Οι κρατήρες και οι ρωγμές που εμφανίστηκαν σε διάφορα σημεία της Νισύρου, προκάλεσαν ανησυχία στους κατοίκους, ειδικά αν το συνδυάσει κανείς με το κοιμώμενο αλλά ενεργό ηφαίστειο που υπάρχει στο νησί.
Στο σημείο βρέθηκε κλιμάκιο της Ε.Α.Γ.Μ.Ε. αποτελούμενο από επιστημονικό προσωπικό της Διεύθυνσης Διαχείρισης Φυσικών και Τεχνολογικών Κινδύνων για να πραγματοποιήσουν αυτοψία.
Ο ηφαιστειολόγος και Προϊστάμενος του Τμήματος Φυσικών Κινδύνων της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών Δρ. Γεώργιος Βουγιουκαλάκης μίλησε στο enikos.gr σχετικά με τα ευρήματά τους και κατά πόσο είναι επικίνδυνα για τους κατοίκους, αλλά και για τους ενδεχόμενους τουρίστες ενόψει του καλοκαιριού, covid-19 επιτρέποντος. Η Νίσυρος είναι πόλος έλξης ιδίως ημερήσιου τουρισμού λόγω της Παναγιάς Σπηλιανής αλλά και λόγω του ηφαιστείου. Καθημερινά το καλοκαίρι δεκάδες λεωφορεία φέρνουν τουρίστες από τα γειτονικά νησιά και κυρίως από την Κω. Ο Δήμος μάλιστα εξέδωσε και ανακοίνωση σχετικά, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για το ηφαίστειο.
“Η μετάβασή μας στη Νίσυρο έγινε κυρίως για δύο λόγους: να παρατηρήσουμε και εκτιμήσουμε την επικινδυνότητα των φαινομένων επέκτασης των καθιζήσεων που εκδηλώνονται στην περιοχή Λακκί του πυθμένα της καλδέρας της Νισύρου, καθώς και των φαινομένων επέκτασης των ρωγματώσεων και καταπτώσεων βραχοτεμαχών στην περιοχή της Ιεράς Μονής Παναγίας Σπηλιανής στο Μανδράκι Νισύρου (μετά από αίτημα της Μητροπόλεως Κω – Νισύρου όπου ζητούσε να εκτιμηθεί η σημερινή κατάσταση σε σχέση με τα γεωτεχνικά προβλήματα που εκδηλώνονται στη Μονή και τον περιβάλλοντα χώρο). Σε ότι αφορά την εξέλιξη των φαινομένων καθίζησης (ρωγμάτωσης και βύθισης) των ιζημάτων πλήρωσης του πυθμένα της καλδέρας Νισύρου στην περιοχή Λακκί, φαινόμενο που εκδηλώθηκε το 2001 και συνεχίζει να εξελίσσεται μέχρι σήμερα (βλέπε επισυναπτόμενη εικόνα για την εξέλιξη του φαινόμενου από το 2001), διαπιστώσαμε την εμφάνιση νέων πολύ πρόσφατων ρωγματώσεων και βυθίσεων και την επέκταση του φαινομένου σε όλο το βόρειο τμήμα της περιοχής Λακκί, στο υψόμετρο μεταξύ 115 και 108 μέτρων (πυθμένας καλδέρας)” περιγράφει.
η συνέχεια στο rodiaki.gr