Κατηγορίες
Διάφορα

Η δεύτερη θέση της Κύπρου στη διενέργεια τεστ και η 19η Ελλάδα

Στη 2η θέση ανάμεσα σε 29 ευρωπαϊκά κράτη κατατάσσεται η Κύπρος σε σχέση με τη διενέργεια εργαστηριακών ελέγχων ανά 100,000 κατοίκους, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμώξεων (ECDC).

Όπως αναφέρει η Εφημερίδα Μακεδονία, στα πρόσφατα στοιχεία του ECDC, καταγράφεται ο αυξημένος αριθμός τεστ που πραγματοποιούνται στην Κύπρο, σε σύγκριση με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη, αναδεικνύοντας τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται από την έναρξη της πανδημίας για τον επιδημιολογικό έλεγχο στην κοινότητα.

Η Κύπρος, ακολουθώντας τις κατευθυντήριες οδηγίες του ECDC, εξ αρχής στήριξε τη στρατηγική της για τη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού στους αυξημένους εργαστηριακούς ελέγχους τόσο στοχευμένα σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού όσο και στην κοινότητα.

H Ελλάδα σύμφωνα με τα στοιχεία του ECDC είναι στην 19η θέση από 29 ευρωπαϊκά κράτη. Μπορεί λοιπόν η Ελλάδα σύμφωνα με τον χάρτη του ECDC να έχει ορισμένες περιοχές στο πράσινο ή στο πορτοκαλί αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αντιστοιχούν και στα στοιχεία αφού δεν διενεργούνται και πάρα πολλά τεστ σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης.

test-elegxoi-covid-europe.jpg

Αρχικά, διενεργώντας προγράμματα ελέγχου σε εργαζόμενους, τομείς/κλάδους της οικονομίας, κλειστές και άλλες δομές, κτλ, με τη μέθοδο της μοριακής εξέτασης (PCR) και, ακολούθως, αξιοποιώντας και τα ταχεία αντιγονικά τεστ (antigen rapid test), στοχεύει στη συνεχή επιδημιολογική επιτήρηση του πληθυσμού και τον έγκαιρο εντοπισμό και απομόνωση των θετικών περιστατικών, μειώνοντας τη μετάδοση του ιού.

Σύμφωνα με το ECDC, η εφαρμογή της πρακτικής για αυξημένα τεστ στην κοινότητα συνδυαστικά και επικουρικά με τα μέτρα και τα υγειονομικά πρωτόκολλα που ισχύουν στα κράτη, συντείνει στη μείωση των επιδημιολογικών δεικτών και επιτρέπει τη σταθερή αποκλιμάκωση των περιορισμών.

xartis-test-europe-covid.jpg

Σε ότι αφορά παγκοσμίως σύμφωνα με τα στοιχεία που καταγράφει το Worldometers η Κύπρος βρίσκεται στην 22η θέση σε όλο των κόσμο στη διενέργεια τεστ Covid-19 σε αναλογία με τον πληθυσμό της και η Ελλάδα στην 55η θέση από σύνολο 222 χωρών.