Συμπληρώθηκαν 17 χρόνια από τη μέρα που ο Πάνος Μυλωνάς έχασε τη ζωή του σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στο Δερβένι, στην παλαιά Εθνική Οδό Κορίνθου-Πατρών.
Η μητέρα του έχει ξεκινήσει από τότε έναν τιτάνιο αγώνα για να υπενθυμίζει σε όλους το πόσο σημαντική είναι η οδηγική συμπεριφορά, τονίζοντας παράλληλα τις κακοτοπιές των εθνικών και μη δρόμων.
Με τη σημερινή ανάρτηση της το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» θυμάται την αποφράδα εκείνη μέρα, ποστάροντας μια φωτογραφία της μητέρας του από τη σήραγγα του Νέας Οδού Αθηνών-Πατρών.
Αναλυτικά :
“22 Μαρτίου, πρώτη μέρα της άνοιξης?
Ήταν Δευτέρα όπως και σήμερα 22 του Μάρτη 2004, η μέρα που στέρησε τη ζωή στον Πάνο και που άλλαξε τη δική μας ζωή, της μητέρας, του πατέρα και του κατά 6 χρόνια μικρότερου αδελφού του Γιώργου. Στον παλιό δρόμο Κορίνθου-Πατρών 145ο χιλιόμετρο στο Δερβένι, στην παλιά εθνική οδό Κορίνθου-Πατρών.
Ήταν αυτή η μέρα που καθιερώθηκε ως η Περιφερειακή Ημέρα Οδικής Ασφάλειας στη Δυτική Ελλάδα.
Τη μέρα αυτή πέρασα κι εγώ πάλι από εκείνο το σημείο πηγαίνοντας να συναντήσω τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας και τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου της Πάτρας. Οδηγούσε ο Βαγγέλης και τον ευχαριστώ που ήταν κοντά μου. Δεν είναι εύκολο, είναι άδικο και τραγικό να χάνονται νέοι άνθρωποι στους δρόμους της χώρας μας, δεν θέλω να νιώσετε τη θλίψη (ούτε την απόγνωση) που εγώ νιώθω, αλλά να μοιραστώ μαζί σας λίγες σκέψεις που έχουν μεγάλη σημασία. Ο Πάνος δεν είναι μόνο ο δικός μας Πάνος αλλά ο Πάνος της κάθε ελληνικής οικογένειας που μεγαλώνει το παιδί της επενδύοντας πάνω του με αγάπη, φροντίδα και ελπίδες για ένα καλύτερο μέλλον.
Και επειδή όλα αυτά μπορεί να σβήσουν ξαφνικά θα ήθελα να έχετε πάντα κατά νου πώς το να οδηγούμε σε ασφαλείς δρόμους είναι ανθρώπινο δικαίωμα, θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα που είναι αναφαίρετο και πού πρέπει να το διεκδικούμε καθημερινά γιατί η ζωή αξίζει και αυτή πρέπει να προστατεύουμε. Η οδική ασφάλεια είναι θέμα παιδείας και πολιτισμού, είναι θέμα επιβίωσης αλλά και ευημερίας καθόσον έχει να κάνει με την ποιότητα ζωής μας αλλά και την ανάπτυξη του τόπου.
Στο Πανεπιστήμιο του ο Πάνος έγινε ένα σύμβολο για τους νέους και όπως και ο καθηγητής του και τότε πρόεδρος του Τμήματος Μηχανολόγων είχε γράψει, «υπήρξε φοιτητής εξαίρετου ήθους, πολλά υποσχόμενος στο χώρο της τεχνολογίας και της δημοσιογραφίας, ιδιαίτερων ικανοτήτων, με πολλαπλά ενδιαφέροντα και η απώλεια του αποτέλεσε πλήγμα για την Πανεπιστημιακή Κοινότητα», ο θάνατος του συγκλόνισε το τμήμα τους, το Πανεπιστήμιο, τους συνεργάτες του και όσους τον γνώρισαν. Αυτή άλλωστε ήταν και η αφορμή για την ίδρυση του Ελληνικού Ινστιτούτου για την Οδική Ασφάλεια (Ι.Ο.ΑΣ. “ΠΑΝΟΣ ΜΥΛΩΝΑΣ”) που φέρει το όνομά του αδικοχαμένου γιού μου.
Ελπίζω πραγματικά όταν βγούμε από τη δίνη του κορονοϊού, η οδική ασφάλεια να αποτελέσει προτεραιότητα για την Πολιτεία και τους πολίτες, για έναν καλύτερο κόσμο που τον αξίζουμε και τον έχουμε ανάγκη.
Με την αγάπη μου Βάσω Δανέλλη – Μυλωνά
Υ.Γ. Η φωτογραφία είναι από τη σήραγγα που πήρε το όνομα του αδικοχαμένου Πάνου και ανακοινώθηκε την ημέρα των εγκαινίων του νέου αυτοκινητόδρομου.
Πρώτη μέρα της άνοιξης που δεν πρόλαβε ο Πάνος, Ευρωπαϊκή ημέρα Ευγένειας στο Δρόμο, Περιφερειακή ημέρα Οδικής Ασφάλειας στη Δυτική Ελλάδα.”