Ποδόσφαιρο Κόσμος

Τέτοιο ματς κάθε…χίλια χρόνια : Κροατία – Ισπανία 3-5 στην παράταση!

Εσύ που έχασες αυτό το ΜΑΤΣ, καλύτερα να αναθεωρήσεις για τα επόμενα, γιατί σ’ αυτό το Euro δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει!

Μετά από ένα συγκλονιστικό παιχνίδι, οκτώ γκολ και συνεχείς εναλλαγές, η Ισπανία κατάφερε να επιβιώσει από τα νύχια της μαχητικής Κροατίας, παίρνοντας μια συναρπαστική πρόκριση στην παράταση (3-3 κ.δ.) και πλέον να περιμένει Γαλλία ή Ελβετία στη φάση των «8»! Δεν πλήρωσε το παιδικό λάθος του Σιμόν η ομάδα του Ενρίκε, μίλησε στα δύσκολα ο Άλβαρο Μοράτα!

Το σκηνικό στην εκκίνηση (και) αυτής της αναμέτρησης -με πρωταγωνίστρια την Ισπανία φυσικά- γνώριμο. Συντριπτική κατοχή που εξασφάλιζε ασφάλεια στην “φούρια ρόχα”, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να γίνει ιδιαίτερα απειλητική μέσω αυτής. Η πρώτη πραγματική απειλή ήρθε με την συμπλήρωση 15 αγωνιστικών λεπτών. Η εξαιρετική κάθετη μπαλιά του Πέδρι έσπασε την αμυντική γραμμή των Κροατών, ο Κόκε βγήκε φάτσα με το τέρμα αλλά ο Λιβάκοβιτς φώναξε ένα βροντερό «όχι» στον μέσο της Ατλέτικο.

Η Ισπανία ήλεγχε απόλυτα την κατάσταση όμως το κωμικοτραγικό λάθος του Σιμόν ήρθε για να ταράξει τις ισορροπίες της αναμέτρησης. Ο Πέδρι γύρισε με σιγουριά στον Ισπανό κίπερ (20′), εκείνος δεν κατάφερε ποτέ να κοντρολάρει την μπάλα -χωρίς να δεχτεί πίεση μάλιστα- και το blooper της διοργάνωσης ήταν γεγονός.

Η Κροατία επιχείρησε να δώσει το τελειωτικό χτύπημα στους σαστισμένους Ίβηρες ωστόσο παρότι βρήκαν τρεις τελικές προσπάθειες, καμία εξ αυτών δεν ήταν αρκετή για να τους χαρίσει το πολυπόθητο τέρμα. Οι τυπικά φιλοξενούμενοι παρότι βρίσκονταν σε… ημιλιπόθυμη κατάσταση, ευτύχησαν να πετύχουν το γκολ της ισοφάρισης, όταν μετά από μια φάση διαρκείας στα καρέ της Κροατίας, με το σουτ του Γκαγιά να σταματά στον Λιβάκοβιτς σε πρώτο χρόνο, αλλά τον Σαράμπια να παίρνει το ριμπάουντ και να γράφει το 1-1 λίγο πριν την λήξη του ημιχρόνου (38′).

Μια ισοφάριση που αποτέλεσε το έναυσμα της ολικής επιστροφής. Ο Φεράν Τόρες άλλαξε προς το καλύτερο την εικόνα της ομάδας του μετά την είσοδο του, καθώς από δικά του πόδια δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις για την εξαιρετική κεφαλιά του Αθλιπικουέτα για το 2-1 στο 57ο λεπτό. Εάν από πλευράς Ισπανίας το πρόσωπο του ματς ήταν ο Σιμόν, από αυτήν της Κροατίας αναμφίβολα ο τίτλος πηγαίνει στον Γκβάρντιολ. Ο αριστερός μπακ αφού δεν κατάφερε να νικήσει τον κίπερ της Μπιλμπάο στην πιο καθαρή φάση της ομάδας του στο 67 ‘ πρόσφερε στο… πιάτο το καταδικαστικό (;) 3-1 στο Φεράν Τόρες που είπε και ευχαριστώ.

Όλα αυτά βέβαια με τα μέχρι τότε δεδομένα. Γιατί το ποδόσφαιρο είναι ένα απίστευτο παιχνίδι και μας το θυμίζει με κάθε ευκαιρία. Ο Ντάλιτς έκανε το αγωνιστικό του all-in και δικαιώθηκε σε απόλυτο βαθμό. Όρσιτς και Πάσαλιτς ήρθαν από τον πάγκο και μετά την συμπλήρωση του 90λεπτο έπρεπε να θεωρούνται εθνικοί… ήρωες. Η αρχή έγινε από τον επιθετικό της Ντιναμό. Επεισοδιακή φάση στην μικρή περιοχή των Ισπανών με την μπάλα να του κάνει το χατίρι και την Κροατία να μειώνει σε 3-2 (85′). Μέχρι εκεί, σκεφτήκαμε οι περισσότεροι και όχι άδικα. Έλα όμως που ο 28χρονος είχε άλλες βλέψεις. Από δικά του πόδια ξεκίνησαν όλα, με το κεφάλι του Πάσαλιτς (93′) να στέλνει τους Κροάτες στον έβδομο ουρανό και το ματς στην… παράταση!

Στην παράταση τα πράγματα δεν άλλαξαν δραστικά. Ο Όρσιτς που είχε μετατραπεί στον ζωντανό εφιάλτη της φούρια ρόχα έδειχνε και ήταν ασταμάτητος. Στο 92′ το σουτ περνάει λίγο άουτ. Στο 96′ ταλαιπωρεί αφάνταστα την αριστερή πλευρά, γεμίζει με την μπάλα να φτάνει τελικά με κάποιον τρόπο στα πόδια του Κράμαριτς αλλά τον Σιμόν να βγάζει την απόκρουση της συνάντησης και να εξιλεώνεται για το παιδικό λάθος του πρώτου μέρους.

Ωστόσο, όλα τα δρώμενα, όλα τα γεγονότα που είχαν εκτυλιχτεί μέχρι τώρα στο τουρνουά σαν να οδηγούσαν σε αυτή την στιγμή. Ο Ντάνι Όλμο σέντραρε από τα δεξιά, ο Άλβαρο Μοράτα υποδέχτηκε ιδανικά και με ένα φονικό βολέ έδωσε μια βαθιά ανάσα πρόκρισης στην Ισπανία στο 100ο λεπτό. Μια διαφαινόμενη πρόκριση που ισχυροποίησε ο Οργιαθάμπαλ τρία λεπτά αργότερα, με την ομάδα του Ενρίκε να τελειώνει το ματς στην αντεπίθεση και τον Όλμο να προσθέτει μια ακόμη ασίστ στο παλμαρέ του.

Οι Κροάτες έδειχναν να αδειάζουν ψυχολογικά, οι Ισπανοί είχαν τις ευκαιρίες τους για να ανεβάσουν τον δείκτη του σκορ, με το τελικό 3-5 να παραμένει μέχρι το 120’ και το βλέμμα να στρέφεται σε μια ενδεχόμενη τιτανομαχία…

Συνθέσεις

ΚΡΟΑΤΙΑ (Ζλάτκο Ντάλιτς): Λιβάκοβιτς, Γιουράνοβιτς (74΄ Μπρέκαλο), Βίντα, Τσάλετα Σαρ, Γκβάρντιολ, Μόντριτς, Μπρόζοβιτς, Κόβατσιτς (79΄ Μπούντιμιρ), Βλάσιτς (79΄ Πάσαλιτς), Πέτκοβιτς (46΄ Κράμαριτς), Ρέμπιτς (67΄ Όρσιτς)

ΙΣΠΑΝΙΑ (Λουίς Ενρίκε): Σιμόν, Αθπιλικουέτα, Γκαρθία (71΄ Πάου Τόρες), Λαπόρτ, Γκαγιά (77΄ Άλμπα), Μπουσκέτς (101΄ Ρόδρι), Πέδρι, Κόκε (78΄ Ρουίθ), Σαράμπια (71΄ Όλμο), Μοράτα, Φ. Τόρες (88΄ Ογιαρθάμπαλ)

Το πρόγραμμα της φάσης των “16”

Σάββατο 26/6

19:00 Ουαλία – Δανία  0-4
22:00 Ιταλία – Αυστρία  2-1 παρ.

Κυριακή 27/6

19:00 Ολλανδία – Τσεχία  0-2
22:00 Βέλγιο – Πορτογαλία  1-0

Δευτέρα 28/6

19:00 Κροατία – Ισπανία  3-5 παρ
22:00 Γαλλία – Ελβετία

Τρίτη 29/6

19:00 Αγγλία – Γερμανία
22:00 Σουηδία – Ουκρανία

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected