Κατηγορίες
Διάφορα - Εργασιακά

Άδεια ειδικού σκοπού και στις διακοπές των Χριστουγέννων αλλά με… απόδειξη

Σε ειδικές περιπτώσεις θα δίνεται άδεια ειδικού σκοπού στους γονείς εργαζόμενους από την Πέμπτη που κλείνουν τα σχολεία για τις εορτές των Χριστουγέννων σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων καθώς η άδεια ειδικού σκοπού δεν χορηγείται την περίοδο που είναι κλειστά τα σχολεία λόγω των αργιών των εορτών.

Όπως αναφέρουν τα dikaiologitika, στην εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας που σας παρουσιάζει το Dikaiologitika News αναφέρεται ότι θα ήταν δυνατόν να εγκριθεί για την περίοδο αυτή η άδεια ειδικού σκοπού εφόσον ο υπάλληλος ζητήσει άδεια για την εορταστική περίοδο και ταυτόχρονα να αποδείξει ότι κατά το εν λόγω χρονικό διάστημα δεν είναι δυνατή η φροντίδα των τέκνων από έτερο πρόσωπο (πχ σύζυγο) και σε κάθε περίπτωση για το χρονικό διάστημα της αιτούμενης άδειας δεν διαθέτει επαρκές υπόλοιπο κανονικής άδειας ή οποιασδήποτε άλλης άδειας δικαιούται η οποία θα πρέπει να χορηγηθεί μέχρι τέλος του έτους.

Η ως άνω εξαίρεση αφορά το διάστημα από 24 Δεκεμβρίου 2020 ως και τις 31 Δεκεμβρίου 2020 καθώς από 1.1.2021 στοιχειοθετείται το δικαίωμα κανονικής άδειας του 2021. Επίσης σημειώνεται ότι για τους βρεφικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς ότι η κανονική λειτουργία τους είχε προγραμματιστεί σε διαφορετικές ημερομηνίες ανά περίπτωση. Ως εκ τούτου η αναστολή λειτουργίας των ανωτέρω μονάδων αφορά σε διαφορετικές ημερομηνίες και συνεπακόλουθα οι γονείς είναι δικαιούχοι της άδειας ειδικού σκοπού κατά τις ημερομηνίες που προβλεπόταν η λειτουργία των μονάδων στις οποίες είναι εγγεγραμμένα τα τέκνα τους.

Η άδεια ειδικού σκοπού έχει διάρκεια κατ’ ελάχιστον τριών ημερών, την οποία ακολουθεί στη συνέχεια η χορήγηση μίας ημέρας κανονικής άδειας, σχήμα το οποίο επαναλαμβάνεται κυκλικά για όσο διάστημα χρειαστεί μέχρι τη λήξη του έκτακτου και προσωρινού μέτρου.

Η χρήση της άδειας ειδικού σκοπού δύναται να γίνει είτε από τον έναν γονέα εξ ολοκλήρου είτε και από τους δύο, εφόσον μοιραστούν μεταξύ τους διαστήματα αυτής, ενώ δεν μπορεί να γίνει ταυτόχρονα χρήση της και από τους δύο.

Οι εργαζόμενοι που αιτούνται την άδεια προσκομίζουν στους εργοδότες τους σχετικές υπεύθυνες δηλώσεις, εντός εύλογου χρονικού διαστήματος.

Η άδεια ειδικού σκοπού μπορεί να χορηγηθεί και τμηματικά, εφόσον εξυπηρετούνται οι ανάγκες του εργαζομένου.

Η εξ αποστάσεως εργασία και η χορήγηση της άδειας ειδικού σκοπού μπορούν να λειτουργήσουν συνδυαστικά με τρόπο ώστε και τα δύο μέρη, εργαζόμενοι γονείς και εργοδότες, να μπορούν να ανταπεξέλθουν στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει δημιουργηθεί για την αντιμετώπιση της μετάδοσης του Covid-19.

Ο εργοδότης έχει την υποχρέωση να καταχωρίσει στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων τους εργαζομένους που έκαναν χρήση της άδειας ειδικού σκοπού.

Για τη χορήγηση της άδειας ειδικού σκοπού γίνεται συσχέτιση με το δικαίωμα λήψης ετήσιας κανονικής άδειας. Δηλαδή, ο εργαζόμενος/η θα πρέπει να πληροί τις νόμιμες προϋποθέσεις για λήψη ετήσιας κανονικής άδειας τουλάχιστον έξι (6) ημερών στην εξαήμερη εργασία και πέντε (5) ημερών στην πενθήμερη εργασία. Διαφορετικά, η άδεια ειδικού σκοπού χορηγείται αναλογικά με τις ημέρες κανονικής άδειας που δικαιούται. Ανά τρεις (3) ημέρες άδειας ειδικού σκοπού προστίθεται υποχρεωτικά μία (1) ήμερα ετήσιας κανονικής άδειας του εργαζομένου, η οποία αφαιρείται από τη συνολική δικαιούμενη κανονική άδεια για το έτος 2020

Από τις ημέρες της άδειας ειδικού σκοπού τα δύο τρίτα (2/3) καλύπτονται από τον εργοδότη και το ένα τρίτο (1/3) από τον τακτικό προϋπολογισμό.

Επισημαίνεται ότι η περίοδος της άδειας ειδικού σκοπού είναι χρόνος εργασίας, αμείβεται και ασφαλίζεται ως χρόνος εργασίας και λαμβάνεται υπόψη για τη θεμελίωση κάθε δικαιώματος των εργαζομένων που προκύπτει λόγω της σχέσης εργασίας τους.

Επίσης οι εργαζόμενοι γονείς μπορούν να πάρουν άδεια άνευ αποδοχών, άδεια για την παρακολούθηση της σχολικής επίδοσης των παιδιών ή άδεια λόγω ασθένειας τέκνου αν θέλουν να πάρουν άδεια ειδικού σκοπού αλλά δεν έχουν ημέρες ετήσιας άδειας. Ειδικότερα σε περίπτωση που ο εργαζόμενος έχει εξαντλήσει την ετήσια άδεια του μπορεί να δηλωθεί οποιαδήποτε άλλη νόμιμη άδεια δικαιούται ο εργαζόμενος, είτε αυτή χορηγείται με αποδοχές είτε χωρίς αποδοχές, όπως π.χ. άδεια για την παρακολούθηση της σχολικής επίδοσης των παιδιών, άδεια λόγω ασθένειας τέκνου, άδεια άνευ αποδοχών.

Το δικαίωμα ισχύει και για τους δύο εργαζόμενους γονείς, εφόσον εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα.

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected