Κατηγορίες
Διάφορα - Συνεργάτες

Είναι παιδιά χωρισμένων γονιών. Δεν χρειάζεται να είναι παιδιά μαλωμένων γονιών (του Αχιλλέα Υφαντίδη)

Γράφει ο Αχιλλέας Υφαντίδης, Εκπαιδευτής – Επιστημονικός Συνεργάτης και Ψυχολόγος στις μικρές Εθνικές Ομάδες Ποδοσφαίρου

 

Είναι παιδιά χωρισμένων γονιών.

Δεν χρειάζεται να είναι παιδιά μαλωμένων γονιών.

Παιδιά γονιών που τα εργαλειοποιούν για να εκβιάσουν, να απειλήσουν, να πληγώσουν, να εκθέσουν τον ή την πρώην σύντροφο.

Δεν χρειάζεται να είναι παιδιά τοξικών γονιών που χρησιμοποιούν τα ίδια τους τα βλαστάρια ως δοχεία για να εναποθέτουν χολή για τον πρώην ή την πρώην σύντροφο.

Δεν χρειάζεται να είναι παιδιά γονιών με πλήρη απουσία ενσυναίσθησης, που τα θεωρούν αυτά ως επέκταση της λάθους επιλογής συντρόφου και οργίζονται με αυτά, αδιαφορούν γι αυτά ή τα παρατούν στη μοίρα τους, για να εκδικηθούν εμμέσως τον/την πρώην σύντροφο αλλά κυρίως τον ίδιο τους τον εαυτό.

Είναι απλά παιδιά χωρισμένων γονιών. Δεν πρέπει είναι θύματα πολέμου ούτε παράπλευρες απώλειες συρράξεων.

Είναι παιδιά χωρισμένων γονιών. Όχι παιδιά χωρισμένα από τους γονείς τους. Έχουν δικαίωμα στην αγάπη, στη φροντίδα, στη συμβουλή, στην καθοδήγηση και των δύο γονιών.

Είναι παιδιά χωρισμένων γονιών.

Δεν χρειάζεται να είναι παιδιά ενοχικών γονιών, που δεν τα χαλάνε κανένα χατίρι και τα κακομαθαίνουν για να απαλύνουν οι ίδιοι τις τύψεις τους για το ναυάγιο στη συζυγική ζωή.

Δεν χρειάζεται να είναι παιδιά σιωπηλών ή κρυψίνοων γονιών που δεν θα απαντήσουν με ηρεμία και υπομονή στις απορίες των παιδιών για τον λόγο του χωρισμού.

Δεν χρειάζεται να είναι παιδιά πικραμένων από τη ζωή ή φοβικών γονιών που επειδή έκαναν αυτοί λάθη θα στέκονται εμπόδιο ή και θα απαγορεύουν τα ίδια τα παιδιά να ζήσουν και αυτά τη δική τους ζωή, να κάνουν και να μάθουν από τα δικά τους λάθη.

Είναι παιδιά χωρισμένων γονιών.

Παιδιά που δεν είχαν όλα τη δυνατότητα να βιώσουν αυτή την επίπονη διαδικασία του χωρισμού των γονιών τους με γαλήνη αλλά που είναι στο χέρι των ίδιων των γονιών να τα βοηθήσουν να νιώσουν γαλήνη μετά από αυτή τη διαδικασία.

Και επειδή κανένας δεν γίνεται γονιός με ενσωματωμένες οδηγίες χρήσης, και επειδή κανένας δεν είναι αλάθητος σε αυτή τη ζωή, έστω και τώρα, ας διορθωθούν όσα λάθη έχουν γίνει.
Και αυτό είναι από μόνο του ένα τεράστιο βήμα.

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected