Η αλήθεια είναι ότι οι πιέσεις για το άνοιγμα του αθλητισμού ήταν αφόρητες και εκ των πραγμάτων απόλυτα δίκαιες.
Άλλωστε, το να προπονείσαι σε ανοιχτά γήπεδα (ή ακόμη και σε κλειστά με τη δέουσα ατομική υγιεινή) δεν είναι δα και το πιο καθοριστικό όσον αφορά τη διάδοση του ιού.
Όπως ανέφερε λοιπόν η ανακοίνωση της ΓΓΑ, από σήμερα (22/2) επιτρέπονται νέες δραστηριότητες, μεταξύ αυτών οι προπονήσεις σε Α Εθνική γυναικών στο ποδόσφαιρο, η Α2 μπάσκετ ανδρών αλλά και η Γ Εθνική στο ποδόσφαιρο, κατηγορία η οποία αριθμεί 137 ομάδες από όλη την Ελλάδα.
Όσον αφορά το ποδόσφαιρο (για το μπάσκετ γράψαμε ΕΔΩ), οι πληροφορίες αναφέρουν πως σήμερα Δευτέρα, θα συνεδριάσει η Εκτελεστική Επιτροπή προκειμένου να εξετάσει τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να ολοκληρωθούν τα εν λόγω πρωταθλήματα της.
Εδώ μπαίνουν πολλά ερωτήματα που καλείται να λύσει η διοργανώτρια, όπως τα χρονικά περιθώρια (πάνω από 25 οι αγωνιστικές που απομένουν στη Γ Εθνική και σε λίγο μπαίνουμε στον Μάρτιο), τα έξοδα που πάντα θα υπάρχουν (χωρίς έσοδα η φετινή σεζόν) αλλά και ο τρόπος που θα τηρείται το υγειονομικό πρωτόκολλο.
Για το τελευταίο, η ανακοίνωση της ΓΓΑ αναφέρει πως είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ τα εβδομαδιαία test Covid-19, μια διαδικασία ιδιαίτερα αναγκαία έχοντας ως παράδειγμα τις επαγγελματικές κατηγορίες, με τα ερωτήματα που τίθενται άμεσα να είναι δύο :
- Ποιος θα καλύψει το μεγάλο αυτό budget για τα tests;
- Ποιος θα τηρεί σε εβδομαδιαία βάση τη διαδικασία που προβλέπει το πρωτόκολλο;
Για το πρώτο ερώτημα, έχει αναφερθεί πως τα έξοδα θα καλυφθούν από τις Περιφέρειες και τους Δήμους. Πολύ καλή ιδέα αλλά μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει ούτε μία ανακοίνωση από τους δυο φορείς για το αν ισχύει κάτι τέτοιο και αν βεβαίως είναι το ίδιο για τις 150 περίπου ομάδες από Α Εθνική Γυναικών και Γ Εθνική Ανδρών.
Επίσης, υπάρχουν Περιφέρειες στις οποίες εδρεύουν πάνω από 30 ερασιτεχνικές ομάδες και αν κάνουμε την αριθμητική πράξη για τα εβδομαδιαία τεστ, το ποσό είναι ιδιαίτερα σημαντικό.
Στην περίπτωση αυτή επίσης, υπάρχουν παράγοντες ομάδων που ήδη έχουν εκφράσει την αντίθεση τους, όχι τόσο για την κάλυψη των tests όσο για τη διαδικασία που πρέπει να τηρούν και τους προσθέτει, εκτός της δεδομένης ευθύνης, επιπλέον άγχος που ήδη έχουν με τις επιχειρήσεις που διατηρούν.
Παράλληλα, συζητείται έντονα η μείωση των εξόδων διαιτησίας και μετακινήσεων (ειδικά για τις ομάδες των νήσων), κάτι που ναι μεν θα ελαφρύνει το κόστος, ωστόσο ευνοεί (κατά τους ειδικούς) την πιθανότητα να διασπαρεί ο ιός.
Επομένως και με δεδομένο πως όλοι έχουν καλή θέληση, πολύ σημαντικό ρόλο θα παίξουν οι εγγυήσεις που θα δοθούν ώστε να βρεθεί λύση στις απαιτήσεις τους.
Εξυπακούεται πως όλη αυτή η συζήτηση γίνεται στην περίπτωση που δεν υπάρξει άλλη διακοπή λόγω αύξησης κρουσμάτων ή τοπικά lockdowns, τα οποία -να σημειωθεί- πως ήδη υπάρχουν σε μεγάλες Περιφέρειες της χώρας.
Σήμερα τα σπουδαία λοιπόν, με κάθε επιφύλαξη για το αύριο!