Διάφορα

Κι όμως, στις 28 Μαρτίου θα καταφθάσουν στη Ρόδο 17 πτήσεις τσάρτερ!

Μπορεί το τοπίο γύρω από την νέα τουριστική περίοδο να παραμένει ακόμη ρευστό, καθώς κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια την εξέλιξη της πανδημίας, η Ρόδος όμως αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό για το 2021.

Όπως αναφέρει η Δημοκρατική Ρόδου, η επίσημη έναρξη της σεζόν αναμένεται στις 28 Μαρτίου με συνολικά 17 πτήσεις (!) τσάρτερ. Στις 6.15 το πρωί θα προσγειωθεί στον αερολιμένα Ρόδου αεροσκάφος της WizzAir προερχόμενο από το αεροδρόμιο Luton του Λονδίνου ενώ μισή ώρα αργότερα, θα προσγειωθεί στο «Διαγόρας» πτήση τσάρτερ της Eurowings από το Στρασβούργο! Πτήσεις από την Αγγλία, τη Γερμανία, το Ισραήλ (προηγούνται ακόμη δύο στις 23 και 25 Μαρτίου) και άλλους ευρωπαϊκούς προορισμούς θα δεχθεί η Ρόδος κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Μπορεί όλες αυτές οι πτήσεις να περιλαμβάνονται, δεν είναι όμως απολύτως βέβαιο ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές. Σύμφωνα με επιχειρηματίες του τουρισμού, όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία της πανδημίας, τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα επικρατούν στην Ελλάδα εκείνη την περίοδο και βέβαια στις τουριστικές αγορές.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ακόμη δεν έχουν κλείσει οι θέσεις των αεροσκαφών στο «Διαγόρας» (slots), κάτι που αναμένεται να έχει γίνει μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου. Η «πρώτη επίσημη» της σεζόν 2021 μοιάζει πάντως με την έναρξη της περσινής τουριστικής περιόδου. Την 1η Ιουλίου του 2020 η Ρόδος είχε δεχθεί 16 πτήσεις τσάρτερ, σε μία σεζόν που «άνοιξε» με καθυστέρηση λόγω του Covid, σημείωσε όμως σημαντική επιτυχία καθώς ο προορισμός φιλοξένησε σχεδόν 600.000 ξένους επισκέπτες συνολικά.

Μιλώντας στη «δ», ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Δωδεκανήσου, Χρήστος Μιχαλάκης δήλωσε σχετικά με τις προοπτικές της νέας τουριστικής περιόδου: «Υπάρχουν κάποιες προγραμματισμένες πτήσεις. Δεν μπορούμε όμως να γνωρίζουμε από τώρα τι θα ισχύσει τελικά. Τη δεδομένη στιγμή, τα πράγματα παραμένουν ρευστά και δεν μπορεί κανείς να προβεί σε προβλέψεις, καθώς όλα ενδέχεται να ανατραπούν ανά πάσα στιγμή. Η πορεία της πανδημίας θα κρίνει την εξέλιξη των πραγμάτων. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να είμαστε απαισιόδοξοι. Πέρυσι, σε μία τόσο δύσκολη χρονιά, η Ρόδος είχε πολύ καλά αποτελέσματα. Γιατί λοιπόν να μην τα καταφέρει φέτος ακόμη καλύτερα»;

Το πτητικό πρόγραμμα των εταιρειών αναμένεται να καθοριστεί από την πορεία των κρατήσεων που παραμένουν ακόμη… στον πάγο. Οι εν δυνάμει επισκέπτες φαίνεται να είναι επιφυλακτικοί και να μη προγραμματίζουν ακόμη τις θερινές τους διακοπές, θέλοντας πιθανόν να βεβαιωθούν για την επιτυχία των εμβολιασμών κατά του Covid-19, εάν θα απαιτείται τελικά ψηφιακό διαβατήριο εμβολιασμού ή αν θα τεθούν και άλλοι περιορισμοί για τα ταξίδια στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τοπικών παραγόντων, οι τουριστικές ροές αναμένεται να αυξηθούν μετά τα μέσα Μαΐου και κυρίως από τον Ιούνιο κι έπειτα. Η Ρόδος, έχοντας διαχειριστεί με επιτυχία τις… προκλήσεις της πανδημίας και παρέχοντας ποιοτικές εμπειρίες στους επισκέπτες που επέλεξαν το νησί το 2020 για τις θερινές τους διακοπές, περιλαμβάνεται στους περιζήτητους τουριστικούς προορισμούς της φετινής σεζόν σύμφωνα με δημοσιεύματα του ξένου τύπου.