Κατηγορίες
Διάφορα

Η αγωνία για τους ιδιοκτήτες γυμναστηρίων δεν αφορά το τώρα αλλά το μετά…

Ο κλάδος της άσκησης, που επιτυγχάνεται στους χώρους των γυμναστηρίων, έχει πληγεί από την πανδημία ίσως περισσότερο από κάθε άλλον. Μάλιστα, η οικονομική ζημιά είναι τέτοια, ώστε εκφράζονται φόβοι για οριστική αναστολή λειτουργίας επιχειρήσεων, ακόμη και όταν η επιτροπή των λοιμωξιολόγων δώσει την έγκρισή της για εκ νέου λειτουργία των γυμναστηρίων.

«Είναι ορατός ο κίνδυνος για πάρα πολλούς να μην μπορούν να λειτουργήσουν, όταν δοθεί άδεια να ανοίξουν ξανά τα γυμναστήρια», λέει στο makthes.gr η Ελπίδα Τσίντσιφα, υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων του Συλλόγου Ιδιοκτητών Γυμναστηρίων Θεσσαλονίκης, που αριθμεί περί τα 250 μέλη.

Και προσθέτει: «Έχουν ξεχυθεί γυμναστές και κάνουν παράνομα personal, εντός και εκτός σπιτιών, εξασφαλίζοντας ‘μαύρα’ χρήματα. Έχει γεμίσει το διαδίκτυο με επιτήδειους, που χωρίς καμία πανεπιστημιακή εκπαίδευση παρέχουν σε πλατφόρμες ή και προσωπικά προφίλ άσκηση και δυστυχώς πείθουν το κόσμο να τους εμπιστευτεί. Δεν υπάρχει κανένα νομικό πλαίσιο που να περιορίζει την παροχή άσκησης μόνο από τους αρμόδιους φορείς, που είναι τα αδειοδοτημένα γυμναστήρια και οι καθηγητές Φυσικής Αγωγής. Πολύ πρόσφατα καταφέραμε, σύμφωνα με νέο ΦΕΚ, να επιτραπεί στα γυμναστήρια να παρέχουν διαδικτυακή άσκηση, κάτι που δεν συνέβαινε έως τώρα. Ήδη όμως έχει γίνει πολύ κακό με την ανεξέλεγκτη υπερπροσφορά άσκησης από παράνομους και ερασιτέχνες».

Μέσω του προγράμματος «Διέξοδος» της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που αφορούσε την ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αποκόμισε οφέλη ένα μέρος μόνο των γυμναστηρίων της Θεσσαλονίκης και παρότι τώρα υπάρχει η παροχή του δωρεάν ενοικίου, κάτι τέτοιο δεν ίσχυσε κατά το προηγούμενο lockdown, όταν οι ιδιοκτήτες γυμναστηρίων έπρεπε να καταβάλλουν το 60% του ποσού.

«Ήμασταν κλειστοί και έπρεπε να καταβάλλουμε χρήματα. Πού να τα βρίσκαμε; Οι ρυθμίσεις δεν σταματάνε. Πρέπει να συνεχίσεις να πληρώνεις ΕΝΦΙΑ, τέλη, λογαριασμούς, χωρίς το παραμικρό έσοδο», λέει η κ. Τσίντσιφα.

«Πάνω απ’ όλα χάνουν η γυμναστική, ο κόσμος, η υγεία. Δεν έχει μπει κανείς στη διαδικασία να σκεφτεί έναν τρόπο, ώστε να λειτουργήσει νόμιμα ο κλάδος, έστω και με περιορισμούς, χωρίς να χαθούν όλα τα προνόμια», καταλήγει.

Το «αγκάθι» του 24%

Ο κλάδος της γυμναστικής υπάγεται στο υφυπουργείο Αθλητισμού και όχι στο υπουργείο Υγείας, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες γυμναστηρίων φορολογούνται με συντελεστή 24% σαν να παρέχουν είδος πολυτελείας. Επιπλέον, την ώρα που τα γυμναστήρια παραμένουν κλειστά, η άσκηση συνεχίζεται κανονικά από φυσικοθεραπευτές και μάλιστα οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των ιδιοκτητών γυμναστηρίων καταγγέλλουν:

«Οι φυσικοθεραπευτές είναι ανοικτοί και κάνουν αθέμιτο ανταγωνισμό παρέχοντας παράνομα υπηρεσίες άσκησης, για παράδειγμα με pilates, TRX, βάρη και λάστιχα παρουσιάζοντάς το σαν αποκατάσταση. Μπαίνουν αυθαίρετα στο αντικείμενο της άσκησης, επειδή εμείς είμαστε τελείως ακινητοποιημένοι», σχολιάζει η κ. Τσίντσιφα.

Την ίδια ώρα, από τα συλλογικά όργανα των ιδιοκτητών γυμναστηρίων και των καθηγητών Φυσικής Αγωγής απουσιάζει η κοινή στάση απέναντι στις συνέπειες της πανδημίας, αφού κάποιες αλυσίδες γυμναστηρίων εξασφάλισαν μεγαλύτερα ποσά μέσω επιστρεπτέας προκαταβολής και προγραμμάτων. Έτσι, έχουν την άνεση να κρατηθούν εν ζωή χωρίς outdoor και personal, σε αντίθεση με τις μικρότερες επιχειρήσεις, που κινδυνεύουν με λουκέτο.

Αναφορικά με την πιθανή ημερομηνία επαναλειτουργίας των γυμναστηρίων, προς το παρόν ισχύει ό,τι είχε αναφέρει ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, στην τελευταία τηλεδιάσκεψη με τους επιχειρηματίες του κλάδου. Τα γυμναστήρια θα ανοίξουν ξανά μετά τις 10 Μαΐου, αφού θα προηγηθεί η εστίαση.

*makthes.gr

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected