Στην τελική ευθεία βρίσκεται το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου τις επόμενες ημέρες να καταλήξει στους όρους επιλογής των δικαιούχων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 7.
Όπως αναφέρουν τα dikaiologitika, το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες αυξήθηκε κατακόρυφα το ενδιαφέρον επιχειρήσεων και επαγγελματιών, εκτόξευσε μέσα σε μερικά 24ωρα τις συνολικές αιτήσεις στις 704.464. Αυτοί θα περιμένουν τις επόμενες ημέρες να μάθουν εάν έφτασαν «στην πηγή». Από το σύνολο των αιτήσεων, περίπου οι μισές αναμένεται να εγκριθούν και οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες να λάβουν την ενίσχυση.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, οι δικαιούχοι θα εισπράξουν τα χρήματα την Μ. Εβδομάδα, με ελάχιστο ποσό καταβολής τα 1.000 ευρώ ανά δικαιούχο. Οι δικαιούχοι θα μοιραστούν τα περίπου 1 δις ευρώ, με κριτήριο κυρίως τον τζίρο τους. Αυτό σημαίνει ότι και πάλι αρκετές επιχειρήσεις και επαγγελματίες θα μείνουν εκτός επιστρεπτέας, ακόμα και αν είχαν μείνει κλειστοί για μήνες.
Κυριότερος «κόφτης» παραμένει το κριτήριο της πτώσης του τζίρου του 2020 έναντι του 2019, καθώς στο υπουργείο Οικονομικών πρέπει να βρουν ένα τρόπο να μοιραστεί δίκαια το κονδύλι του 1 δις ευρώ.
Για το λόγο αυτό, ασχέτως του τζίρου ή με πιο ευνοϊκούς όρους έναντι των υπολοίπων, το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να εντάξει στους τελικούς δικαιούχους που θα ανακοινώσει τις επόμενες μέρες ή ώρες -εναλλακτικά ή και όλους μαζί:
1. κλειστές επιχειρήσεις Εστίασης
2. επιχειρήσεις του Τουρισμού ή και των Μεταφορών
3. πρακτορεία ΟΠΑΠ
4. σχολές οδηγών
Σύμφωνα με πληροφορίες, για τις δύο πρώτες κατηγορίες που βρίσκονται σε αναγκαστική αναστολή εδώ και πολλούς μήνες, θα διατεθούν αυξημένες ενισχύσεις (από 2.000 ή 4.000 ευρώ και άνω).
Αρκετές από αυτές τις επιχειρήσεις βέβαια είχαν αποκλειστεί από τον προηγούμενο κύκλο της επιστρεπτέας λόγω «πλασματικής» (και όχι πραγματικής) αύξησης του τζίρου τους το 2020!
Βασική αιτία αυτής της αδικίας ήταν ο «Κωδικός 310» της Περιοδικής Δηλώσεως ΦΠΑ, στον οποίο συνυπολογίστηκε στον τζίρο και το Επίδομα Πάσχα 2020 για εργαζόμενους που δεν δούλεψαν το αντίστοιχο διάστημα στις επιχειρήσεις τους. Το Επίδομα αυτό θεωρήθηκε «αύξηση τζίρου» με αποτέλεσμα χιλιάδες επιχειρήσεις να χάσουν άδικα την Επιστρεπτέα, αλλά και να αποκλειστούν και από άλλα μέτρα στήριξης του Υπουργείου Εργασίας.
Αντίστοιχα αποκλείστηκαν και Εξαγωγικές επιχειρήσεις που συμπλήρωσαν τον Κωδικό 310 αλλά όχι και τον Κωδικό 312 της Περιοδικής Δήλωσης ΦΠΑ, κυρίως διότι δεν αποδίδουν ΦΠΑ στην Ελλάδα.
Αντίστοιχες επιχειρήσεις που πωλούν εντός Ελλάδος δεν έχασαν την κρατική ενίσχυση, ενώ οι εξαγωγικές αποκλείστηκαν, χωρίς καν να λάβουν την επιδότηση λόγω του «κενού» Κωδικού.