Κατηγορίες
Διάφορα - Οικονομία

Αύριο Παρασκευή η πληρωμή των 450.000 εργαζομένων σε αναστολή

Aύριο Παρασκευή αναμένεται να καταβληθεί η ειδική αποζημίωση για το μήνα Νοέμβριο σε περίπου 450.000 εργαζόμενους πληττόμενων επιχειρήσεων.

Όπως αναφέρει το Pronews, οι πληρωμές θα γίνουν σταδιακά έως τις 21 Δεκεμβρίου. Για το μήνα Δεκέμβριο οι δηλώσεις αναστολής της σύμβασης και τυχόν διορθώσεις μπορούν να υποβληθούν έως τις 31 Δεκεμβρίου.

Οι επιχειρήσεις δύνανται να θέσουν σε αναστολή σύμβασης για πρώτη φορά η εκ νέου τους εργαζόμενους (το σύνολο ή μέρος τους) που έχουν προσληφθεί έως και την 4η Νοεμβρίου.

Οι επιχειρήσεις που έχουν βάλει προσωρινά λουκέτο με κρατική εντολή θέτουν υποχρεωτικά το προσωπικό τους σε αναστολή σύμβασης. Σε αναστολή μπορούν να τεθούν επίσης οι εργαζόμενοι που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα ΣΥΕΡΓΑΣΙΑ καθώς και όσοι προσλήφθηκαν μέσω του προγράμματος των 100.000 θέσεων εργασίας.

Η ειδική αποζημίωση για τους εργαζόμενους που θα τεθούν σε αναστολή τον μήνα Δεκέμβριο επιστρέφει στο ποσό βάσης των 534 ευρώ και στα 17,8 ευρώ ανά ημερολογιακή ημέρα αναστολής. Υπενθυμίζουμε ότι η αποζημίωση για το μήνα Νοέμβριο υπολογίζεται με βάση τα 800 ευρώ.

Έτσι, ένας εργαζόμενος που θα τεθεί σε αναστολή από 1-20 Δεκεμβρίου αναμένεται να λάβει για τον Δεκέμβριο ποσό ειδικής αποζημίωσης 356 ευρώ.

Αν ο ίδιος εργαζόμενος είναι σε αναστολή από 7 έως 30 Νοεμβρίου θα λάβει για τον Νοέμβριο 640 ευρώ (για το Νοέμβριο το επίδομα υπολογίζεται με βάση τα 800 ευρώ). Σύνολο 996 ευρώ.

Και αυτό το μήνα ισχύει η ρήτρα μη απόλυσης για τους εργαζόμενους που έχουν τεθεί σε αναστολή.

Το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, στις οδηγίες που δημοσιεύει- διευκρινίζει ότι η επιχείρηση που ήταν κλειστή με κρατική εντολή και στη συνέχεια επέλεξε να θέσει κάποιους ή όλους τους εργαζόμενούς της σε αναστολή, θα πρέπει να υποβάλλει ξεχωριστή αίτηση για το διάστημα που ο ΚΑΔ ανήκε στις κλειστές επιχειρήσεις και άλλη, για το διάστημα που μεταπήδησε στους πληττόμενους, ακόμη κι αν πρόκειται για τον ίδιο εργαζόμενο.

Επίσης οι εργαζόμενοι των οποίων συμβάσεις εργασίας έχουν τεθεί σε αναστολή κατά το παρελθόν, δεν προβαίνουν σε καμία δήλωση για την αναστολή Δεκεμβρίου, παρά μόνο στην περίπτωση που επιθυμούν να τροποποιήσουν μισθώματα ή ΙΒΑΝ.

Σε περίπτωση εργαζόμενου, με δύο ή παραπάνω εργοδότες, η αποζημίωση ειδικού σκοπού υπολογίζεται λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο των ημερών αναστολής. Το τυχόν κοινό διάστημα ημερών αναστολής προσμετράται μια φορά και δεν αθροίζεται. Όσο δε, για την αποζημίωση, ως ποσό αναφοράς λογίζεται το ποσό των 534 ευρώ που αντιστοιχούν σε 30 ημέρες.

Στο μεταξύ η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών διαμαρτύρεται για τις συνεχείς αλλαγές, τις ασφυκτικές προθεσμίες αλλά και την «άστοχη» αναφορά του υπουργού εργασίας στα «λάθη των λογιστών».

«Δεν μπορούμε λοιπόν να καταλάβουμε – αναφέρει η επιστολή- πως θεωρήσατε σωστό να αναφέρετε ότι έχουν καθυστερήσει οι πληρωμές αναστολών εργαζομένων, λόγω λαθών που έχουν κάνει οι λογιστές. Προσπαθούμε να εξυπηρετήσουμε τους πελάτες μας, επιχειρήσεις και εργαζόμενους, οι οποίοι και έχουν την υποχρέωση από το νόμο να υποβάλλουν αντίστοιχες δηλώσεις, για να λάβουν την στήριξη που δικαιούνται. Κουβαλάμε στις πλάτες μας το άγχος εκατομμυρίων πολιτών για το αν θα πληρωθούν για να επιβιώσουν μερικές ημέρες ακόμα», ανέφερε χαρακτηριστικά η Ομοσπονδία σε ανακοίνωσή της.

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected