Διάφορα - Οικονομία

Covid free η Σκιάθος αλλά ο τουρισμός κινείται σε χαμηλά επίπεδα (της Φανής Σοβιτσλή)

Γράφει η Φανή Σοβιτσλή, Εφημερίδα Μακεδονία

 

Με πληρότητες που δεν ξεπερνούν σήμερα το 20% , παρότι Ιούνιος και με την αγορά της Βρετανίας και της Σκανδιναβίας να παραμένουν στον… πάγο, η Σκιάθος, το δημοφιλές νησί των Σποράδων με την απίστευτης ομορφιάς ακτογραμμή περιμένει ένα “θαύμα” για να σωθεί φέτος η παρτίδα του τουρισμού.

Η σεζόν άνοιξε σχετικά αργά και ενώ το νησί έχει πλήρη υγειονομική θωράκιση, με το 95% του πληθυσμού να έχει ήδη εμβολιαστεί, η τουριστική κίνηση είναι… καθηλωμένη με την ελπίδα το κλίμα να αναστραφεί το κρίσιμο δίμηνο Ιουλίου και Αυγούστου. Αποτέλεσμα είναι αρκετά από τα 100 και πλέον ξενοδοχεία να μην έχουν ανοίξει και τα υπόλοιπα να περιμένουν το άνοιγμα κομβικών αγορών για την έλευση Βρετανών και Σκανδιναβών που συνεισφέρουν σημαντικά στην οικονομία της περιοχής.

«Τα πράγματα δεν εξελίσσονται καλά, υπήρχε μια αισιοδοξία με δεδομένο ότι εμβολιάστηκε το 95% του πληθυσμού στο νησί . Το νησί βασίζεται κατά κύριο λόγο στη Βρετανική και τη Σκανδιναβική αγορά, αλλά αυτή τη στιγμή είμαστε στο περίμενε» τόνισε ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σκιάθου, Παναγιώτης Ανδριτσόπουλος.

«Αναμένουμε γύρω στις 20 Ιουλίου τις τελευταίες ανακοινώσεις από την Αγγλία για να δούμε που θα κινηθεί η κατάσταση, αλλά και πάλι όταν βλέπουμε πως ο Μάιος και ο Ιούνιος είναι χαμένοι μήνες και όπως δείχνουν τα πράγματα και ο Ιούλιος θα χαθεί από το εξωτερικό, αναμφισβήτητα δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα» επισήμανε ο ίδιος.

Στόχος να φτάσει το 35% η πληρότητα

Ο κ. Ανδριτσόπουλος αναφερόμενος στην πληρότητα για το φετινό καλοκαίρι, αμφισβήτησε τις εκτιμήσεις του υπουργείου Τουρισμού που κάνει λόγο για 50% σε σχέση με το 2019.

« Αν πιάσουμε το 20% θα είναι θαύμα. Αυτή τη στιγμή είμαστε με πολύ χαμηλή πληρότητα και οι απώλειες εκτιμάται ότι θα κυμανθούν στο 70% για τη φετινή σαιζόν» σχολίασε και πρόσθεσε πως αν δεν περπατήσει η Αγγλική και η Σκανδιναβική αγορά ή αν φτάσει Αύγουστος για να κινηθεί η αγορά «για μας θα είναι μια σούπερ χαμένη χρονιά και πάλι».

Ζοφερή χαρακτήρισε την κατάσταση ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Σκιάθου Διαμαντής Μαθηνός, τονίζοντας ότι «το κόψιμο των Βρετανών τουριστών είναι μεγάλο πρόβλημα και ελπίζουμε ότι μέχρι τις 15 Ιουλίου να αρθούν τα περιοριστικά μέτρα για να πιάσουμε αν όχι το 50% τουλάχιστον το 30%-35% της πληρότητας».

Εξέφρασε πάντως την ελπίδα το νησί να στηριχθεί από τον εσωτερικό τουρισμό σημειώνοντας «ο ελληνικός τουρισμός ήταν παραδοσιακά στη Σκιάθο, ένα διάστημα έλειψε αλλά από πέρυσι έχουμε αρχίσει μεγάλη προσπάθεια να θυμίσουμε και πάλι τη Σκιάθο στους Έλληνες.

περισσότερα ΕΔΩ