Θα λειτουργήσει ως “σφαλιάρα” το περιστατικό του Έρικσεν στην Ελλάδα ή θα έχουμε μια από τα ίδια; (του Αργύρη Τσιγγενόπουλου)

Γράφει ο Αργύρης Τσιγγενόπουλος, αρχισυντάκτης sportsup.gr

 

Σοκαριστικές οι εικόνες που ζήσαμε σε ζωντανή μετάδοση χθες στο γήπεδο της Κοπεγχάγης.

Ακόμη και οι πιο σκληροί, λύγισαν στην εικόνα της πτώσης του Κρίστιαν Έρικσεν, όπως επίσης και στη θέα της προσπάθειας συμπαικτών (πόσο συγκλονιστική η εικόνα με την ανθρώπινη ασπίδα) και ιατρών να τον επαναφέρουν στη ζωή.

Όπως αναφέρουν τα ρεπορτάζ, ο Δανός αμυντικός πέθανε για λίγα λεπτά…

Τα περιστατικά πολλά στον ελληνικό αθλητισμό και όσοι ασχολούμαστε είτε ενεργά μέσα στα γήπεδα είτε καλύπτοντας τις αθλητικές δραστηριότητες, έχουμε ζήσει λίγο-πολύ καταστάσεις που σε γέμιζαν αγωνία και σε αρκετές περιπτώσεις, σε βύθιζαν σε πένθος.

Εμείς εδώ στην Ημαθία, βιώσαμε πρόσφατα την αδόκητη απώλεια του Χρήστου Πετρίδη, που στις 16/2/2019 έχασε τη ζωή του σε αγώνα της ΑΕ Χαρίεσσας με τον Φίλιππο Μελίκης.

Δυστυχώς τότε, καμία ανθρώπινη ασπίδα αλλά και καμία προσπάθεια των ιατρών (όσο κι αν ήταν συγκλονιστική) δεν κατάφερε να τον επαναφέρει στη ζωή, όπως έγινε με τον Κρίστιαν Έρικσεν.

Σαφώς κάθε περίπτωση διαφορετική, ωστόσο άπαντες γνωρίζουμε πως στα ελληνικά γήπεδα οι ελλείψεις σε ιατρικό εξοπλισμό είναι τραγικές και στην περίπτωση των απινιδωτών (τόσο σημαντικοί, όπως αποδείχτηκε περίτρανα στο χθεσινό ματς) είναι αυτό που λέμε “τους ψάχνουμε με το τουφέκι”.

Θα πρέπει ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ να καταλάβουμε πως τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει την πρόληψη. Ο Δανός αμυντικός της Ίντερ (αγωνίζεται στο υψηλότερο επίπεδο, άρα οι ποδοσφαιριστές ελέγχονται εξονυχιστικά) ήταν μέσα στην ατυχία του τυχερός, διότι συνέβη στο υψηλότερο επίπεδο αθλητικών διοργανώσεων. Οι προβλεπόμενοι ιατροί βρισκόταν στις θέσεις τους, είχαν ακριβείς γνώσεις για οποιοδήποτε περιστατικό και τέλος πάντων έτσι πρέπει να είναι γιατί μπορεί να συμβεί το οτιδήποτε.

Οι λόγοι που πρέπει να υπάρχουν ΠΑΝΤΟΥ εξωτερικοί απινιδωτές 

Έχετε δεν έχετε μπάτζετ, οφείλετε να το βρείτε κύριοι. Από τον Υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη μέχρι την τοπική Ένωση όλων των αθλημάτων, είστε υποχρεωμένοι να δημιουργήσετε μια ασπίδα σωτηρίας για όλους τους αθλητές που είτε είναι επαγγελματίες είτε κάνουν το μεράκι τους, θέλουν να επιστρέψουν υγιείς και αρτιμελείς στην οικογένεια τους.

Ο Αυτόματος Εξωτερικός Απινιδωτής σώζει και αποδείχτηκε περίτρανα για ακόμη μία φορά. Το κόστος για κάθε γήπεδο είναι ελάχιστο, αλλά τέλος πάντων ασήμαντο μπροστά στην αξία της ζωής…

Γιατρός στους αγώνες και όχι κάτι άλλο γιατί μειώνει το εξοδολόγιο

“Μάλλιασε” η γλώσσα μας να τονίζουμε πως θα πρέπει να υπάρχει υποχρεωτικά γιατρός σε όλες τις αθλητικές εκδηλώσεις όλων των ηλικιών όλων των κατηγοριών. Οι ομάδες και τα σωματεία που δεν μπορούν να παρέχουν τα αυτονόητα, να αποχωρήσουν από το προσκήνιο και να δώσουν τη θέση τους σε όσους προβλέπουν αυτά που…προβλέπονται!

Ο γιατρός που είναι παρών θα είναι διαπιστευμένος, θα επιλέγεται από σχετική λίστα και δεν θα είναι ούτε τραυματιοφορέας, ούτε φαρμακοποιός, ούτε φίλος γιατρού που δεν μπόρεσε να έρθει…

Σεμινάρια του Ερυθρού Σταυρού ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ σε προπονητές και διαιτητές

Άραγε πόσους φίλους, συνεργάτες και γνωστούς σας που εργάζονται ως προπονητές και διαιτητές γνωρίζετε ότι έχουν γνώση πρώτων βοηθειών; Φυσικά και δεν είναι υποχρεωτικό, άλλωστε γι αυτό και επιβάλλεται η παρουσία ιατρού στις αθλητικές δραστηριότητες, ωστόσο διαπιστώσατε περίτρανα χθες πως η επέμβαση του αρχηγού της Δανίας, Σίμον Κίερ ήταν καταλυτική, όπως δήλωσε σχετικά και ο ιατρός αγώνα.

Σε πολλές χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο, προπονητές, τεχνικό team ακόμη και διαιτητές υποχρεούνται να παρακολουθούν και να πιστοποιηθούν στην εφαρμογή της ΚΑΡΠΑ (Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης), καθώς και στη χρήση απινιδωτή, που στην Ελλάδα μπορεί να γίνει μέσω του Ερυθρού Σταυρού αλλά και σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ).

Θα πρέπει όλοι να καταλάβουμε πως αυτό που έζησε η ανθρωπότητα χθες, είναι κάτι το οποίο μπορεί να συμβεί στον οποιονδήποτε. Πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα για το πως οφείλουμε να αντιμετωπίζουμε τον αθλητισμό και να μη βάζουμε τον πρωταθλητισμό πάνω από την ανθρώπινη ζωή.

Δεν αντέχουμε άλλο θρήνο, όταν η πρόληψη είναι τόσο εύκολη…

Φτάνει…

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected
P