Κατηγορίες
Ποδόσφαιρο Κόσμος

Ποιος θα κερδίσει το Euro 2020;

Το πολυαναμενόμενο τουρνουά Euro 2020 ξεκινά επιτέλους αυτό το καλοκαίρι με τους καλύτερους της Ευρώπης να αγωνίζονται για τον τίτλο της κορυφαίας ομάδας της ηπείρου.

Με καθυστέρηση ενός χρόνου λόγω της πανδημίας που ξέσπασε πέρσι, το εναρκτήριο λάκτισμα του τουρνουά θα δοθεί στον αγώνα μεταξύ Ιταλίας και Τουρκίας στις 11 Ιουνίου στη Ρώμη, με τη Σκουάντρα Ατζούρα να υπερισχύει στο στοίχημα Euro 2020 της bwin για τη νίκη επί των Αστεριών της Ημισελήνου. 24 ομάδες θα συμμετέχουν στο στάδιο των ομίλων το οποίο θα οδηγήσει στα παιχνίδια νοκ-άουτ πριν τον τελικό, ενώ η στέψη του νικητή θα πραγματοποιηθεί στις 11 Ιουλίου στο Στάδιο Γουέμπλεϊ του Λονδίνου.

Η Αγγλία του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ ανυπομονεί να βρεθεί εκεί στον τελικό, ενώ η Σκωτία, που επέστρεψε σε τουρνουά τέτοιου βεληνεκούς για πρώτη φορά έπειτα από παραπάνω από δύο δεκαετίες, ελπίζει να δικαιώσει τους φιλάθλους της.

Η Ουαλία θέλει να εμφανιστεί με μεγαλύτερη -αν όχι αντίστοιχη- λαμπρότητα εκείνης του 2016, ενώ η νικήτρια του Παγκοσμίου Κυπέλλου Γαλλία, η υπερασπίστρια του ευρωπαϊκού τίτλου Πορτογαλία και οι δύο φορές νικήτρια Ισπανία, περιμένουν να αγωνιστούν μέχρι τέλος.

Πάμε να δούμε όμως, ποια είναι τα φαβορί και ποια τα αουτσάιντερ του Euro 2020.

Ποια είναι τα φαβορί;

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, η Αγγλία, είναι σίγουρα ένα από αυτά. Τα Τρία Λιοντάρια μπορεί να πέρασαν περισσότερο από 50 χρόνια απογοητεύσεων, αλλά αυτό δεν εμποδίζει τις στοιχηματικές να τους υποστηρίζουν στην παραμονή του τουρνουά. Πόσο μάλλον όταν οι Άγγλοι συμμετέχουν σε μια διοργάνωση εντός έδρας – δεδομένου ότι έξι από τους αγώνες τους ενδέχεται να διεξαχθούν στο Γουέμπλεϊ – με μια από τις καλύτερες ομάδες που είχαν εδώ και χρόνια.

Και δεν είναι οι μόνοι φυσικά, αφού η ντριμ-τιμ της Γαλλίας εποφθαλμιά το τρόπαιο και δικαιολογημένα. Στους κόλπους της συχνάζει ο καλύτερος παίκτης στον κόσμο Κιλιάν Μπαπέ, αλλά και ο Ντιντιέ Ντεσάν, ένας προπονητής που ξέρει πώς να ανταπεξέλθει σε ένα μεγάλο τουρνουά όπως το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 που τον έκανε τόσο διάσημο.

Το Βέλγιο υπό την καθοδήγηση του Ρομπέρτο Μαρτίνεθ, έχει μια από τις καλύτερες ομάδες στο τουρνουά. Τη δύναμη της ομάδας δε, δύσκολα την ανταγωνίζεται κανείς. Μένει να δούμε το πόσο μακριά μπορεί να φτάσει. Ωστόσο, δεδομένου του θεωρητικά ευνοϊκού γκρουπ στο οποίο κληρώθηκαν και με τη συμβολή των Ρομελού Λουκάκου και Κέβιν Ντε Μπρούιν που βρίσκονται σε καλή φόρμα, λίγοι θα καταφέρουν να τους ανατρέψουν.

Η Ισπανία είναι επίσης μια υπολογίσιμη δύναμη με μια σειρά από παίκτες παγκόσμιας κλάσης, έναν για κάθε θέση. Ευλογημένοι με αυτό το νικηφόρο DNA που τους χάρισε τα τρόπαια τόσο του 2008 όσο και του 2012, θα ξαναγυρίσουν στα παλιά τους… λημέρια υπό τις οδηγίες του Λουίς Ενρίκε. Μπόνους: ένα από τα ευκολότερα γκρουπ με αντιπάλους όπως ας πούμε, την Πορτογαλία.

Η Πορτογαλία μπορεί να υπερηφανεύεται για την καλύτερη ομάδα όλων με μια σειρά από παίκτες που έχουν αναδειχθεί στα τοπικά πρωταθλήματα τη σεζόν πριν από αυτό το τουρνουά. Ο Ρούμπεν Ντίας, ο Ζοάο Κανσέλο και ο Μπερνάρντο Σίλβα είναι όλοι πρωταθλητές της Πρέμιερ Λιγκ με τη Μάντσεστερ Σίτι, ενώ ο Ντιόγκο Ζότα είναι ο νέος αγαπημένος του Κλοπ μετά την εξαιρετική του εμφάνιση στη Λίβερπουλ παρά τον σοβαρό τραυματισμό που υπέστη στο τέλος του 2020. Ας μην ξεχνάμε βέβαια και τον “γητευτή της μπάλας” Κριστιάνο Ρονάλντο που σίγουρα θα παίξει καίριο ρόλο στην ομάδα των “Θαλασσοπόρων”. Μαζί με την Πορτογαλία, στο “γκρουπ του θανάτου” είναι η Γαλλία, η Γερμανία και η Ουγγαρία.

Οι ομάδες που δεν πρέπει να υποτιμάμε

Η Ολλανδία, η νικήτρια του τίτλου του 1988, είναι φαβορί σε οποιοδήποτε μεγάλο τουρνουά. Ωστόσο, δεδομένου ότι δεν κατάφερε να προκριθεί στο Euro 2016 και το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018, η πίεση από τον νέο προπονητή Φρανκ Ντε Μπουρ θα είναι μεγάλη. Κι αν προσθέσουμε και την τεράστια απουσία του σταρ της Λίβερπουλ Φίρχιλ φαν Ντάικ, τα πράγματα θα μπορούσαν να αποδειχθούν δύσκολα για τους Οράνιε.

Γερμανία. Ναι, μην υποτιμάτε ποτέ τους Γερμανούς σε ένα μεγάλο τουρνουά. Ωστόσο, δεν είναι η Γερμανία του παρελθόντος ή τουλάχιστον δεν φαίνεται να είναι. Οι τρεις φορές νικητές είναι κλασικοί διεκδικητές σε αυτό το επίπεδο. Ωστόσο, η έξοδος της ομάδας από τους ομίλους του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2018 υποδηλώνει μια ευπάθεια που δεν βλέπουμε συχνά, με τον επικεφαλής προπονητή Γιοάχιμ Λεβ να αναχωρεί μετά το τουρνουά. Οι Γερμανοί έχουν επίσης να αντιμετωπίσουν τη Γαλλία και την Πορτογαλία στα δύο πρώτα τους παιχνίδια, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να βάλουν τα δυνατά τους από νωρίς, ειδάλλως θα αποχωρήσουν πρόωρα για το σπίτι τους για ακόμα μια φορά.

Το Χρυσό παπούτσι ποιος θα το φορέσει;

Η Αγγλία ελπίζει ότι ο Χάρι Κέιν θα είναι σε καλή κατάσταση για να κάνει ό,τι έκανε στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας. Ο Λεβαντόφσκι βρίσκεται στην καλύτερη φόρμα της ζωής του μετά από μια ακόμη χρονιά γεμάτη ρεκόρ με τη Μπάγερν Μονάχου, ενώ ο Ρονάλντο θα προσπαθήσει να σκοράρει ενάντια σε οποιονδήποτε, ακόμα κι αν μερικές από τις πιο δυνατές ομάδες του τουρνουά τον περιμένουν… στη γωνία στη φάση των ομίλων. Το ίδιο μπορούμε να πούμε και για τον Μπαπέ, ο οποίος φαίνεται να είναι το μεγάλο όπλο της Γαλλίας, ακόμη και αν περιβάλλεται από μια σειρά από ταλαντούχους επιθετικούς. Κι ας μην ξεχνάμε τον Λουκακού του Βελγίου που χάρισε στην Ίντερ τον 19ο τίτλο πρωταθλήματος στη Σεριέ Α και τον πρώτο της εδώ και 11 χρόνια. Έναν παίκτη που μπορεί δυνητικά να βομβαρδίσει από νωρίς με γκολ έναν όμιλο που φαίνεται ο πιο ¨φιλικός” από τους υπόλοιπους.

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected