Διάφορα - Οικονομία

«Kόφτες» στα νέα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και επαγγελματιών

Η παρατεταμένη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων, σε συνδυασμό με την πίεση στα δημοσιονομικά στοιχεία, οδηγούν την κυβέρνηση να αναζητήσει ένα νέο μοντέλο μέτρων στήριξης για την οικονομία.

Με δεδομένο ότι τα ταμειακά περιθώρια δεν είναι ανεξάντλητα, ενώ τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων κλείνουν ένα χρόνο, το οικονομικό επιτελείο αναζητά λύσεις προκειμένου να μην υπάρξει εκτροχιασμός στα μεγέθη του προϋπολογισμού.

Άλλωστε η εκτέλεση του προϋπολογισμού απέχει από το αρχικό βασικό σενάριο καθώς εκτινάσσονται οι δαπάνες, ελαττώνονται τα φορολογικά έσοδα, ενώ το ΑΕΠ υποχωρεί σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα.

Τα δεδομένα πλέον για το οικονομικό επιτελείου έχουν αλλάξει, καθώς η παράταση του lockdown στην Αττική και ταυτόχρονα η επέκταση του και σε άλλες περιοχές της χώρας, οι οποίες πέρασαν στο «κόκκινο» έχει αυξήσει κατά 50% το εβδομαδιαίο κόστος των απωλειών, εκτοξεύοντας το από τα 500 εκατ ευρώ στα 750 εκατ. ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας μήνας καραντίνας στο λιανεμπόριο αφαιρεί εισπράξεις 1,4 δισ. ευρώ από τα κρατικά ταμεία.

Επόμενες κινήσεις
Το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζεται να περιορίσει σταδιακά το πλαίσιο προστασίας επιχειρήσεων, επαγγελματιών και εργαζομένων. Στη λίστα των μέτρων προστασία τα οποία θα επανεξεταστούν περιλαμβάνεται η επιδότηση πάγιων δαπανών, το πρόγραμμα «Γέφυρα 2» και η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7, για τα οποία θεσπίζονται νέα αυστηρότερα κριτήρια και προϋποθέσεις για να περιοριστεί το κόστος.

Πρώτο δείγμα αυτής της στρατηγικής ήταν η Επιστρεπτέα 6, από την οποία έμειναν εκτός 6 στις 10 επιχειρήσεις. Αυστηρότερα ήταν τα κριτήρια και για τις αναστολές Μαρτίου, όπου ως μέτρο σύγκρισης τέθηκε ο τζίρος του 2020, με αποτέλεσμα να αποκλεισθεί ένας μεγάλος αριθμός εταιρειών.

Μέσα στο νέο πλαίσιο που δημιουργεί η πανδημία και τα αυξημένα μέτρα προστασίας, η κυβέρνηση εξετάζει αλλαγές, οι οποίες θα εφαρμοστούν από τον Απρίλιο.

διαβάστε περισσότερα στα dikaiologitika.gr

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected