Κατηγορίες
Ποδόσφαιρο Κόσμος

Το εκτός έδρας γκολ (του Αχιλλέα Υφαντίδη)

Γράφει ο Αχιλλέας Υφαντίδης, Εκπαιδευτής – Επιστημονικός Συνεργάτης και Ψυχολόγος στις μικρές Εθνικές Ομάδες Ποδοσφαίρου

 

Eκτός έδρας γκολ είναι να παίρνεις λελογισμένα ρίσκα έξω από τη ζώνη άνεσής σου σπάζοντας αυτοπεριορισμούς και αυτοεπιβληθέντα όρια.

Eκτός έδρας γκολ είναι να δρας έξω από την πεπατημένη και να πειραματίζεσαι σε νέους ρόλους, να αναλαμβάνεις νέα καθήκοντα για τα οποία πριν ένιωθες άβολα.

Εκτός έδρας γκολ είναι να αιφνιδιάζεις ευχάριστα τον εαυτό σου τροποποιώντας συνήθειες και αλλάζοντας την καθημερινή σου ρουτίνα.

Εκτός έδρας γκολ είναι να μαθαίνεις κάθε μέρα κάτι καινούργιο, να υιοθετείς καινοτόμους τρόπους δράσης, να ανανεώνεις συνήθειες.

Εκτός έδρας γκολ είναι να βλέπεις τα ίδια άτομα, πράγματα ή συνθήκες με διαφορετικό τρόπο, να ανακαλύπτεις νέες ικανότητες αλλά και νέες προοπτικές σε αυτά.

Εκτός έδρας γκολ είναι να αποδέχεσαι τις αδυναμίες σου χωρίς αισθήματα κατωτερότητας, να μην τις κρύβεις αλλά αντίθετα να τις τοποθετείς στην επιφάνεια με σκοπό να τις διορθώσεις ή ακόμη και να τις αξιοποιήσεις.

Εκτός έδρας γκολ είναι να επιδιώκεις πάντα να ανταγωνίζεσαι με καλύτερους από σένα χωρίς να φοβάσαι τη σύγκριση αλλά έχοντας στόχο να μάθεις και να βελτιωθείς.

Εκτός έδρας γκολ είναι να πηγαίνεις ένα βήμα παραπέρα στις αλληλεπιδράσεις στη ζωή σου. Να συνειδητοποιήσεις ότι δεν είσαι το κέντρο του κόσμου, όπου όλοι οι υπόλοιποι οφείλουν να σε υπηρετούν και να σου “στρώνουν χαλί” αλλά να κατανοείς ότι και οι άλλοι έχουν ανάγκες, όνειρα και επιδιώξεις που πρέπει να λαμβάνεις υπόψη σου.

Εκτός έδρας γκολ είναι να συνειδητοποιήσεις ότι η ζωή δεν σου χρωστάει αλλά εσύ της χρωστάς. Και θα την πληρώσεις είτε της μετρητοίς, με προσπάθεια και αφοσίωση είτε με έντοκες δόσεις, με συναισθηματική φθορά.

Εκτός έδρας γκολ είναι να μάθεις να ζητάς συγγνώμη από τους άλλους και από τον εαυτό σου αλλά και να δίνεις συγγνώμη στους άλλους και στον εαυτό σου.

Τόσο στον μικρόκοσμο του ποδοσφαίρου όσο κυρίως στην ίδια τη ζωή, τα εκτός έδρας γκολ μετράνε περισσότερο. Και κυρίως μετράνε περισσότερο αυτοί που τα σημειώνουν

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected