Διάφορα

Ζαφείρης Τρόμπακας : Ο ήρωας διασώστης από τον Όλυμπο έως το Αφγανιστάν

Ένας ακόμη ορειβάτης προστέθηκε την προηγούμενη βδομάδα στη μακάβρια λίστα των θυμάτων που βρήκαν τραγικό θάνατο στην προσπάθεια τους να ανέβουν σε χιονισμένα βουνά.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης (ΕΟΔ) μόνο στον Όλυμπο 66 ορειβάτες έχασαν τη ζωή τους, από το 1955 μέχρι σήμερα. Από τα στοιχεία των δυστυχημάτων που έχει επεξεργαστεί η ΕΟΔ, 34 οφείλονται σε γλίστρημα, 12 σε παθολογικά αίτια, 8 σε χιονοστιβάδα, 4 σε απώλεια προσανατολισμού, άλλα 4 σε υποθερμία, δύο σε κατολίσθηση και ένα σε κεραυνό…

Ο διευθυντής εκπαίδευσης της ΕΟΔ Ζαφείρης Τρόμπακας ξεκίνησε την ορειβασία το 1976 και από το 1978 άρχισε να κάνει χειμερινές αναρριχήσεις στον Όλυμπο, αλλά και σε άλλα βουνά. Ένα χρόνο αργότερα σε μία ανάβαση στον Όλυμπο έζησε από κοντά την πρώτη τραγωδία… Η ομάδα του χάθηκε στα χιόνια και δύο συνοδοιπόροι του πέθαναν από υποθερμία.

Το γεγονός αυτό τον συγκλόνισε και αποφάσισε να γίνει διασώστης. Εκπαιδεύτηκε σε σχολές διάσωσης στη Γερμανία και τη Σλοβακία και από το 1980 συμμετέχει σε όλες τις επιχειρήσεις διάσωσης που έχουν γίνει στον Όλυμπο και σε άλλα ελληνικά βουνά. Συμμετείχε στις επιχειρήσεις αεροπορικών ατυχημάτων, όπως το C-130 το 1991 στην Όθρυ, το 1995 στην πολυήμερη έρευνα των δύο μαχητικών F-5 στη Χαλκιδική, στην έρευνα του χαμένου Yakovlev, τον Δεκέμβριο του 1997, στα χιονισμένα Πιέρια καθώς και στην έρευνα και εντοπισμό των αγνοουμένων του ελικοπτέρου Σινούκ στη Χαλκιδική το 2004.

Παράλληλα είναι ενεργός ραδιοερασιτέχνης και διαθέτει μία μεγάλη γκάμα ασυρμάτων και κεραιών που μπορούν να υποστηρίζουν τηλεπικοινωνιακά μια επιχείρηση διάσωσης σε βουνό, σε θάλασσα ή και σε μεγάλες μαζικές καταστροφές σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου. Για αυτό κλήθηκε και χρησιμοποίησε τα μέσα των επικοινωνιών που διαθέτει σε αποστολές του εξωτερικού που πραγματοποίησε η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης όπως στην Αλγερία, το Ιράν μέχρι και το Αφγανιστάν…

Αρχικά πείτε μας από πότε και πώς ασχοληθήκατε με τις διασώσεις;

Η πρώτη μεγάλη επιχείρηση που με είχε συγκλονίσει ήταν τον Δεκέμβριο του 1976 στον Όλυμπο και ενώ είχα ξεκινήσει να κάνω ορειβασία. Το 1979 συνέπεσε να βιώσω και εγώ ο ίδιος μία τραγωδία συμμετέχοντας σε μια ομάδα ανεβαίνοντας στον Όλυμπο, στην οποία χάσαμε δύο συντρόφους μας από υποθερμία, αφότου περιπλανιόμασταν στο βουνό για 54 ώρες… Από το 1980 συμμετέχω σε επιχειρήσεις ορεινής διάσωσης και όχι μόνο.

Πώς δημιουργήθηκε στη συνέχεια η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης;

Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης δημιουργήθηκε από ευαισθητοποιημένους ανθρώπους με έντονο το αίσθημα της αλληλεγγύης, με σκοπό να καλύψει ένα κενό που υπήρχε, στον τομέα της διάσωσης την εποχή στην Ελλάδα. Δηλαδή τη δημιουργία μιας οργανωμένης ομάδας διάσωσης, η οποία δεν θα ασχολούνταν μόνο με τις επιχειρήσεις, αλλά και με την πρόληψη, την εκπαίδευση και την ενημέρωση.

δείτε τη συνέχεια στην Εφημερίδα Μακεδονία

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected