Κατηγορίες
Super League 1

Ανασκόπηση Πρωταθλήματος Super League 2020-21 : H “ακτινογραφία” του Άρη

Από όποια οπτική γωνία και να δει κανείς την πορεία του Άρη στο πρωτάθλημα Super League 2020-21, μόνο θετικά πράγματα θα συμπεράνει.

Η ομάδα της Θεσσαλονίκης μέχρι ένα σημείο έμεινε πολύ κοντά στον πρωτοπόρο Ολυμπιακό, αλλά και όταν υποχώρησε στη συνέχεια δεν έχασε την ταυτότητά της και τη δυναμική που ανέπτυξε σε όλη τη σεζόν.

Πολλά τα ρεκόρ που έκανε ο Άρης στη σεζόν και πολλά ακόμα που κυνήγησε. Τερμάτισε τρίτος με 61 βαθμούς, ενώ πέρσι ήταν πέμπτος, αλλά με μόλις 42 βαθμούς. Με τη θέση αυτή εξασφάλισε την έξοδό του στην Ευρώπη για τρίτη σεζόν στη σειρά, κάτι που είχε να κάνει 40 χρόνια.

Στην κανονική περίοδο κατάφερε να τερματίσει δεύτερος, για πρώτη φορά μετά από 41 χρόνια, αφού είχε συμβεί για τελευταία φορά το 1979-80, που έχασε το πρωτάθλημα στο μπαράζ από τον Ολυμπιακό.

Μετά από 13 χρόνια ξεπέρασε στη βαθμολογία τον ΠΑΟΚ, κάτι όμως που δεν διατήρησε στα Playoffs, όπου ο ΠΑΟΚ τον ξεπέρασε.

Τελικά ο Άρης τερμάτισε τρίτος για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια.

Είχε να ανέβει τόσο ψηλά από τη σεζόν 1980-81. Έχει τερματίσει τρίτος και τις περιόδους 1968-69, 1973-74, 1978-79, ενώ ήταν δεύτερος το 1979-80, όπως αναφέραμε και παραπάνω.

Ο Άρης έκανε εντυπωσιακή κανονική σεζόν εκτός έδρας.

Για πρώτη φορά στην ιστορία του δεν έχασε εκτός έδρας από ΑΕΚ, Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ!

Επίσης για πρώτη φορά δεν έχασε παιχνίδι στο Λεκανοπέδιο. Μοναδικές του ήττες εκτός έδρας ήταν από τη Λαμία και τον Αστέρα Τρίπολης.

Ήταν η μοναδική ομάδα που δεν έχασε στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» στην κανονική περίοδο.

Νικώντας δύο φορές τον Παναθηναϊκό στην Αθήνα, έγινε η πρώτη ομάδα που πετυχαίνει σε βάρος του δύο εκτός έδρας νίκες στην ίδια σεζόν!

Τέλος η ομάδα του Άρη πέτυχε οκτώ νίκες εκτός έδρας, τις περισσότερες στην ιστορία της από καταβολής Α’ Εθνικής.

Ποτέ δεν είχε ξεπεράσει τις επτά.

Ο Άρης μέσα στη σεζόν ξεπέρασε στην ιστορία του στην κατηγορία τους 1800 αγώνες και τις 500 ισοπαλίες.

Η πορεία
Από την περσινή σεζόν ο Άρης είχε δείξει πρωταγωνιστικές διαθέσεις και κρατώντας σημαντικούς παίκτες μπήκε δυνατά στο πρωτάθλημα.

Βέβαια δεν ήταν εύκολα τα πράγματα, αφού στην πρεμιέρα η Λαμία νικούσε στο «Κλεάνθης Βικελίδης» ως το 72’, αλλά ο Άρης έκανε το σκορ από 0-1 σε 3-1. Νικά στο Βόλο, αλλά πάλι εντός έδρας αιφνιδιάζεται. Μάλιστα ο ΠΑΣ Γιάννινα προηγείται 2-0 και ο Άρης ισοφαρίζει σε 2-2.

Ωστόσο αρχής γενομένης από τη νίκη στο «Σπύρος Λούης» επί του Παναθηναϊκού, έρχεται ένα σερί νικών, όλες με 1-0, αλλά ικανές να του χαρίσουν το καλύτερο ξεκίνημα στην ιστορία του. Ποτέ άλλοτε δεν είχε έξι νίκες και μια ισοπαλία στα πρώτα επτά παιχνίδια.

Όταν όμως στις 28 Νοεμβρίου υποδέχεται τον Ολυμπιακό κάνει την πρώτη ήττα του, 1-2.

Ωστόσο ο Άρης δεν πτοείται και δεν χάνει μέχρι το τέλος του χρόνου, κάνοντας μάλιστα εντυπωσιακά αποτελέσματα. Σπάει το αήττητο του ΠΑΟΚ και περνάει με 3-0 από Λάρισα και Ηράκλειο.

Ο Ιανουάριος δεν είναι ο καλός μήνας του Άρη. Χάνει για πρώτη φορά εκτός έδρας στη Λαμία, ενώ λίγο αργότερα σε διάστημα τεσσάρων ημερών χάνει στην έδρα του από την ΑΕΚ, σε καθυστερούμενο παιχνίδι, και από τον Παναθηναϊκό.

Ο Άρης υποχωρεί στην τέταρτη θέση αλλά ΑΕΚ και ΠΑΟΚ δεν μπορούν να του ξεφύγουν.

Και ο Φεβρουάριος είναι εντυπωσιακός για την ομάδα του Απόστολου Μάντζιου.

Ξεκινάει με «διπλό» στο «Σπύρος Λούης» με την ΑΕΚ, παίρνει ισοπαλία από τον Ολυμπιακό, ενώ συνεχίζει έτσι και το Μάρτιο. Παίρνει ισοπαλία στην Τούμπα και κλείνει την κανονική περίοδο με τη νίκη επί του ΟΦΗ.

Ξεκινάει τα Playoffs δεύτερος, τρεις βαθμούς από την ΑΕΚ και τέσσερις από τον ΠΑΟΚ. Μάλιστα νικώντας τον Αστέρα Τρίπολης, αυξάνει τη διαφορά.

Αλλά δύο διαδοχικές ήττες από ΑΕΚ και ΠΑΟΚ εντός έδρας είναι καθοριστικές. Έστω και αν ενδιάμεσα ο Άρης νικά στη Λεωφόρο τον Παναθηναϊκό. Είναι πλέον ισόβαθμος με τον ΠΑΟΚ.

Το δεύτερο μισό των Playoffs δεν καταφέρνει να κάνει νίκη. Οι τέσσερις ισοπαλίες όμως – το άλλο ήταν η ήττα από τον ΠΑΟΚ και στην Τούμπα – του αρκούν για να μείνει ένα βαθμό πάνω από την ΑΕΚ, στην τρίτη θέση.

Ο προπονητής
Η σεζόν ξεκίνησε με τον 55χρονο Γερμανό Μίκαελ Ένινγκ, που όμως απομακρύνθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου, μετά από ένα μόλις παιχνίδι στο πρωτάθλημα, και αυτό νικηφόρο, όμως πλήρωσε τον αποκλεισμό στο Europa League.

Ο Απόστολος Τερζής είναι υπηρεσιακός, όταν κάνει ο Άρης τη νίκη στο Βόλο, και από τις 21 Σεπτεμβρίου την ομάδα αναλαμβάνει ο Απόστολος Μάντζιος.

Αν και είχαν περάσει πάνω από 20 χρόνια, από την εποχή που αγωνίστηκε στον Άρη, ο Μάντζιος ανταποκρίνεται γρήγορα και οδηγεί την ομάδα της Θεσσαλονίκης σε σπουδαία πορεία, που είχε να δει πολλά χρόνια.

Η ταυτότητα της σεζόν
Αγώνες: 36
Νίκες: 17
Ισοπαλίες: 10
Ήττες: 9
Τέρματα: 41-26
Παίκτες που χρησιμοποίησε: 29
Παίκτες που σκόραραν: 15

Οι συμμετοχές:
Λούκας Σάσα (Μ) 35
Δημήτρης Μάνος (Ε) 35
Λίντσεϊ Ρόουζ (Α) 34
Μπρούνο Γκάμα (Μ) 33
Ντανιέλ Μαντσίνι (Μ) 32
Φακούνδο Μπερτόλιο (Μ) 32
Ντάνιελ Σούντγκρεν (Α) 31
Εμάνουελ Σάκιτς (Α) 31
Τζέιμς Τζέγκο (Μ) 30
Σάντε Σίλβα (Ε) 29
Ματέο Γκαρσία (Ε) 29
Χαβιέ Ματίγια (Μ) 27
Γιώργος Δεληζήσης (Α) 23
Κρίστιαν Γκανέα (Α) 21
Χούλιαν Κουέστα (Τ) 18
Κρίστιαν Λόπεθ (Ε) 18
Γιοάν Μπεναλουάν (Α) 16
Εργκούς Κάτσε (Μ) 12
Μπρούνο Φελίπε (Ε) 12
Ζακαρί Μπουσέ (Τ) 9
Μάριος Σιαμπάνης (Τ) 9
Νικόλας Ιωάννου (Α) 9
Κώστας Μήτρογλου (Ε) 9
Πέτρος Μπαγκαλιάνης (Α) 8
Τόνι Ντάτκοβιτς (Α) 3
Γιάννης Φετφατζίδης (Μ) 3
Παναγιώτης Τσαγκαλίδης (Μ) 1
Κώστας Χατζηπιρπιρίδης (Μ) 1
Πέτρος Μπακουτσής (Μ) 1

Τα γκολ:
7 γκολ: Δημήτρης Μάνος
6 γκολ: Φακούνδο Μπερτόλιο
5 γκολ: Μπρούνο Γκάμα
4 γκολ: Σάντε Σίλβα
3 γκολ: Ντανιέλ Μαντσίνι, Λούκας Σάσα
2 γκολ: Λίντσεϊ Ρόουζ, Χαβιέ Ματίγια, Κώστας Μήτρογλου
1 γκολ: Κρίστιαν Γκανέα, Νικόλας Ιωάννου, Γιάννης Φετφατζίδης, Ματέο Γκαρσία, Εργκούς Κάτσε, Κρίστιαν Λόπεθ

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected