Τέλη Φεβρουαρίου θα ανοίξει τελικά η πλατφόρμα, στην οποία οι δικαιούχοι μπορούν να προχωρήσουν στην απόκτηση voucher των 200 ευρώ για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού (tablet, laptop, desktop) από μαθητές και φοιτητές.
Η χρήση της σχετικής πλατφόρμας θα είναι απλή καθώς δεν θα απαιτεί από τον χρήστη ούτε καν την αποστολή αίτησης, αφού θα είναι στοχευμένη και θα αφορά μόνο τους δικαιούχους.
Όπως αναφέρει το ΕΘΝΟΣ, ο κάθε ενδιαφερόμενος θα εισέρχεται στην ειδική πλατφόρμα χρησιμοποιώντας τους κωδικούς Taxisnet και αμέσως θα ελέγχει εάν δικαιούται ή όχι το κουπόνι. Η αρχιτεκτονική της πλατφόρμας δε θα απαιτεί καν την ανάρτηση των δικαιολογητικών από τους δικαιούχους, καθώς τα στοιχεία τους θα υπάρχουν ήδη σ’ αυτήν αφού η λειτουργία της θα είναι απολύτως αυτοματοποιημένη και στοχευμένη. Οι δικαιούχοι με την απλή εισαγωγή των στοιχείων τους, θα λαμβάνουν έναν ηλεκτρονικό κωδικό, ο οποίος θα ισοδυναμεί με επιταγή 200 ευρώ.
Εφόσον ο ενδιαφερόμενος ανήκει στους δικαιούχους θα έχει δύο επιλογές, είτε να το αποστείλει απευθείας ηλεκτρονικά σε κάποιο e-shop, από το οποίο επιθυμεί να αγοράσει τον εξοπλισμό ή να το εκτυπώσει και να πραγματοποιήσει την αγορά του από κάποιο φυσικό κατάστημα. Σε περίπτωση που κάποιος επιθυμεί να αγοράσει συσκευή μεγαλύτερης αξίας απ’ αυτήν του voucher, θα συμπληρώνει ο ίδιος το υπόλοιπο ποσό.
Υπενθυμίζεται ότι δικαιούχοι του voucher των 200 ευρώ θα είναι όλες οι οικογένειες με ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα έως 6.000 ευρώ, δηλαδή όλες οι οικογένειες που είναι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού του ΟΠΕΚΑ στην πρώτη εισοδηματική κατηγορία. Το ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα ορίζεται με βάση το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, τον αριθμό των παιδιών ανά οικογένεια και το αν μια οικογένεια είναι μονογονεϊκή ή όχι.
Στους δικαιούχους θα συμπεριλαμβάνονται και όσοι δικαιούνται να λάβουν το επίδομα οικογενειακού επιδόματος του ΟΠΕΚΑ, αλλά αντ΄αυτού έχουν επιλέξει να λαμβάνουν το αντίστοιχο επίδομα της Πρόνοιας. Αυτοί αποτελούν ένα ποσοστό περίπου 10% και η προσπάθεια που γίνεται αυτήν την περίοδο από την «Κοινωνία της Πληροφορίας» που έχει αναλάβει το έργο, είναι να ετοιμαστούν πλήρως οι διαλειτουργικότητες του συστήματος ώστε να εμφανίζονται και οι συγκεκριμένοι αυτόματα στην κατηγορία των δικαιούχων και να μην απορρίπτονται.
Βάσει των στοιχείων που έχει δώσει το υπουργείο Παιδείας, το εκτιμώμενο πλήθος των δικαιούχων του προγράμματος με προυπολογισμό 112 εκατομμυρίων ευρώ, ανέρχεται σε περίπου 325.000 οικογένειες με 560.000 παιδιά και νέους ηλικίας από 4 έως 24 ετών. Η συμπλήρωση των στοιχείων θα είναι μια εύκολη διαδικασία για όλους τους χρήστες αλλά ταυτόχρονα θα υπάρχει και βοήθεια (help desk), για όσους χρειάζονται παραπάνω οδηγίες και ειδικές πληροφορίες ώστε να μπουν στην πλατφόρμα.
Το πρόγραμμα υλοποιείται από τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.