Κατηγορίες
Διάφορα

Βαρύτατο τίμημα καταβάλει το επιχειρείν στην Πιερία : Πτώση τζίρου πάνω από 60%

Tις τραγικές συνέπειες της κρίσης στο μικρομεσαίο επιχειρείν αποτυπώνει έρευνα του επιμελητηρίου Πιερίας για τον τζίρο των επιχειρήσεων του νομού το δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της σφυγομέτρησης για τις εμπορικές επιχειρήσεις που παρουσίασε ο Δημήτρης Αλμαλιώτης, πρόεδρος του εμπορικού τμήματος του επιμελητηρίου, το 84% των επιχειρήσεων εμφάνισε πτώση εσόδων η οποία μεσοσταθμικά έφθασε το 62%. Ο τζίρος σε ένδυση, υπόδηση, κοσμήματα και καλλυντικά κατακρημνίστηκε κατά 70%, οι επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών δεν εμφάνισαν μείωση εσόδων.

Όπως αναφέρει η Εφημερίδα Μακεδονία, τα στοιχεία της έρευνας για τις επιχειρήσεις υπηρεσιών ανέλυσε η Ευγενία Φλογέρα, πρόεδρος του τμήματος υπηρεσιών. Σχεδόν εννέα στις δέκα επιχειρήσεις δήλωσε μείωση του κύκλου εργασιών, με το μέσο ποσοστό της πτώσης να προσεγγίζει το 66%. Γυμναστήρια, εστίαση, πρακτορεία ΠΡΟΠΟ, πρακτορεία ταξιδιών κατέβαλαν πλήρωσαν το μάρμαρο της κορονοκρίσης. Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε επισκευές οχημάτων, τεχνίτες και λογιστικά γραφεία δήλωσαν σταθερό ή αυξανόμενο τζίρο.

Ο μεταποιητικός τομέας (βιοτεχνίες, βιομηχανίες) ανταπεξήλθαν καλύτερα στην πρωτοφανούς σφοδρότητας κρίση, με τον κύκλο εργασιών να πέφτει μεσοσταθμικά κατά 56%. Η πανδημική κρίση «εξαέρωσε» τον τζίρο των επιχειρήσεων μυδοκαλλιέργειας με τα έσοδα να μηδενίζονται.

Η έρευνα διεξήχθη από τις 5 μέχρι τις 22 Ιανουαρίου σε 1.135 επιχειρήσεις – μέλη του επιμελητηρίου (εξαιρέθηκαν οι τουριστικές επιχειρήσεις).

«Οφείλουμε να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις και τους πολίτες που πλήττονται, αυτό προσπαθούμε να κάνουμε στον δήμο μειώνοντας τα δημοτικά έσοδα κατά 20%, τα έσοδά μας μόνο από το κλείσιμο των καταστημάτων είναι 30% κάτω», σημείωσε ο δήμαρχος Κατερίνης, Κώστας Κουκοδήμος.

«Ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις, η ύφεση της δεκαετίας των μνημονίων ήταν νηπιαγωγείο σε σχέση με αυτό που περνάμε τώρα», επεσήμανε ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Πιερίας, Ηλίας Χατζηχριστοδούλου. Η μείωση του τζίρου, μεσοσταθμικά, έφτασε το 62%

«Το επιχειρείν περνάει δύσκολα, προσπαθούμε να είμαστε δίπλα σας, είναι σημαντικό να στηρίξουμε την τοπική αγορά», ανέφερε, μεταξύ άλλων, στον χαιρετισμό που απηύθυνε, η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, Σοφία Μαυρίδου.

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected