Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε αυστηρούς περιορισμούς και πρόστιμα, απαγορεύοντας ουσιαστικά τις διακοπές ως τον Ιούλιο, την ώρα που ήδη πολλοί προγραμμάτιζαν την κάθοδο προς τον ευρωπαϊκό Νότο (και προς την Ελλάδα) από τον Μάιο. Ακόμα και αν είναι ένας εκβιασμός προς τις Βρυξέλλες, προκαλεί αναταράξεις.
Όσοι περίμεναν ότι η Ευρώπη θα ξεμπερδέψει εύκολα με το τρίτο κύμα της πανδημίας και ότι δεν θα κινδυνεύσει να χάσει ένα ακόμα καλοκαίρι, σιγά σιγά διαψεύδονται. Αυτό είναι το μήνυμα που εκπέμπει το Λονδίνο, όπου η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον ετοιμάζει σχέδιο νόμου που θα επιβάλλει αυστηρούς περιορισμούς στα ταξίδια, τουλάχιστον ως τον Ιούνιο. Και μιλάμε για μια χώρα που έχει προχωρήσει σημαντικά στους εμβολιασμούς.
Όπως αναφέρει το protagon.gr, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας το είχε ήδη πει από τη Δευτέρα, όταν προειδοποίησε τους πολίτες ότι «το τρίτο κύμα που πλήττει την Ευρώπη θα φτάσει στις ακτές μας». Την Τρίτη, δύο εφημερίδες, οι Times και η Telegraph, ενημέρωσαν ότι η κυβέρνηση Τζόνσον ετοιμάζεται να θεσπίσει αυστηρούς περιορισμούς με πρόστιμα έως και 5.000 στερλίνες (5.800 ευρώ) σε όσους ταξιδεύουν το επόμενο διάστημα δίχως σοβαρό λόγο –και σοβαρός λόγος είναι η εργασία, η υγεία ή οι σπουδές, αλλά όχι οι διακοπές…
Οι Times είναι ξεκάθαροι: Οι διακοπές θα απαγορεύονται μέχρι το τέλος του Ιουνίου, καθώς οι υπουργοί αυστηροποιούν τους ελέγχους στα σύνορα. Η Telegraph κάνει ένα συμβολικό βήμα παραπάνω: η απαγόρευση των διακοπών θα ισχύει ως τον Ιούλιο, εφόσον περάσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο από τη Βουλή την Πέμπτη. Ακόμα και αν κάποιοι διαβάζουν σε αυτές τις κινήσεις του Τζόνσον τροχιοδεικτικές βολές κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο της σφοδρής αντιπαράθεσης Λονδίνου – Βρυξελλών για τα εμβόλια και την AstraZeneca, η είδηση αρκεί για να προκαλέσει αναστάτωση σε μια ήδη χειμαζόμενη από τον κορονοϊό βιομηχανία, όπως είναι αυτή του τουρισμού.
Μετά τις δηλώσεις του Τζόνσον, οι μετοχές της British Airways parent IAG και της easyJet έχασαν ως και 10% της αξίας τους, ενώ είναι πλέον σαφές ότι το πρόβλημα μεταφέρεται στις χώρες που αποτελούν προνομιακό προορισμό των βρετανών τουριστών κάθε καλοκαίρι, δηλαδή την Πορτογαλία, την Ισπανία και φυσικά την Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από δύο εβδομάδες ο ημέτερος υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης ανακοίνωνε το άνοιγμα του τουρισμού στις 14 Μαΐου.
Άνοιγμα, όμως, για ποιους, αν οι Βρετανοί επιμείνουν στο πάγωμα ταξιδιών τουλάχιστον ως τον Ιούνιο; Και ενώ οι Γερμανοί θα είναι κλεισμένοι ερμητικά στα σπίτια τους για εβδομάδες ακόμα; Σε μια κανονική χρονιά, η Ελλάδα υποδέχεται ως και 2 εκατομμύρια Βρετανούς κάθε χρόνο και ήδη υπήρχαν ελπίδες για ένα τουριστικό κύμα από τη Γηραιά Αλβιώνα από τον Μάιο, στη βάση και του πιστοποιητικού εμβολιασμού. Τώρα φαίνεται ότι όλα κινδυνεύουν να ανατραπούν, ξανά. Η απειλή του νομοσχεδίου παγώνει τις όποιες κρατήσεις έχουν ήδη γίνει από τη Βρετανία για τον Μάιο –η υφυπουργός Υγείας Έλεν Γουάιτλι ζήτησε από τους πολίτες «να περιμένουν» πριν προγραμματίσουν διακοπές, ενώ το χρονοδιάγραμμα για απελευθέρωση των διεθνών πτήσεων από τις 17 Μαΐου αποτελεί πλέον μια εκκρεμότητα.
Ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ είπε στο Sky News ότι ναι μεν το σχέδιο για απελευθέρωση των ταξιδιών στις 17 Μαΐου υπάρχει, αλλά «βλέπουμε το 3ο κύμα (της πανδημίας) να μεγαλώνει σε ευρωπαϊκές χώρες, με νέες μεταλλάξεις και είναι απολύτως σημαντικό να υπερασπιστούμε την πρόοδο που έχουμε κάνει». Σύμφωνα με το BBC, περίπου 28 εκατ. Βρετανοί έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου κατά της Covid-19. Και με βάση τους υπολογισμούς, ως τα τέλη Ιουνίου θα έχουν εμβολιαστεί όλοι οι πολίτες. Πηγή: Protagon.gr