Κατηγορίες
Διάφορα

Λάρισα : Σημαντική αύξηση σε αντικαταθλιπτικά και ηρεμιστικά φάρμακα κατά τη διάρκεια της καραντίνας

Σημαντική αύξηση της κατανάλωσης αντικαταθλιπτικών και ηρεμιστικών φαρμάκων παρατηρήθηκε στη Λάρισα τον τελευταίο χρόνο της πανδημίας, η οποία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προέδρου του Συλλόγου Φαρμακοποιών Λάρισας, αλλά και λοιπών Λαρισαίων φαρμακοποιών του κέντρου και της περιφέρειας αναμένεται να αυξηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς η πανδημία επιμένει, τα περιοριστικά μέτρα επιμένουν και η οικονομική δυσχέρεια εντείνεται.

Το ενδιαφέρον στοιχείο που προέκυψε από το ρεπορτάζ του onlarissa.gr είναι ότι στην περιοχή της Λάρισας παρουσιάζεται διαφορετική εικόνα στα φαρμακεία του κέντρου από τα περιφερειακά, γεγονός που από τους φαρμακοποιούς εξηγείται από την ανάγκη κάποιων πολιτών να διατηρήσουν την ανωνυμία τους που τους προσφέρει το κέντρο.

Το ζήτημα της ψυχικής υγείας εν μέσω της πανδημίας Covid-19 φαίνεται να ανακύπτει όλο και πιο συχνά στον δημόσιο διάλογο και στον Τύπο. Ο φόβος της πανδημίας και του θανάτου, η εργασιακή και οικονομική ανασφάλεια και δυσπραγία, καθώς και η κοινωνική απομόνωση, δημιουργούν ή εντείνουν προβλήματα που σχετίζονται με την ψυχική υγεία. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι φαίνεται να βιώνουν όλο και συχνότερα αισθήματα άγχους, ματαίωσης και ανασφάλειας, τόσο σε εργασιακό, όσο και σε ατομικό/προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο, ώστε να γίνεται λόγος ακόμα και για την ύπαρξη ενδεχομένου η ανθρωπότητα να έρθει αντιμέτωπη, μελλοντικά, με μια «πανδημία ψυχικής ασθένειας».

Σημαντική αύξηση των επιπέδων τους στρες, της μοναξιάς και του θυμού σημειώθηκε στο 2/3 των ανθρώπων από την Ελλάδα οι οποίοι συμμετείχαν στην Παγκόσμια Μελέτη Υγείας και Λειτουργικότητας σε Περιόδους Μεταδοτικών Λοιμώξεων (Μελέτη COH-FIT) για τις ψυχικές επιπτώσεις της πανδημίας, και μάλιστα η αύξηση αυτή ήταν διπλάσια ή τριπλάσια σε σύγκριση με άλλες χώρες.

Η επιδείνωση της ψυχικής υγείας των Ελλήνων, όπως αυτή παρουσιάστηκε παραπάνω, οδήγησε σε αύξηση της κατανάλωσης αντικαθλιπτικών και αγχολυτικών φαρμάκων, η οποία, σύμφωνα με τα σταστικά στοιχεία που εξασφάλισε το onlarissa.gr από την IQVIA, την εταιρία που αποτελεί παγκόσμιο πάροχο πληροφοριών στη χρήση δεδομένων υγείας και επιστημονικής γνώσης, αγγίζει τα επίπεδα του 6,2% κατά το 2020 σε πανελλήνιο επίπεδο.

περισσότερα στο onlarissa.gr

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected