους αποκόμισε από μία νίκη και δύο ισοπαλίες ενώ είχε και τρεις ήττες, αφήνοντας τέταρτη τη Μολδαβία.
“Στόχος μας η πρόκριση, ανυπομονούμε να παίξουμε”
Αμέσως μετά την κλήρωση για τον σχηματισμό των ευρωπαϊκών ομίλων της προκριματικής φάσης του Μουντιάλ του Κατάρ, ο ομοσπονδιακός τεχνικός Τζον Φαν’τ Σχιπ προέβη στην ακόλουθη δήλωση.
«Η διαδικασία της κλήρωσης στα προκριματικά του Μουντιάλ ολοκληρώθηκε με ένα πολύ ενδιαφέρον αποτέλεσμα. Η Ισπανία, ασφαλώς, που είχε την πρώτη θέση στον όμιλό μας, είναι και το φαβορί του. Εμείς, πάντως, θα αγωνιστούμε για να κάνουμε δύσκολη τη διαδρομή οποιουδήποτε αντιπάλου και ο στόχος μας είναι φυσικά η πρόκριση στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ. Ωριμάζουμε και βελτιωνόμαστε ως ομάδα και ανυπομονούμε για τους αγώνες που θα αρχίσουν τον Μάρτιο».