Κατηγορίες
Διάφορα

“Υπάρχει ο Άγιος Βασίλης;” (της Νίκης Κελεσίδου)

Γράφει η συνεργάτιδα μας, Νίκη Κελεσίδου

 

Υπάρχει ο Άγιος Βασίλης.

Χωρίς ερωτηματικό. Χωρίς ούτε ένα ίχνος αμφιβολίας. Υπάρχει!

Με τελεία και παύλα, με θαυμαστικό, με ό,τι νομίζει ο καθένας αρκεί να το δηλώνει καταφατικά. Ορθά και κοφτά.

Μπορεί να μην έχει την κλασσική μορφή του τροφαντού, γλυκού κυριούλη που θυμόμαστε μια φορά το χρόνο με τα χο χο χο και τα ακροβατικά στις καμινάδες, , όμως υπάρχει με την ίδια γλυκύτητα και την ίδια καλοσύνη γύρω μας. Ακόμα και τώρα. Τη δύσκολη εποχή. Τώρα που ίσως τον χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ. Γιατί ό,τι εκπροσωπεί αυτή η συμβολική χριστουγεννιάτικη μορφή, ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια μας και μάλιστα σε καθημερινή βάση πολλές φορές. Απλά εμείς αδυνατούμε να το καταλάβουμε. Κι όσο περνάνε τα χρόνια και δυσκολεύουν οι καιροί, τόσο πιο απίθανο φαίνεται το να διακρίνουμε την παρουσία και τα δώρα του, ακόμα και τις φορές που δεν είμαστε τόσο καλά παιδιά.

Η πίστη και η ελπίδα που έχουμε μέσα μας για το κάτι καλύτερο, ότι κι αν είναι αυτό για τον καθένα, είναι αναμφισβήτητα μια μικρή απόδειξη. Η ανάγκη που έχουμε να πιστεύουμε στο καλό και στην αλήθεια που περιμένουμε να λάμψει για να μας δικαιώσει, είναι ακόμα ένα ίχνος. Κάθε αγνή πράξη αγάπης και αλληλεγγύης που δίνει ένας άνθρωπος, κάθε χέρι βοηθείας που απλώνει, κάθε γλυκιά κουβέντα και κάθε θυμός που καταπίνεται είναι απλά καθημερινά δείγματα της παρουσίας του. Είναι τα δώρα που δίνουμε στους αγαπημένους μας.

Ένα ευχάριστο μήνυμα στο κινητό, ένα γλυκό χαμόγελο, μια αναπάντεχη αγκαλιά, μια τρυφερή κουβέντα, είναι αρκετά για να φτιάξουν τη μέρα κάποιου και να του δώσουν κουράγιο να συνεχίσει. Ένα ζεστό φαγητό, μια βόλτα με το αυτοκίνητο, μια παραχώρηση θέσης στο λεωφορείο ή μια ευγενική χειρονομία σ’ έναν συνάνθρωπο, αποτελούν πράξεις αγάπης και προσφοράς που μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να έχουν.

Δεν είναι απαραίτητο να υπάρχει χρηματική άνεση για να γίνει κάτι όμορφο. Αρκεί η θέληση και η προσπάθεια. Άλλωστε είναι κοινό μυστικό (ίσως και φανερό) το ότι τα μικρά πράγματα είναι τελικά και τα πιο μεγάλα, ότι οι λεπτομέρειες είναι που κάνουν τη διαφορά, ότι το ουσιαστικό κρύβεται σε αυτά που μπορείς να δεις και να αντιληφθείς μόνο με τα μάτια της καρδιάς. Δε χρειάζεται όμως να είναι Χριστούγεννα για να θυμηθούμε και να επαληθεύσουμε όλες αυτές τις φράσεις. Ούτε να τις καταχωνιάζουμε στην άκρη του μυαλού και της καρδιάς μας απλά και μόνο γιατί μεγαλώσαμε. Στην παιδική αγνότητα κρύβεται όλη η ουσία.

Σε αυτήν την καθαρότητα που παλεύει να διατηρηθεί ακόμα μέσα μας. Είναι αρκετό να έχουμε πάντα στο νου μας ότι υπάρχει αυτό το μαγικό που θα μας φέρνει πάντα κοντά και θα μας κάνει να ελπίζουμε. Είτε σε μεγάλο είτε σε μικρό βαθμό, η καλοσύνη υπάρχει σε όλους μας.

Απλά και καταφατικά. Χωρίς ερωτηματικό.

Υπάρχει.

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected