Να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις μέσα στο καλοκαίρι θέλει η κυβέρνηση, καθώς στοίχημα του πρωθυπουργού είναι, όσο προχωράει η επιστροφή στην κανονικότητα, να βγαίνουν και τα υπουργεία από το mode διαχείρισης κρίσεων που ήταν επί ενάμιση χρόνο, προχωρώντας τομές που αφορούν τους πολίτες.
Όπως θα τονίσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην εισήγηση του προς το υπουργικό συμβούλιο την Τετάρτη, το δεύτερο εξάμηνο του 2021, στο οποίο μπαίνουμε θα είναι μια περίοδος-στοίχημα, με δεδομένους και τους πόρους 7,5 δις που θα έρθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης και τους οποίους η χώρα μας θα πρέπει να διαχειριστεί για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου.
Όπως αναφέρει το reader.gr, στο υπουργικό θα τεθούν επί τάπητος δύο σημαντικές μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, η οποία δεν πρόκειται να ρίξει ρυθμούς, παρά τη…ζέστη, αλλά και τις φήμες περί ανασχηματισμού. Μετά το εργασιακό νομοσχέδιο που η αντιπολίτευση αναγόρευσε σε «Μητέρα των Μαχών», αλλά πέρασε με τον ΣΥΡΙΖΑ να υπερψηφίζει 55 άρθρα, η κυβέρνηση φέρνει ένα ακόμα νομοσχέδιο το υπουργείου Εργασίας, το οποίο είναι στα σκαριά εδώ και καιρό και επίσης θα προκαλέσει αντιδράσεις. Πρόκειται για το νομοσχέδιο του υφυπουργού Εργασίας Πάνου Τσακλόγλου αναφορικά με την επικουρική ασφάλιση και τον «ατομικό κουμπαρά» που θα έχουν οι νέοι ασφαλισμένοι, προκειμένου να μπορούν να αξιοποιήσουν το επικουρικό τους, αν το επιθυμούν, και ως επενδυτικό προϊόν, επιδιώκοντας μεγαλύτερη απόδοση.
Το νομοσχέδιο αφορά τους νεοεισερχόμενους από την 1η Ιανουαρίου 2022 σε κλάδους της αγοράς εργασίας με επικουρική ασφάλιση σε υποχρεωτική βάση και τους λοιπούς εργαζόμενους κάτω των 35 ετών σε προαιρετική βάση. Το νέο μοντέλο θα είναι κεφαλαιοποιητικό, ενώ για κάθε νέο ασφαλισμένο θα δημιουργηθεί ατομικός λογαριασμός στον οποίο θα καταγράφονται οι ασφαλιστικές εισφορές που έχουν καταβληθεί από τον εργοδότη για τον μισθωτό ή από τον ίδιο εφόσον πρόκειται για αυτοαπασχολούμενο, καθώς και οι αποδόσεις των επενδύσεων που αντιστοιχούν στις εισφορές του.
Έρχεται η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών
Την ίδια ώρα, στο υπουργικό θα συζητηθεί και το νέο πολυνομοσχέδιο που φέρνει το υπουργείο Παιδείας και περιλαμβάνει μια σειρά ρυθμίσεων, από την παροχή πολύ μεγαλύτερης ελευθερίας στις εκπαιδευτικές μονάδες και τους εκπαιδευτικούς, έως την αξιολόγηση τόσο των εκπαιδευτικών, σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, όσο και των στελεχών της εκπαίδευσης.
Πρόκειται, όπως λένε από το υπουργείο, για ένα νομοσχέδιο που ως κεντρική κατεύθυνση έχει την απελευθέρωση της σχολικής μονάδaς από τους περιορισμούς του κεντρικού κράτους που ήταν ασφυκτικοί όλα τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και την αξιολόγηση του παρεχόμενου έργου, χωρίς πάντως να προβλέπονται απολύσεις για εκπαιδευτικούς.