Κατηγορίες
Διάφορα

Φωτιά στην Κορινθία: Αν δεν υπήρχε στα site, κάποιοι δεν θα την έβλεπαν ποτέ (του Χρήστου Δεμέτη)

Γράφει ο Χρήστος Δεμέτης, news247.gr

Δημοσιογραφικό χαμηλό στην ελληνική TV για άλλη μια φορά, σχετικά με την καταστροφή στην Κορινθία σε παρθένο δάσος.

Κάψε-κάψε, στο τέλος τι θα μείνει; Κάθε φορά που βλέπω ένα δάσος να καίγεται, το μυαλό μου πηγαίνει στις μεγάλες φωτιές της Ηλείας και στον “στρατηγό άνεμο”. Τότε, που πηγαίνοντας να δω τι έμεινε γύρω από το χωριό καταγωγής μου έξω από την Αρχαία Ολυμπία, ένιωσα σαν να έχω χάσει έναν δικό μου άνθρωπο. Χωρίς καμία μα καμία υπερβολή.

Δυστυχώς, στην Ελλάδα έχουμε συνηθίσει στις καταπατήσεις πρώην δασικών εκτάσεων και στις ύποπτες “επενδύσεις” σε κομμάτια γης που έπαψαν να είναι πνεύμονες οξυγόνου. Αντιστοίχως, έχουμε συνηθίσει οι ανθρώπινες τραγωδίες να γίνονται αντικείμενο μικροπολιτικής. Το ζήσαμε αυτό στο Μάτι, τότε που τα κανάλια κάλυψαν με κάθε τρόπο την τραγωδία. Χωρίς την όψιμη μικροπολιτική κόντρα που εγκόλπωσαν και με το παραπάνω, έτσι έπρεπε να κάνουν. Να ενημερώσουν σωστά, να προχωρήσουν σε ρεπορτάζ, να αναζητήσουν τα αίτια και το αποτέλεσμα. Πράγμα που δεν έγινε αυτή τη φορά στη φωτιά στην Κορινθία.

Ξέρετε, είναι άτοπο να συγκρίνει κανείς τις τραγωδίες μεταξύ τους. Όμως είναι σχεδόν εξοργιστικό, το ζήτημα ενός τόσο μεγάλου πύρινου μετώπου να μένει εκτός ατζέντας εκτάκτων δελτίων και πλήρους κάλυψης από τα περισσότερα τηλεοπτικά media της χώρας.

Δυστυχώς, ακόμα και στα κεντρικά δελτία ειδήσεων το βράδυ της Πέμπτης, η φωτιά βρήκε πολύ μικρό χώρο για να “αναπτυχθεί”. Όσο για το βράδυ της Τετάρτης όταν και ξέσπασε; Δεν υπήρξαν καν έκτακτες διακοπές της “κανονικής ροής”. Δεν ξέρω αν υπάρχει δόλος ή εσκεμμένη βούληση πίσω από όλο αυτό, όμως σε κάθε περίπτωση μιλάμε για ένα ενημερωτικό ατόπημα των δημοσιογραφικών μέσων του τόπου. Ή για να είμαστε ακριβείς, ακόμη ένα.

Το απόγευμα της Πέμπτης φτάσαμε να βλέπουμε στα trends των social media για άλλη μια φορά το hashtag #μμε_ξεφτιλες που καθόλου δεν τιμά τον κλάδο μας. Αν μη τι άλλο, η ΕΡΤ ως δημόσιος φορέας ενημέρωσης, θα όφειλε να είναι πιο αναλυτική σε όλη τη διάρκεια της μέρας.

Η όλη κάλυψη ήταν σχεδόν -τηλεοπτικά- ανύπαρκτη. Αν δεν υπήρχε το νέφος πάνω από την Αθήνα, τα ρεπορτάζ των διαδικτυακών Μέσων και οι εικόνες στα social media, θα ξεχνούσαμε τι συμβαίνει. Βλέπετε, η φύση φρόντισε δυστυχώς, να φτάσει η πληροφόρηση πάνω από τη μισή Ελλάδα. Με στάχτη και μυρωδιά καμένου, μέχρι και πάνω από την Ικαρία. Επαναλαμβάνω, πέραν των μικροπολιτικών και κομματικών στοιχείων της ενημέρωσης ή μη ενημέρωσης, τα ΜΜΕ καλούνται πολύ απλά να επιτελέσουν το έργο τους. Να κάνουν αξιοπρεπώς τη δουλειά τους. Να ενημερώσουν τις ευπαθείς ομάδες για το τι πρέπει να κάνουν έναντι του μολυσμένου αέρα (και τους ηλικιωμένους που κατά βάση ενημερώνονται από την τηλεόραση), να πληροφορήσουν τους κατοίκους για τις περιοχές που κινδυνεύουν, να δώσουν μικρόφωνο στη φωνή τους. Πέραν των 10 λεπτών του κ. Χαρδαλιά, πέραν από τις επίσημες ανακοινώσεις των Αρχών.

Δε με ενδιαφέρει το τι θα έκαναν τα ΜΜΕ αν ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ. Το είδαμε τι έκαναν. Με ενδιαφέρει το τι κάνουν συνολικά, τα τελευταία δέκα χρόνια, με ενδιαφέρει το πώς άγονται και φέρονται από κέντρα εξουσίας, με ενδιαφέρει το ότι βρίσκονται στον πάτο της αξιοπιστίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα της δημοκρατίας του τόπου. Τα ΜΜΕ θα έπρεπε να είναι εν συνόλω το τείχος της δημοκρατίας. Δε ζητάμε θαύματα, δεν ζητάμε την απόλυτη -ουτοπική- αντικειμενικότητα. Πλέον πραγματικά, ως εργαζόμενοι του χώρου και ως αναγνώστες, ζητάμε το ελάχιστο.

Γιατί είναι προσβλητικό για τον κοινό νου να είναι πρώτο θέμα το “ρεπορτάζ” για τους εμβολιασμούς στη Βουλγαρία και οι εμφανίσεις των Ελλήνων τραγουδιστών στη γειτονική μας χώρα (τη Βουλγαρία όχι την άλλη την ακατονόμαστη για κάποιους) και να μην είναι η πυρκαγιά που κατέκαψε 20.000 στρέμματα δάσους. Επίσης είναι πέρα για πέρα οξύμωρο, τα κανάλια που δήθεν ενδιαφέρονται για την πράσινη ανάπτυξη και την οικολογία, να μην αφιερώνουν χρόνο για ένα γεγονός που θα βρούμε μπροστά μας με ποικίλους τρόπους.

Αντιστοίχως, αυτή η έλλειψη ενδελεχούς πληροφόρησης είναι που αυξάνει τις θεωρίες συνωμοσίας και τις συλλήβδην ιαχές και γιούχες εναντίον των ελληνικών media. Και άντε πες μετά στον αναγνώστη και τηλεθεατή, πως έχει άδικο. Θα σε πάρει με τις ντομάτες και κάπως έτσι, θα αναγκαστείς τουλάχιστον να του αφιερώσεις ένα κάποιο ρεπορτάζ…

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected