Διάφορα

Ρεπορτάζ της Εφημερίδας “ΧΡΟΝΟΣ” για τη δομή μεταναστών στον Έβρο : Επεκτείνουν το ΠΡΟΚΕΚΑ αντί του ΚΥΤ (vid)

«-Θα ήθελα να μας πείτε, τι γίνεται με την επέκταση του ΚΥΤ στον Έβρο, τις αντιδράσεις που υπάρχουν εκεί και το σχέδιο για το συγκεκριμένο θέμα σε αυτή την ευαίσθητη περιοχή».

«-Η απόφαση της Κυβέρνησης είναι να μην αυξηθεί η χωρητικότητα του ΚΥΤ στον Έβρο, κατόπιν εκτενούς διαβούλευσης με την τοπική κοινωνία και φυσικά με τα συναρμόδια Υπουργεία».

Με την άνω στιχομυθία, στο περιθώριο της τακτικής ενημέρωσης πολιτικών συντακτών, η μεταβατική κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη έδωσε την πολυπόθητη απάντηση –ή έστω την μισή όπως αποδείχθηκε αργότερα- για το τι θα συμβεί με τη δομή μεταναστών στον Βόρειο Έβρο.

Τι προηγήθηκε
Είχε προηγηθεί, μέσα στο Σαββατοκύριακο, νέος κύκλος αντιδράσεων από την εβρίτικη κοινωνία, κατά της εξαγγελλόμενης επέκτασης του ΚΥΤ Έβρου. Η επιτροπή αγώνα του Δήμου Ορεστιάδας εξήγγειλε ομόφωνα νέα διαμαρτυρία για την προσεχή Παρασκευή 05/02 (η οποία μέχρι και το βράδυ της Δευτέρας δεν έχει ακυρωθεί), οι 29 πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων Δήμου Ορεστιάδας δήλωναν πρόθεση παραίτησης εάν οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί συνεχίζονταν, ενώ αποκαλυπτόταν πως το Υπουργείο Μετανάστευσης κι Ασύλου ήδη προχωρά όλες τις προαπαιτούμενες διαδικασίες για την επέκταση των υποδομών των ΚΥΤ/ΠΡΟΚΕΚΑ στο Φυλάκιο Βορείου Έβρου.

Προς επίρρωση του παραπάνω, δημοσιεύτηκε στην Διαύγεια η εξής απόφαση: «Ανάληψη και Δέσμευση πίστωσης 27.917,00€ από τον Ε.Φ. 1055 203, ΑΛΕ 2440989001 για τη μίσθωση γεωτεμαχίων συνολικής έκτασης 33,50 στρεμμάτων για τις ανάγκες επέκτασης του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης Φυλακίου του Δήμου Ορεστιάδας της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Μακεδονίας -Θράκης για την χρονική περίοδο από την εκτιμώμενη ημερομηνία υπογραφής των συμβάσεων μίσθωσης (01.03.2021) μέχρι 31.12.2021».

Πύρρειος νίκη;
Μόλις 30 δευτερόλεπτα χρειάστηκαν, τις πρώτες μεσημβρινές ώρες της Δευτέρας 01/03, ώστε όλα τα παραπάνω να «ανατραπούν». Κατά δήλωση της κας Πελώνη η κυβέρνηση αποφάσισε –κατόπιν διαβούλευσης με την τοπική κοινωνία και τα συναρμόδια Υπουργεία- να μην αυξηθεί η χωρητικότητα του ΚΥΤ στον Έβρο.

Οι πανηγυρισμοί δεν άργησαν να ξεσπάσουν. Σύμπασα η εβρίτικη κοινωνία ομονόησε στο ότι η λαϊκή ετυμηγορία εισακούστηκε. Καλός ο αγιασμός, πάρε και καμία γάτα, σκέφτηκαν οι εμπειρότεροι, που κράτησαν τα πόδια τους καλά προσγειωμένα στη γη, αναμένοντας διευκρινίσεις. Αυτές δόθηκαν μία ώρα αργότερα από πηγές του Μαξίμου και προσγείωσαν –εν μέρει- τους πανηγυρισμούς, με την κατάσταση μέχρι το βράδυ της Δευτέρας 01/03 να θεωρείται πύρρειος, ίσως και προσωρινή, νίκη για τον παλλαϊκό αγώνα.

Αυξάνονται οι κρατούμενοι του ΠΡΟΚΕΚΑ
Προς αντίληψη του ρεπορτάζ υπενθύμισης χρήζουν τα εξής βασικά: Στον Βόρειο Έβρο (Φυλάκιο) λειτουργούν δύο δομές αλλοδαπών. Το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) συνολικής χωρητικότητας έως 330 ατόμων και το Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών (ΠΡΟΚΕΚΑ) χωρητικότητας έως 370 ατόμων.

Εξαγγελθείσα απόφαση ήταν η αύξηση της χωρητικότητας του ΚΥΤ. Αυτό, τελικά, που αποφασίστηκε –μέχρι στιγμής τουλάχιστον- είναι η επέκταση του ΠΡΟΚΕΚΑ, που στεγάζεται στο ίδιο κτιριακό συγκρότημα. Η απόφαση, πάντως, δεν έγινε γνωστή από την απάντηση της κας Πελώνη, αλλά από ενημέρωση που κυκλοφόρησαν «πηγές» του Μεγάρου Μαξίμου, η οποία ακολουθεί ως εστάλη:

«Το ΚΥΤ Φυλακίου έχει σήμερα χωρητικότητα 330 ατόμων, ενώ το όμορο ΠΡΟΚΕΚΑ 370 ατόμων. Η συνολική εγκατάσταση εκτείνεται σε περίπου 25 στρέμματα, ενώ συμπεριλαμβάνει χώρους διοίκησης, χώρους για το γραφείο ασύλου και χώρους για την καταγραφή και την ταυτοποίηση.

Στην παρούσα μορφή του λειτουργεί από το 2013, αλλά δομές στην περιοχή προϋπήρχαν από δεκαετίας. Στόχος του ΚΥΤ/ΠΡΟΚΕΚΑ Φυλακίου είναι η καταγραφή όσων μπαίνουν από τον Έβρο. Ως σημείο πρώτης υποδοχής αυτονόητα είναι στα σύνορα. Μετά την ολοκλήρωση της καταγραφής, οι διαμένοντες μετακινούνται στις υφιστάμενες δομές φιλοξενίας ή στα διαμερίσματα ΕΣΤΙΑ στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Ειδικό τμήμα λειτουργεί για τα ασυνόδευτα ανήλικα, τα οποία παραμένουν μέχρι την ασφαλή μεταφορά τους σε δομές ανηλίκων. Σήμερα όλες οι διαδικασίες εκτελούνται χωρίς χρονικές καθυστερήσεις. Η Κυβέρνηση ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο την πρόθεση της να αναβαθμίσει το ΚΥΤ και ακολούθησε μια περίοδος διαβούλευσης με την τοπική κοινωνία.

Σε συνεργασία, τα Υπουργεία Προστασίας του Πολίτη, Εθνικής Άμυνας και Μετανάστευσης & Ασύλου ανακοινώνουμε ότι: Δεν αλλάζει η εθνική στρατηγική για τον Έβρο & την Θράκη. Πρωταρχικός στόχος είναι η μείωση των ροών, και για αυτό (α) επεκτείνεται και αναβαθμίζεται ο Φράκτης (β) προσλαμβάνονται εκατοντάδες συνοριοφύλακες και (γ) αναβαθμίζεται (αποτρεπτικά για τους λαθροδιακινητές) το ΚΥΤ Φυλακίου.

Διαβεβαιώνουμε ότι δεν θα υπάρξει καμία μόνιμη παραμονή στο ΚΥΤ Φυλακίου, όπως ήδη ισχύει από το 2013. Στο ΚΥΤ θα γίνεται μόνο καταγραφή & ταυτοποίηση όσων εισέρχονται από τα χερσαία σύνορα, με όριο διαμονής τις 24 ημέρες, στις οποίες προβλέπεται στέρηση εξόδου. Ο χαρακτήρας της δομής θα παραμείνει κλειστή (όπως προβλέπει η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία καθώς το διάστημα που θέτει ο νόμος επαρκεί για την καταγραφή και ταυτοποίηση και την υγειονομική καραντίνα νέων αφίξεων). Δεν γίνεται καμία αύξηση χωρητικότητας στο ΚΥΤ.

Δημιουργία χώρου διαμονής 20 θέσεων, για λόγους καραντίνας. Αύξηση χωρητικότητας στο ΠΡΟΚΕΚΑ κατά 240 θέσεις, πλήρως κλειστού τύπου, για την κράτηση παράτυπων μεταναστών, ώστε να μην κρατούνται στα τμήματα συνοριακής φύλαξης του νομού. Αναβάθμιση εγκαταστάσεων και δημιουργία χώρων που θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά ως κτίρια διοίκησης και ως κοινόχρηστοι χώροι. Δημιουργία μονάδας επεξεργασίας λυμάτων (βιολογικός καθορισμός). Δημιουργία μονάδος πρωτοβάθμιας περίθαλψης, με σκοπό την αποσυμφόρηση των τοπικών μονάδων υγείας. Ουσιαστική αναβάθμιση των συστημάτων ασφαλείας. Ενίσχυση περίφραξης με τοίχο 3 μέτρων. Εκπόνηση νέας Μελέτης για τον απαιτούμενο χώρο των υπό αναβάθμιση υποδομών».

Βασικά συμπεράσματα

Από τα παραπάνω μπορούν να εξαχθούν τα εξής βασικά συμπεράσματα:

  • Αυξάνεται κατά 240 άτομα η χωρητικότητα του ΠΡΟΚΕΚΑ.
  • ΚΥΤ και ΠΡΟΚΕΚΑ παραμένουν δομές κλειστού τύπου.
  • Η δυναμική του ΚΥΤ δεν αυξάνεται.
  • Αυξάνονται κι αναβαθμίζονται οι υποδομές.
  • Παραμένει σε ισχύ η διαχρονική εθνική στρατηγική για μη μόνιμη διαμονή μεταναστών στη Θράκη.
  • Το τι θα ακολουθήσει στην πράξη, θα ξεκαθαριστεί στην πορεία.

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected