Προσαρμογή Προτιμήσεων Συναίνεσης

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας βοηθήσουμε να πλοηγηθείτε αποτελεσματικά και να εκτελέσετε ορισμένες ενέργειες. Θα βρείτε λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με όλα τα cookies κάτω από κάθε κατηγορία συναίνεσης παρακάτω.

Τα cookies που κατηγοριοποιούνται ως «Απαραίτητα» αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας, καθώς είναι αναγκαία για την ενεργοποίηση των βασικών λειτουργιών του ιστότοπου.... 

Περιγραφή

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

Δεν υπάρχουν cookies για εμφάνιση.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

Δεν υπάρχουν cookies για εμφάνιση.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

Δεν υπάρχουν cookies για εμφάνιση.

Performance cookies are used to understand and analyse the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

Δεν υπάρχουν cookies για εμφάνιση.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customised advertisements based on the pages you visited previously and to analyse the effectiveness of the ad campaigns.

Δεν υπάρχουν cookies για εμφάνιση.

Διάφορα

Πτηνοτροφική μονάδα στην Πρώτη Σερρών παράγει αβγά με… φασκόμηλο!

Μια πτηνοτροφική μονάδα στην Πρώτη Σερρών δημιούργησε τους τελευταίους μήνες ο 57χρονος, Βασίλης Χατζηβάσιος, με τη διαφορά ότι οι κότες του γεννούν ποιοτικότερα αβγά καθώς στην τροφή τους συμπεριλαμβάνει και …φασκόμηλο.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ.Χατζηβάσιος αποφάσισε λόγω της οικονομικής κρίσης να αλλάξει επάγγελμα και από τα μηχανολογικά έργα στράφηκε στην πτηνοτροφία και στη δημιουργία μίας μονάδας που διαθέτει ένα εξειδικευμένο προϊόν. Ψάχνοντας στο διαδίκτυο για κάτι καινοτόμο, έπεσε πάνω στη διδακτορική διατριβή που εκπόνησε το 2015 ο κτηνίατρος, διδάκτωρ Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, Δημήτρης Γαλαμάτης, η οποία ανέφερε πως οι κότες που τρέφονται με το συγκεκριμένο αρωματικό φυτό κάνουν καλύτερης ποιότητας αβγά.

Έτσι, τους τελευταίους πέντε μήνες και εν μέσω της πανδημίας του Covid-19 ξεκίνησε -σε πειραματικό στάδιο- την παραπάνω μέθοδο εκτροφής ορνίθων και όπως δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ – ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9Fm» οι πρώτες εντυπώσεις που λαμβάνει από φίλους και συγγενείς στους οποίους δίνει να δοκιμάσουν τα αβγά με φασκόμηλο «είναι άκρως θεαματικές. Τα αβγά έχουν καλή ποιότητα και όλο το εγχείρημα μέχρι τώρα έχει επιτυχία».

Αυτή τη στιγμή, ο κ.Χατζηβάσιος, εκτρέφει 200 κοτόπουλα με τη συγκεκριμένη μέθοδο, όπου στην τροφή ενσωματώνει και το φασκόμηλο, το οποίο αυξάνει το ποσοστό ωοτοκίας, το βάρος και την οξειδωτική σταθερότητα της λεκίθου των αβγών, ενώ αντίθετα έχει μειώσει τους πληθυσμούς βακτηρίων στο κέλυφος τους.

ptinotrofeio1.jpg

«Με όλους όσους συζήτησα στην αρχή την ιδέα, ήταν αρνητικοί λόγω των οικονομικών καταστάσεων που επικρατούν στη χώρα και του κορονοϊού. Μου έλεγαν ότι ήταν πολύ επικίνδυνο σαν σκέψη και πρέπει να προσέξω ιδιαίτερα», είπε χαρακτηριστικά ο πτηνοτρόφος, στέλνοντας παράλληλα ένα μήνυμα πως όσοι επιθυμούν, έστω και σε μεγαλύτερη ηλικία, να κάνουν μία στροφή στον επαγγελματικό τους προσανατολισμό.

«Να κάνουν τα όνειρα τους πραγματικότητα, παρά τις δυσκολίες που έχει το επιχειρείν στην Ελλάδα και να συνεργάζονται με επιστήμονες», προτρέπει ο 57χρονος.

Από την πλευρά του, ο κ.Γαλαμάτης, στον οποίο απευθύνθηκε ο κ.Χατζηβάσιος, αρχικά πριν από δύο χρόνια, για να τον συμβουλευτεί, δεν φαντάστηκε πως η διατριβή του θα προχωρούσε στην πράξη και θα οδηγούσε τον 57χρονο στη δημιουργία της πτηνοτροφικής μονάδας και σε μία νέα επαγγελματική αρχή.

«Στα μέσα του 2015 έκανα τη διατριβή και τότε διαπιστώθηκε πως η προσθήκη του φασκόμηλου, ενός αρωματικού φυτού, στη διατροφή των ορνίθων επιδρά στην ποιότητα και υγιεινή παραγώμενων αβγών», τόνισε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο κτηνίατρος.

Προσθέτει, δε, πως «η δύναμη της ιδέας και η γνώση που παράγεται στα ελληνικά πανεπιστήμια και στα ελληνικά ερευνητικά ιδρύματα πρέπει να περνάει στην παραγωγή. Δεν έχουν νόημα οι έρευνες να μένουν στα συρτάρια», κατέληξε ο κ Γαλαμάτης, «αλλά πρέπει να βγαίνουν στην παραγωγή καθώς και μόνο ένας άνθρωπος να αξιοποιήσει τα αποτελέσματα ενός διδακτορικού είναι κέρδος».

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected