Κατηγορίες
Διάφορα

Η εξήγηση τα πολλά κρούσματα στο γηροκομείο παρά τον εμβολιασμό

Κατά την ενημέρωση για τον Covid-19, η Πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, εξήγησε ότι οι ηλικιωμένοι στο γηροκομείο στο Μαρούσι νόσησαν επειδή είχαν λάβει πολύ πρόσφατα την πρώτη δόση του εμβολίου δεν είχαν αναπτύξει ακόμα ανοσία.

Με αφορμή τη λοίμωξη ηλικιωμένων σε γηροκομείο, οι οποίοι είχαν λάβει την πρώτη δόση στις 12 Γενάρη, η κ. Θεοδωρίδου παρείχε εξηγήσεις.

Ειδικότερα, εξήγησε ότι χρειάζονται και οι 2 δόσεις του εμβολίου για να είναι κάποιος πλήρως προστατευμένος από τον ιό.

«Κατά τη διάρκεια της 1ης υπάρχει το παράθυρο λοίμωξής του ατόμου που έχει εμβολιαστεί. Ο κίνδυνος λοίμωξης μειώνεται σταθερά μετά την 12η μέρα από την πρώτη δόση. Η 1η δόση εξασφαλίζει αντισώματα στο 52% των περιπτώσεων. Αυτά δημιουργούνται από την ημέρα του εμβολιασμού για να φτάσουμε στην 15η μέρα σε ένα επίπεδο προστατευτικό που φτάνει το 52%. Απαραίτητο είναι να ακολουθηθεί μετά από 21 μέρες η 2η δόση του εμβολιασμού χωρίς αναιτιολόγητες καθυστερήσεις για να μπορέσει να αποκτήσει ανοσία ο κάθε εμβολιαζόμενος. Με τη χορήγηση της 2ης δόσης η αποτελεσματικότητα του εμβολίου υπερβαίνει το 95%» εξήγησε η κ. Θεοδωρίδου.

Όσον αφορά τους ηλικιωμένου συμπλήρωσε ότι παρόλο που σε αυτήν την πληθυσμιακή ομάδα υπάρχει μία σχετική γήρανση του ανοσοποιητικού, με το συγκεκριμένο εμβόλιο η ανταπόκριση είναι ιδιαίτερα ικανοποιητική και καλύτερη από νεότερα άτομα. «Γι αυτό είναι καθοριστική η χορήγηση της 2η δόσης».

Η κ. Θεοδωρίδου τόνισε ότι η Ελλάδα τηρεί απόλυτα την πολιτική που ακολούθησε στις κλινικές δοκιμές της η Pfizer, χορηγώντας τις 2 δόσεις με διαφορά 21 ημερών.

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected